ProMarko 12.10.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Powiedzcie proszę czy twarda woda może mieć wpływ na działanie przepływowego kotła grzewczego? Szwankuje mi piec. Instalacja wodociągowa, ale chyba mam twardą wodę, bo kabina prysznicowa, baterie, czajniki - wszystko w osadzie. Ale zawsze sobie z tym radziliśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.10.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Do cw tak. Ja zamontowałem zmiękczacz. Jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.10.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Pod wpływem ogrzewania wytrącają się z wody jony wapnia i magnezu, które tworzą tak zwany kamień kotłowy na elementach grzewczych Twojej instalacji. Osad zmniejsza efektywność działania pieca i zwiększa jego awaryjność. Więcej możesz przeczytać na stronie http://www.zmiekczacze.com/twarda-woda/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.10.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 a co się z nim dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.10.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Na logikę to pewnie to co u mnie w starym piecu tj mniejsza temperatura wody , dłuższy czas oczekiwania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.10.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 w skrajnym wypadku całkowite zatkanie pieca. Miałem tak w starym domu. Przepływowe ogrzewacze wytrzymywały 1,5 do 2 lat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMarko 13.10.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Na logikę to pewnie to co u mnie w starym piecu tj mniejsza temperatura wody , dłuższy czas oczekiwania itp No właśnie ja na początku zaobserwowałem dłuższy czas oczekiwania na ogrzanie wody. Wydaje mi się, że nawet przepływ się zmniejszył... czy to możliwe, że to od kamienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 13.10.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 wymontuj wymiennik, zalej kwaskiem cytrynowym z woda, na wapń pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.10.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 odkamieni rury i wszedzie będzie ciekło...zmiekczacz sporo kosztuje i czasami wiecej robi szkod niz pozytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 19.10.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 odkamieni rury i wszedzie będzie ciekło... zmiekczacz sporo kosztuje i czasami wiecej robi szkod niz pozytku Co masz na myśli? Ja od dawna mam Denvera Plus 30 i jestem bardzo zadowolony. Od momentu instalacji nic przy nim nie majstrowałem. Rury nie ciekną, o kamieniu zapomniałem. Jak ktoś ma możliwość to polecam zmiękczacz wody, naprawdę rewelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.10.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 zwiększenie przewodności elektrycznej wody przez sól, która zmiękcza wodę, trzeba zmiękczać z umiarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.10.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 zwiększenie przewodności elektrycznej wody przez sól, która zmiękcza wodę, trzeba zmiękczać z umiarem sól nie zmiękcza wody. Robi to kolumna ze złożem z żywicy jonowymiennej którą trzeba regenerować za pomocą roztworu soli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.10.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 to nie sól tylko jony z żywicy, dokładnie się tymi urządzeniami nie interesowałem, znam tylko zalecenia producenta kotłow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.10.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Cytat ze strony uzdatniamywode.pl :Ponieważ twardość wody wynika z obecności soli wapnia i magnezu, żywica jonowymienna, jak sama nazwa wskazuje, wymienia kationy wapnia i magnezu na inne jony. Standardowo są to żywice sodowe, zatem po procesie zmiękczania w wodzie jest więcej jonów sodu. Po pewnym czasie zabraknie miejsc na wymianę kationów i żywica musi być regenerowana. W tym celu wykorzystuje się sól w formie pastylek, które należy wsypać do zbiornika solanki, gdzie po automatycznym dolaniu wody, sól ulega rozpuszczeniu i powstaje nasycony roztwór soli. Odpowiednio zaprogramowany zmiękczacz sumuje każdy litr zużytej wody iuwzględniając ten parametr, sam decyduje o momencie rozpoczęcia regeneracji (czyli przepłukania żywicy jonowymiennej solanką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMarko 21.10.2014 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Bardzo obrazowo wytłumaczone, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 17.11.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 W związku z licznymi pytaniami dotyczące działania magnetyzerów - NIE, NIE redukują twardości wody. Nie ma żadnych dowodów naukowych, ani badań, które mówią o ich efektywności. Do zastosowań domowych i w przemyśle używa się zmiękczaczy wody opartych o złoże jonowymienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.11.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 jak już się reklamujesz to co polecasz do demineralizacji wody żeby ją użyć w ogrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 18.11.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) To nie jest kwestia całkowitej demineralizacji wody. Demineralizacja wody polega na usunięciu z niej wszystkich soli. Stosując technikę wymiany jonowej nie jesteś w stanie osiągnąć wody demineralizowanej. Woda po zmiękczaczu będzie miała śladowe ilości soli. Jednak niski poziom ich stężenia całkowicie eliminuje problem powstawania kamienia kotłowego, osadów, zacieków. Zapraszam do zapoznania się z naszym asortymentem Edytowane 15 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.11.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ale zmiękczacz jonowymienny spowoduje wzrost przewodności elektrycznej? Przy łączeniu różnych materiałów zwiększamy korozję elektrochemiczną, czyli z deszczu pod rynnę. Dlatego odchodzi się od zmiękczania wody tam gdzie nie ma potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.11.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ale zmiękczacz jonowymienny spowoduje wzrost przewodności elektrycznej? Przy łączeniu różnych materiałów zwiększamy korozję elektrochemiczną, czyli z deszczu pod rynnę. Dlatego odchodzi się od zmiękczania wody tam gdzie nie ma potrzeby. Jony sodu powodują większą przewodność niż jony wapnia, ale ta różnica jest na tyle niewielka w całym bilansie, że właściwie w większości przypadków (tym bardziej w zastosowaniach domowych) można ją pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts