Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Twarda woda i awaryjność pieca

ProMarko

Recommended Posts

Pod wpływem ogrzewania wytrącają się z wody jony wapnia i magnezu, które tworzą tak zwany kamień kotłowy na elementach grzewczych Twojej instalacji. Osad zmniejsza efektywność działania pieca i zwiększa jego awaryjność. Więcej możesz przeczytać na stronie http://www.zmiekczacze.com/twarda-woda/.

Na logikę to pewnie to co u mnie w starym piecu tj mniejsza temperatura wody , dłuższy czas oczekiwania itp

No właśnie ja na początku zaobserwowałem dłuższy czas oczekiwania na ogrzanie wody. Wydaje mi się, że nawet przepływ się zmniejszył... czy to możliwe, że to od kamienia?

odkamieni rury i wszedzie będzie ciekło...

zmiekczacz sporo kosztuje i czasami wiecej robi szkod niz pozytku

Co masz na myśli? Ja od dawna mam Denvera Plus 30 i jestem bardzo zadowolony. Od momentu instalacji nic przy nim nie majstrowałem. Rury nie ciekną, o kamieniu zapomniałem. Jak ktoś ma możliwość to polecam zmiękczacz wody, naprawdę rewelka.

zwiększenie przewodności elektrycznej wody przez sól, która zmiękcza wodę, trzeba zmiękczać z umiarem

sól nie zmiękcza wody. Robi to kolumna ze złożem z żywicy jonowymiennej którą trzeba regenerować za pomocą roztworu soli.

Cytat ze strony uzdatniamywode.pl :

Ponieważ twardość wody wynika z obecności soli wapnia i magnezu, żywica jonowymienna, jak sama nazwa wskazuje, wymienia kationy wapnia i magnezu na inne jony. Standardowo są to żywice sodowe, zatem po procesie zmiękczania w wodzie jest więcej jonów sodu. Po pewnym czasie zabraknie miejsc na wymianę kationów i żywica musi być regenerowana. W tym celu wykorzystuje się sól w formie pastylek, które należy wsypać do zbiornika solanki, gdzie po automatycznym dolaniu wody, sól ulega rozpuszczeniu i powstaje nasycony roztwór soli. Odpowiednio zaprogramowany zmiękczacz sumuje każdy litr zużytej wody iuwzględniając ten parametr, sam decyduje o momencie rozpoczęcia regeneracji (czyli przepłukania żywicy jonowymiennej solanką).

• 4 weeks później...
W związku z licznymi pytaniami dotyczące działania magnetyzerów - NIE, NIE redukują twardości wody. Nie ma żadnych dowodów naukowych, ani badań, które mówią o ich efektywności. Do zastosowań domowych i w przemyśle używa się zmiękczaczy wody opartych o złoże jonowymienne.

To nie jest kwestia całkowitej demineralizacji wody. Demineralizacja wody polega na usunięciu z niej wszystkich soli. Stosując technikę wymiany jonowej nie jesteś w stanie osiągnąć wody demineralizowanej. Woda po zmiękczaczu będzie miała śladowe ilości soli. Jednak niski poziom ich stężenia całkowicie eliminuje problem powstawania kamienia kotłowego, osadów, zacieków. Zapraszam do zapoznania się z naszym asortymentem Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy

Ale zmiękczacz jonowymienny spowoduje wzrost przewodności elektrycznej? Przy łączeniu różnych materiałów zwiększamy korozję elektrochemiczną, czyli z deszczu pod rynnę. Dlatego odchodzi się od zmiękczania wody tam gdzie nie ma potrzeby.

Jony sodu powodują większą przewodność niż jony wapnia, ale ta różnica jest na tyle niewielka w całym bilansie, że właściwie w większości przypadków (tym bardziej w zastosowaniach domowych) można ją pominąć.