Iscra 30.10.2015 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Tak jeszcze a propos frontu, drzwi, elewacji, rozmieszczenia okien i w ogóle. Jak Wam się podoba coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 30.10.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 wygląda fajnie, ale on jest wąziutki Twój będzie dużo szerszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 30.10.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 To jest jedna z moich ulubionych wersji dworku . Prawdopodobnie jest to elewacja ogrodowa (świadczą o tym meble ogrodowe i drzwi przeszklone), ale to nie ma znaczenia, przednia nie powinna się wiele różnić. Jak dla mnie bliskie ideałowi tylko należy mieć na uwadze proporcje. Pomieszczenia w tym dworku na parterze mają zapewne jakieś 4,50 m albo i 5 m wysokości i dlatego tak piękne wąskie okna są tak proporcjonalnie umieszczone. Takie okna w kondygnacji 3 m wysokości wypadną pod połacią dachu. Ze względu na wysokości kondygnacji (poddasze użytkowe dla służby zapewne ma jakieś 3 m), dwór wygląda na wąski i wysoki. Czerpać inspiracje jak najbardziej, pamiętać jedynie o proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 30.10.2015 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Wbrew pozorom jest to front Zabytkowy dwór w Chobielinie, posiadłość naszego ex-ministra. Również niezmiernie mi się podoba - rozmieszczenie okien jest perfekcyjne. Tylko mężowi nie podobają się rozstrzelone kolumny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 30.10.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Boziu ... napatrzeć się nie mogę, od razu przenoszę się w klimaty Pana Tadeusza, Nad Niemenem i Trędowatej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 30.10.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Wbrew pozorom jest to front Zabytkowy dwór w Chobielinie, posiadłość naszego ex-ministra. No popatrz nie poznałam, ale zdjęcia jakie widziałam to pan „marszałek” miał drzwi pełne całe otwierane (takie wysokie), muszę poszukać. Ale fakt to jeden z moich faworytów dworkowych (zwłaszcza tył). Tylko mężowi nie podobają się rozstrzelone kolumny Moim zdaniem takie rozstrzelone kolumny są ładniejsze w wysokich dworkach lub prawie pałacykach a takie parami przy sobie to do niskich, parterowych dworków (ale to tylko moje zdanie). Najlepiej zrobić wizualizacje na waszej elewacji w obu wersjach i wtedy zdecydować, która lepiej pasuje w waszym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.11.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 wymierzyłam swoje okna pola miedzy szprosami mają 52 cm szerokości i 47 cm wysokości. A same okna mają 150x180, bez tynków. żeby wyszły równe prostokąty trzeba szerokość zmniejszyć do 140 cm przy 180 wysokości. Mam szprosy wiedeńskie 3 cm grubości, przy konstrukcyjnych trzeba by trochę wyższe okna zrobić albo węższe. karnisze już częściowo wiszą - w salonie i kuchni - 6 okien plus tarasowe. Skręcałam je 3 noce. samo przykręcanie jednego do ściany to bita godzina kwitnięcia na drabinie przez męża. A ile nerwów, żeby to porządnie, idealnie wymierzyć Na razie mam tylko zasłony do salonu. Samo uprasowanie ich to koszmar, myślałam że zdechnę przy żelazku - nie znoszę prasowania. A później wieszanie. Jesssuu mam lęk wysokości, wspomagałam się cydrem - litr poszedł inaczej za skarby bym nie weszła. Drabinę mam za niską - tzn byłaby ok jakbym weszła na ten podest na samej górze - w życiu!!!! Więc niezłe akrobacje musiałam uskuteczniać żeby te zasłony powiesić. Za kilka dni jedziemy po resztę zasłon i po firanki. Z karniszami wyszło ok. Nie są za krótkie, ale też nie są na tyle długie, żeby było widać, że te okna są krzywo... W ogolę to jak sie okazało sufit tez mamy krzywy, kilka cm jest różnicy ale to już zasługa tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.11.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Jesssuu mam lęk wysokości, wspomagałam się cydrem - litr poszedł inaczej za skarby bym nie weszła. Drabinę mam za niską - tzn byłaby ok jakbym weszła na ten podest na samej górze - w życiu!!!! Boszzzz, mam dokładnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.11.2015 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Emi, hm, 150x180 zwężone do 140x180. To ile do sufitu Ci miejsca zostało? 30-40 cm? Bo przekonuję się coraz mocniej do bardzo wysokich okien, aż prawie pod sufit A lęku wysokości raczej nie mam Chyba udało się dogadać pewne sprawy. Nie do końca jeszcze, ale trzymamy się z Ternem tego co mamy i jedziemy do przodu - marzą się nam Święta 2017 u siebie Choćby na betonach! Na przełomie listopada i grudnia będą badania geotechniczne gruntu, a projekt kontynuujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.11.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 do sufitu mamy ok 30 cm jest chyba w sam raz na karnisz i na jakąś sztukaterię jak kiedyś w totka wygram Cieszę się że sprawy się ułożyły Tyyy to ile na budowę przewidujecie???? my zaczelismy w kwietniu (to był ten rok co zima trzymala prawie do maja) i na święta akurat sie wyrobiliśmy - półtora roku trwaała budowa :ehem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.11.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No, to widzisz - my chcemy pozwolenie uzyskać gdzieś koło marca, potem hajda z notariuszami i przepisywaniem i ruszamy. Jak ekipy nie znajdę to choćby własnymi ręcami ;P SSO, może SSZ w 2016, a 2017 na stan okołodeweloperski (czyli tynki + wylewki, a płytki, panele, farby, meble tam, gdzie to niezbędne) Powinno się udać. Chyba ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.11.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 od stanu dewolepeorskiego do wprowadzenia minęło u nas jakieś 2 tygodnie. Kwitłam na budowie całe dnie, poganiałam i przeganiałam ludzi. W jednym pokoju kładli szlichtę, w drugim malowali, a w trzecim robili podłogi, rotacyjnie się zmieniali To byl najszybszy etap budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 23.11.2015 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Hm, rozstrzelone kolumny we dworze w Lusławicach. Co powiecie? Zdjęcie zrobione przez Radio Kraków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 23.11.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 w tym dworze pasują jak dla mnie sparowane jak i rozstrzelone kolumny są OK. masz długi dom, portyk też będzie duży, rozstrzelone kolumny będą chyba bardziej pasować, nie będzie takiego dużej dziury po środku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 24.11.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Lusławice podobają się bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 24.11.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Iwonko co tam słychać u Ciebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 27.11.2015 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 No właśnie, Iwona? Bo cisza u Ciebie ostatnio taka, że aż mi nieswojo Wczoraj były badania geotechniczne gruntu, wyniki mają być do 2 tygodni. Na razie jestem bardzo zadowolona z firmy wykonującej je, ale z ostateczną oceną poczekam aż otrzymam papiery. Dwóch mężczyzn przyjechało sprytnym wozem, zrobili co trzeba bez ociągania się, mówili, co już widzą w gruncie, a przy okazji opowiadali o okolicy i z czego wynikają tutaj takie a nie inne warstwy w ziemi Odwierty były trzy. 2 na dwóch narożnikach w miejscu przyszłego posadowienia domu i trzeci stworzył trójkąt równoramienny. Wstępnie co do gruntu: sucho, piwnicę moglibyśmy robić gdyby nam się zachciało I teraz fotka. Jejku, czuję się prawie jakbym budowę zaczęła, mam okazję wrzucić fotkę! Tak tak, panowie też kopią studnie i jest wielce prawdopodobne, że z ich usług skorzystamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 28.11.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 No proszę coś się dzieje i wreszcie jakieś fotki z placu boju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 29.11.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 I teraz fotka. Jejku, czuję się prawie jakbym budowę zaczęła, mam okazję wrzucić fotkę! No bo to już za chwileczkę, już za momencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 04.12.2015 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Jej, nasza pani architekt mnie pochwaliła Powiedziała, że jestem pierwszym budowlanym laikiem, którego spotyka, a który myśli o tym, że w ścianach wewnątrz będą bruzdy pod instalacje, więc te ściany (nośna szczególnie) nie mogą być zbyt cienkie Mówię wam, urosłam parę centymetrów! Wczoraj dogadaliśmy ostateczne zmiany. Jedna jest dość istotna: wywalamy zimną spiżarnię i już tłumaczę dlaczego. Pod starym domem jest piwnica, która - jak się okazuje - jet w dobrym stanie. Ma ładne, łukowe sklepienie. Warto byłoby ją więc zostawić i wykorzystać. Co więcej - nie będziemy budować na starym domu, a zaraz obok niego. Budowa na miejscu starego wiązałaby się z dodatkowymi kosztami: fundamenty trzeba by częściowo posadowić poniżej istniejącej piwnicy, a to oznacza konieczność robienia kosztownych fundamentów schodkowych. Dlatego stara piwnica zostanie ładnie wkomponowana w część ogrodową (tutaj odezwę się do znajomej architekt ogrodu, a może i na forum jakieś dobre pomysły się pojawią - ale to będzie temat za 2 lata dopiero). Część gospodarcza domu natomiast zostanie tak przearanżowana, by kuchnia dostała 2 okna. Instalacje prawie dograne. 1. Ogrzewanie owsem, transport owsa paszociągiem ze stodoły bezpośrednio do podajnika przy piecu. 2. Podłogówka w całym domu 3. Wentylacja mechaniczna, ale jeszcze wahamy się czy dawać reku. Koszt ogrzewania jest u nas na tyle niski, że reku może się nigdy nie zwrócić... A reku będzie można zamontować później. 4. GWC - również się wahamy czy dawać wymiennik ciepła. Jeśli byłby reku, to GWC chroniłby przed zamarzaniem oraz oszczędzałby prąd w reku, nie pozwalając załączyć się grzałce elektrycznej. Jeśli reku by nie było, to do domu nie byłoby nawiewane powietrze o temp. np. -15, a 0, +2. To duży plus. 5. Będzie wyciągnięte okablowanie/orurowanie pod solary/panele PV, gdyby nam się kiedyś ich zachciało. Na tę chwilę na pewno nie będziemy ich montować. 6. Bufor ciepła... wahamy się, myślimy i kusi. Do dogrania. 7. W kotłowni będzie nie tylko rozdzielnia prądu, ale również rozdzielnia IT. Dom jest spory, większość pomieszczeń będzie potrzebowała dostępu do internetu kablowego, bezprzewodowego albo obu naraz. Co więcej, bardzo możliwe, że podepną nam światłowód na te pola 8. Cyrkulacja CWU - prawdopodobnie będzie, bo powierzchnia domu jest spora i bez sensu czekać pół minuty zanim ciepła woda z kranu poleci. Ale gdzieś czytałam, że można sobie do tego dorobić automatykę, by cyrkulacja była włączona tylko w wybranych godzinach 9. Zmiękczacz wody - kusi, bo woda w okolicy jest bardzo twarda. Jeszcze się wahamy. 10. Będzie szczelne szambo, nie POŚ 11. Woda ze studni, wodociągu nie opłaca się ciągnąć na kolonię. 12. Kominek dla nastroju, bez płaszcza wodnego ani DGP, ale może z hypokaustum. Najprawdopodobniej kaflowy. Kafle może uda się wykorzystać z rozbiórki pieca w starym domu Harmonogram prac zrobiony, ale go nie pokażę ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts