Emila3000 04.12.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 ooo masa rewelacyjnych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 05.12.2015 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 ooo masa rewelacyjnych decyzji No i masa dość istotnych szczegółów do dogrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.12.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 1. Ogrzewanie owsem, transport owsa paszociągiem ze stodoły bezpośrednio do podajnika przy piecu. Czekam z niecierpliwością na to rozwiązanie u Was i mocno ściskam kciuki żeby wszystko poszło dobrze. 2. Podłogówka w całym domu Super. Będziecie zadowoleni. 8. Cyrkulacja CWU - prawdopodobnie będzie, bo powierzchnia domu jest spora i bez sensu czekać pół minuty zanim ciepła woda z kranu poleci. Ale gdzieś czytałam, że można sobie do tego dorobić automatykę, by cyrkulacja była włączona tylko w wybranych godzinach Mamy cyrkulację i mimo niewielkich rozmiarów domu sprawdza się super. Odkręcasz wodę i od razu ciepła leci. No i mamy ustawione konkretne godziny kiedy ma się włączać. 9. Zmiękczacz wody - kusi, bo woda w okolicy jest bardzo twarda. Jeszcze się wahamy. Mamy zmiękczacz i polecamy. Nie jest to nie wiadomo jak droga inwestycja, a warto. Nie masz nalotu kamienia na ceramice, kamień nie niszczy nowych instalacji i nowych sprzętów oraz baterii. W utrzymaniu niedrogi bo sól to groszowe sprawy. Poczytaj na forum - albo zapytaj to pomogą Wam wybrać odpowiedni zmiękczacz. No i powodzenia, bo plany ambitne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 07.12.2015 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Czekam z niecierpliwością na to rozwiązanie u Was i mocno ściskam kciuki żeby wszystko poszło dobrze. Bardzo się przyda, bo nie znamy nikogo z takim rozwiązaniem, więc wszystko obmyślamy sami Mamy zmiękczacz i polecamy. Nie jest to nie wiadomo jak droga inwestycja, a warto. Nie masz nalotu kamienia na ceramice, kamień nie niszczy nowych instalacji i nowych sprzętów oraz baterii. W utrzymaniu niedrogi bo sól to groszowe sprawy. Poczytaj na forum - albo zapytaj to pomogą Wam wybrać odpowiedni zmiękczacz. Hm... Ile pi razy oko taki zmiękczacz może kosztować?... Koło 2 tys, mniej, czy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.12.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Hm... Ile pi razy oko taki zmiękczacz może kosztować?... Koło 2 tys, mniej, czy więcej? Nasz kosztował 2 tys. (Cosmo Water). Sól raz w roku worek 30 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 07.12.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 nasz też 2 tyś kosztował - viessman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 07.12.2015 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Super, to brzmi dobrze Dzięki wielkie dziewczyny, ułatwiacie podejmowanie decyzji Uwaga uwaga, mamy kolejną koncepcję! Tą już prawie-ostateczną, kosmetyka do zrobienia Klik powiększa. Rzut: Front: Ogród: Mówcie, co sądzicie o kuchni, bo ja się muszę z nią przespać chyba, żeby coś móc powiedzieć I nie mam na myśli chrzczenia domu Co jest super po zmianach: 1. Wszystkie okna 140x180. Myślicie, że dostaniemy zniżkę na zamówienie 18 identycznych sztuk? 2. Mniej wywiewek kanalizacyjnych o 1 sztukę 3. Kuchnia dostała 2 okna 4. W kotłowni jest miejsce na część warsztatową 5. Brodzik zaraz przy wyjściu to jest to! Nie, nie, to nie będzie pełna kabina 6. Idealna symetria na froncie i ogrodzie Do poprawy i co zastanawia: 1. Otwór na drzwi wejściowe do wysokości okien 2. Wejście do spiżarni. Wygodniejsze byłoby chyba na wprost drzwi do kuchni. 3. Czy wyspa nie jest za duża? Czy dobrym pomysłem byłoby zrobienie przejścia - czyli 2 wyspy z przejściem pośrodku zamiast jednej długiej? 4. Czy karnisz w kuchni wejdzie przy jednym z okien? Wróć... czy ja chcę karnisze w kuchni? 5. Portyk... Czy nie wyglądałby lepiej nieco niższy? Coś mi z nim nie gra i nie jestem w stanie stwierdzić co to takiego. Chyba, że to moje jakieś widzimisię. Z informacji technicznych: szerokość elewacji frontowej 26m, kąt nachylenia dachu 35st. Krytykujcie, to najlepszy moment na to! Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Iscra nie ta fotka frontu ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stajger 07.12.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Dawno nie pisałem Ten portyk jest trochę taki "przytłaczający"... Ale raczej bym delikatnie zasugerował projektantce zmniejszenie go- jeśli dobrze to uargumentuje to niech zostanie tak jak jest. PS. Jak ktoś nazwie to Gargamelem... to mu nogi z wiadomo z czego... Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Stajger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 08.12.2015 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Dawno nie pisałem Ten portyk jest trochę taki "przytłaczający"... Ale raczej bym delikatnie zasugerował projektantce zmniejszenie go- jeśli dobrze to uargumentuje to niech zostanie tak jak jest. Właśnie też sama nie jestem przekonana czy zmieniać czy zostawiać. Jeśli architekt będzie taka dobra i przyśle mi do porównania elewację z obniżonym portykiem to będzie super Swoją drogą, jest ona najlepszym przykładem na to, że nawet jeśli klasyczne dworki to zupełnie nie jej klimat, to będąc dobrym w tym, co się robi można stworzyć coś fantastycznego. PS. Jak ktoś nazwie to Gargamelem... to mu nogi z wiadomo z czego... Stajger... Miód na moje serce lejesz! Mogę tego słuchać w nieskończoność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 08.12.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Jak już tak myślimy nad elewacjami, to do listy rzeczy do przemyślenia dorzuciłbym punkt 6: okna. Nie brakuje Wam w nich szprosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.12.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 to chyba oczywiste ze szprosy muszą być Kuchnia jak dla mnie bardzo nie ustawna Iscra usiądź na nią, nawet w planerze Ikea.... ten układ w kształcie litery L kompletnie nie pasuje do klasycznej kuchni i wyspa przydałaby sie szersza. składzik na mopa, odkurzacz, chemię i inne śmierdzące rzeczy gdzie będziesz miała?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 08.12.2015 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Szprosy to oczywista oczywistość, na którą ciągle Tern kręci nosem Posiedziałam z Ikeą. Pal licho kolorystykę - miała mnie nie wkurzać Wymodziłam coś takiego... Ewentualnie w rogu, tam gdzie nie ma okna, dać wysoką szafkę na mopa. Sama nie wiem jak to inaczej jeszcze rozplanować, a chciałabym zostawić zgrupowane piony wod-kan. A jeśli mop nie w kuchni, to w pralni razem z chemią, a odkurzacz - w garderobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.12.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 usiąde wieczorem przy planerze ikea moze coś innego wykombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 08.12.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Mnie się bardzo podoba jako całość, będzie piękny. Okna super i ta ilość . Brawo, co raz bliżej końca prac projektowych. A zrobiliście sobie wizualizacje po której można pochodzić wirtualnie? Jedyna uwaga to w tympanonie brak okienka (lub jego imitacji) okrągłego lub półokrągłego. Każdy większy portyk posiadał coś takiego na tympanonie lub rozbudowane ozdoby rzeźbione, ale to już bardziej w pałacach. Wielkość jak dla mnie odpowiednia do połaci dachu i kolumn rozsuniętych, tylko razi pustka na tympanonie. Kuchnia trochę mało funkcjonalna ze względu na posadowienie w jednej linii lodówki, zlewu i pieca (czyli płyty i piekarnika). Powinien być trójkąt . Nie rezygnuj z wyspy, tak duża kuchnia na pewno da się pięknie i funkcjonalnie urządzić. ten układ w kształcie litery L kompletnie nie pasuje do klasycznej kuchni A dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.12.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 bo 100 lat temu nie było narożnych szafek i magicznych koszów w nich Iscra jak masz 2 okna to może taki układ jak u mnie? tylko u mnie wymairy są w drugą stronę - szerokość mam 6 metrów (ciąg przy oknie ma 5,20) a długość mam 5 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 08.12.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 bo 100 lat temu nie było narożnych szafek i magicznych koszów w nich Nie było też zmywarek, płyt indukcyjnych (czy palników gazowych), ba nie było w ogóle szafek w zabudowie . Jeśli tego się trzymamy to kredens, pomocnik, duży piec kaflowy i stół. Nie żebym broniła własnego wyboru u mnie też nie ma szafki narożnikowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.12.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Iscra, kibicuję Ci od jakiegoś czasu, a że na dworkach nie znam się wogóle, to ograniczałam się do czytania , ale nie wytrzymałam bo dom piękny Nowy projekt bardzo mi się podoba, nie wiem co jest typowe dla dworków, a co nie, ale mi się bardzo podoba co do kuchni na moje mizerne wyczucie zgadzam się z Emilą, jakoś bardziej widziałabym tu dużą wyspa na środku, taka część robocza, może z jakimś miejscem do jedzenia, chyba próbowałabym też sprawdzić wersję ze spiżarnią przechodnią, czy nie byłoby lepiej, gdyby spiżarnia przylegały do kotłowni krótszym bokiem i drzwi byłyby na krótszych ścianach, jedne do kotłowni, drugie do kuchni, taki korytarzyk zabudowany po bokach Wc dla gości - też sprawdzilabym, czy nie byłoby lepiej zrobić dłuższą ścianą przylegającą do korytarza, wchodziłoby się z dłuższej ściany, w lewym końcu wc, na prawo umywalka, strefa wejściową w pokoju byłaby węższa, ale krótsza Czy w ścianie pomiędzy łazienką rodziców i dzieci jest coś wystawione przy umywalkach? Jakaś szyba? Tu przyznam trochę za ciasno wydają mi się usytuowane umywalki u dzieci. Dla mnie genialnie by było, gdyby lazienka dzieci też miała okno, ale to już chyba niewykonalne Edytowane 8 Grudnia 2015 przez mamik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.12.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Nie żebym broniła własnego wyboru u mnie też nie ma szafki narożnikowej . szafki naroznikowe to konieczność w małych kuchniach, ale w dużych ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 08.12.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 szafki naroznikowe to konieczność w małych kuchniach, ale w dużych ... ? W dużych już nie … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 08.12.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 u mnie w kuchni są 3 kredensy Kuchnia kaflowa - moje marzenie - ale w nie chce w domu mieć kotłowni. Zmywarka 100% zabudowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts