Tern 15.12.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 wyszło mi, że wysokość stopnia macie około 16cm, wysokość pomieszczenia 3m, czyli pod 6-tym stopniem jest jeszcze 2m przejścia, więc powinno się zmieścićObedrze nas ze skóry pani architekt (teoretycznie wczoraj zaklepaliśmy ostateczną koncepcję ), ale chyba sprzedamy jej Twój pomysł Jeśli rzeczywiście da się tam zmieścić jeszcze jedną szafę, to nie widzę żadnego powodu, żeby tego nie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 15.12.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 przecież drzwi mozna przesunąć przy budowie. nie potrzeba do tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 15.12.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Wolę to mieć w projekcie wykonawczym niż pilnować żeby nie zapomnieć w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 15.12.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 i tak trzeba pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 15.12.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Ale ekipy ("Panie, a czytać pan umiesz?!" ), a nie własnej, dziurawej pamięci Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Tern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 15.12.2015 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Emi: kabina cudna, ale pod warunkiem, że miałabym sprzątaczkę na etacie! Architekt wstrzymuje obdzieranie ze skóry dając nam 17.12 jako deadline na jakiekolwiek zmiany, potem zagroziła wyłączeniem telefonu i nieczytaniem maili Mówiłam już, że ją uwielbiam? Będę walczyć o pozostawienie wnęki w garderobie na 65 cm Najnowsza wersja, z niewielkim przesunięciem drzwi do łazienki. Poczytałam trochę o ergonomii i odległościach w łazience, stąd tak a nie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 15.12.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Natchnęłyście mnie, a Ty, Mamik, szczególnie, z tym uskokiem. Wymodziłam coś takiego przy garderobie i łazience: Mamy tu jakieś 65 cm w garderobie na zabudowę szafową, ok. 80 cm między umywalkami a wanną i ok. 70 cm między prysznicem a wc i bidetem. W tej opcji nie kombinujemy z żadnymi dodatkowymi nadprożami. Iscra, pod jakie stropy macie tak chałupkę ścianami nośnymi poszatkowaną? Co do elewacji, to moim zdaniem lepiej by wyglądały nieco węższe okna (120-110cm). No i pomieszczenia byłyby nieco bardziej ustawne. Poniżej wizualizacje projektu Tercja 6 (jeden z najładniej wyglądających projektów dworków), gdzie wymiary okien to 110x180cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 15.12.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Emi: kabina cudna, ale pod warunkiem, że miałabym sprzątaczkę na etacie! Architekt wstrzymuje obdzieranie ze skóry dając nam 17.12 jako deadline na jakiekolwiek zmiany, potem zagroziła wyłączeniem telefonu i nieczytaniem maili Mówiłam już, że ją uwielbiam? Będę walczyć o pozostawienie wnęki w garderobie na 65 cm Najnowsza wersja, z niewielkim przesunięciem drzwi do łazienki. Poczytałam trochę o ergonomii i odległościach w łazience, stąd tak a nie inaczej [ATTACH=CONFIG]340695[/ATTACH] do 17 grudnia ??? To szalejemy Najnowszy układ chyba optymalny, tzn. mi się podoba a jeśli jeszcze coś mozna zmienić , to ... co by tu jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 15.12.2015 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Iscra, pod jakie stropy macie tak chałupkę ścianami nośnymi poszatkowaną? Trzymaj się: strop drewniany z polepą Polepa ma takie dwie fajne cechy: spina konstrukcję i jest śmiesznie tania Ma też wadę: jest ciężka. Jednak chcąc mieć odkryte belki to najsensowniejsza opcja. Remontując stare domy wszyscy polepę wyrzucają i zastępują wełną mineralną, a my robimy na opak (dziwni z nas ludzie: polepa na stropie, ogrzewanie owsem, co jeszcze? ;P) To znaczy to jest tak na 90%, zobaczymy jeszcze jak nam ostatecznie konstrukcja budynku wyjdzie. Nad oknami się naprawdę sporo zastanawialiśmy. Z jednej strony masz rację, że smuklejsze okna fajnie wyglądają, ale z drugiej strony nie chcę ograniczać światła. Zwężenie okien do 120 cm sprawi, że na samej elewacji frontowej tracimy de facto całe jedno okno (mówię o powierzchni otworu), tak samo na ogrodowej. Dlatego zostaniemy przy obecnych. P.S. Tercja 6 to dobry przykład rezydencji dla 2 osób Chociaż ja ten metraż zupełnie inaczej bym zagospodarowała, nawet gdyby miały z niego korzystać jedynie 2 osoby. Mamik, jak się za mocno rozpędzimy, to chyba na nic odraczanie terminów, i tak nas obedrze i zje Ale dobrze zrobiła dając nam nieprzekraczalny termin. Trzeba to zamknąć ostatecznie, bo inaczej nie uda nam się złożyć wniosku o pozwolenie z końcem stycznia, a przecież robimy projekt nie tylko budowlany, ale i wykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 15.12.2015 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Trzymaj się: strop drewniany z polepą Polepa ma takie dwie fajne cechy: spina konstrukcję i jest śmiesznie tania Ma też wadę: jest ciężka. Jednak chcąc mieć odkryte belki to najsensowniejsza opcja. Remontując stare domy wszyscy polepę wyrzucają i zastępują wełną mineralną, a my robimy na opak (dziwni z nas ludzie: polepa na stropie, ogrzewanie owsem, co jeszcze? ;P) To znaczy to jest tak na 90%, zobaczymy jeszcze jak nam ostatecznie konstrukcja budynku wyjdzie. Nad oknami się naprawdę sporo zastanawialiśmy. Z jednej strony masz rację, że smuklejsze okna fajnie wyglądają, ale z drugiej strony nie chcę ograniczać światła. Zwężenie okien do 120 cm sprawi, że na samej elewacji frontowej tracimy de facto całe jedno okno (mówię o powierzchni otworu), tak samo na ogrodowej. Dlatego zostaniemy przy obecnych. P.S. Tercja 6 to dobry przykład rezydencji dla 2 osób Chociaż ja ten metraż zupełnie inaczej bym zagospodarowała, nawet gdyby miały z niego korzystać jedynie 2 osoby. No to jestem bardzo ciekawa tej polepy (tutaj nazywana jest "ortdeką"-tak się wymawia, nie jestem pewna jak się pisze). Z tego co pamiętam, to właściwości taki strop ma całkiem niezłe, tak cieplne jak i do pochłaniania dźwięków. Mam nadzieję, że gdy zdecydujecie się na jego wykonanie, to przepis umieścicie na forum (tak składniki jak i sposób wykonania krok po kroku) A co do Tercji 6, to miałam na myśli tylko wygląd zewnętrzny (zwaszcza te ładne okna), bo układ wnętrz to jakaś masakra! Tak swoją drogą, to całkowicie przerobiłam te wnętrze dla mojego wujostwa, które poszukuje projektu dworku. Lecz wracajac do okien... Czy naprawdę potrzebujecie aż tyle światła, że okna muszą mieć 140cm? Tu gdzie obecnie mieszkam mam okno o wym. 140x145cm w pokoju 13,5m2 i jest bardzo jasno (wschód), co prawda bez szprosów, ale jest też niższe niż planujecie u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 15.12.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Iscra sprzątaczki nie potrzebujesz, wystarczy zmiękczacz do wody ja mam czarną kabinę, do tej pory myłam ją tylko raz jakoś tak bardziej gruntownie u mnie okna są 150x180 i moim zdaniem nie są za duże jedynie co to wizualnie odrobinkę bym je zwęziła właśnie do 140, ale ciężko było mi na etapie projektowania przewidzieć jak grube będą ramy okna... :/ uwielbiam światło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 16.12.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 No to jestem bardzo ciekawa tej polepy O, ja też Mam nadzieję Iscra, że Twoja budowa będzie obficie obfotografowana Iscra sprzątaczki nie potrzebujesz, wystarczy zmiękczacz do wody ja mam czarną kabinę, do tej pory myłam ją tylko raz jakoś tak bardziej gruntownie Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 16.12.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Z tego co pamiętam, to właściwości taki strop ma całkiem niezłe, tak cieplne jak i do pochłaniania dźwięków.Rzeczywiście ma dobre parametry jako izolacja akustyczna, fajnie wpływa też na mikroklimat (pochłania wilgoć z powietrza, a potem ją ładnie oddaje), ale akurat jako izolacja termiczna sprawdza się słabo (i właśnie przez to przy remontach starych domów jest tak ochoczo wyrzucana). U nas też będzie na tym jeszcze izolacja z prawdziwego zdarzenia. Mam nadzieję, że gdy zdecydujecie się na jego wykonanie, to przepis umieścicie na forum (tak składniki jak i sposób wykonania krok po kroku) Na pewno Czy naprawdę potrzebujecie aż tyle światła, że okna muszą mieć 140cm?Y... To da się mieć za dużo światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 16.12.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Miałam w sprawie okien się nie wypowiadać, ale temat powraca. Tak pięknie Iscra napisała, że nie buduje repliki tylko współczesny dom stylizowany na Dworek i tego się trzymając okna ma takie jak chce. W dzisiejszych czasach, kiedy mamy ciepłe wieloszybowe okna i większość (nie wszyscy ) pragnie jak najjaśniejszych pomieszczeń, pewnie „dworek” tak by ewoluował. Nie mniej zgadzam się, że jak na klasyczny Dworek szlachecki z dawnych lat okna są za duże i jest ich za dużo (ale to jest podyktowane dużą ilością małych pomieszczeń, czego nie było w dawnych czasach). Sama osobiście przy elewacji o podobnej długości mam o wiele mniej okien i również mniejszych. Ale to była moja świadoma decyzja. Wybierając taki a nie inny styl domu, nie kierowałam się jedynie bryłą budynku. Bryła była jedynie konsekwencją stylu życia i wnętrz, w jakich dobrze się czuje. Reasumując może okna w projekcie Iscry nie koniecznie takie jak drzewiej bywało, ale za to takie jak właścicielom pasują i czasom współczesnym przystają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 to od razu wrzucę przepis na farbę wapienną, bo zapomnę do czasu kiedy się wybudujecie wrzucamy wszystko do beczki, mieszamy porządnie, odstawiamy na noc, przed malowanie trzeba przecedzić przez drobne sitko, można też przez gazę. Maluję się pędzlem. farba nie brudzi - chociaż lepiej sie o nie wycierać o nią w ciemnych ciuchach, trochę daję się zmywać, jest całkowicie eko, bosko matowa-taka pudrowa, wapno wiadomo jakie ma właściwości - zabija bakterie, grzyby, reguluje wilgotność. wapno musi być to lepsze - im droższe tym bardziej białe. droższe tzn, dycha za worek pokost - 20 zł za puszkę - cały dom można za 100-200 zł wymalować. można barwić zwykłymi pigmentami - Julka ma błękitne ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 16.12.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 o oknach jedno zdanie - ja uwielbiam światło i dla mnie wielkość okien taka jak u Iscry i Terna jest super, na moje szczęście tym razem na dworkach się nie znam i mi się podoba bardzo a w ramach kosmetyki (nie mordujcie ) - czy nie było bardzi symetrycznie i wygoniej pralnię rozwiązać jako odbicie lustrzane? pralka przy ścianie nośnej, a nie przy sypialnianej działowej też chyba lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 16.12.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 to od razu wrzucę przepis na farbę wapienną, bo zapomnę do czasu kiedy się wybudujecie Emila, czy to się nadaje do łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 16.12.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Reasumując może okna w projekcie Iscry nie koniecznie takie jak drzewiej bywało, ale za to takie jak właścicielom pasują i czasom współczesnym przystają . Oto sedno sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Emila, czy to się nadaje do łazienki? nadaję się idealnie, łazienki mam własnie nią pomalowane. w jednej łazience mam płytki tylko na jednej ścianie, a w drugiej bedzie boazeria angielska na wysokość metra a reszta farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 16.12.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 no to mam trudne zadanie - przekonać męża możesz jeszcze napisać jak długo w tej beczce farba może stać? jeśli będziemy malować przez tydzień albo dwa, to można? ile warstw się maluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts