Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek wśród pól - projekt indywidualny

Iscra

Recommended Posts

wyszło mi, że wysokość stopnia macie około 16cm, wysokość pomieszczenia 3m, czyli pod 6-tym stopniem jest jeszcze 2m przejścia, więc powinno się zmieścić
Obedrze nas ze skóry pani architekt (teoretycznie wczoraj zaklepaliśmy ostateczną koncepcję :p), ale chyba sprzedamy jej Twój pomysł :rotfl: Jeśli rzeczywiście da się tam zmieścić jeszcze jedną szafę, to nie widzę żadnego powodu, żeby tego nie zrobić.

• Odpowiedzi 586
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emi: kabina cudna, ale pod warunkiem, że miałabym sprzątaczkę na etacie! :D

Architekt wstrzymuje obdzieranie ze skóry dając nam 17.12 jako deadline na jakiekolwiek zmiany, potem zagroziła wyłączeniem telefonu i nieczytaniem maili :D Mówiłam już, że ją uwielbiam? :D

Będę walczyć o pozostawienie wnęki w garderobie na 65 cm :)

Najnowsza wersja, z niewielkim przesunięciem drzwi do łazienki. Poczytałam trochę o ergonomii i odległościach w łazience, stąd tak a nie inaczej :)

wariacje garderobiano łazienkowe5.jpg

Natchnęłyście mnie, a Ty, Mamik, szczególnie, z tym uskokiem. Wymodziłam coś takiego przy garderobie i łazience:

wariacje%252520garderobiano%252520%2525C5%252582azienkowe.png

Mamy tu jakieś 65 cm w garderobie na zabudowę szafową, ok. 80 cm między umywalkami a wanną i ok. 70 cm między prysznicem a wc i bidetem. W tej opcji nie kombinujemy z żadnymi dodatkowymi nadprożami.

Iscra, pod jakie stropy macie tak chałupkę ścianami nośnymi poszatkowaną?

Co do elewacji, to moim zdaniem lepiej by wyglądały nieco węższe okna (120-110cm). No i pomieszczenia byłyby nieco bardziej ustawne.

Poniżej wizualizacje projektu Tercja 6 (jeden z najładniej wyglądających projektów dworków), gdzie wymiary okien to 110x180cm

tercja 6_front.jpg tercja 6_ogród.jpg

Emi: kabina cudna, ale pod warunkiem, że miałabym sprzątaczkę na etacie! :D

Architekt wstrzymuje obdzieranie ze skóry dając nam 17.12 jako deadline na jakiekolwiek zmiany, potem zagroziła wyłączeniem telefonu i nieczytaniem maili :D Mówiłam już, że ją uwielbiam? :D

Będę walczyć o pozostawienie wnęki w garderobie na 65 cm :)

Najnowsza wersja, z niewielkim przesunięciem drzwi do łazienki. Poczytałam trochę o ergonomii i odległościach w łazience, stąd tak a nie inaczej :)

[ATTACH=CONFIG]340695[/ATTACH]

do 17 grudnia ??? To szalejemy :lol2:

Najnowszy układ chyba optymalny, tzn. mi się podoba :D

a jeśli jeszcze coś mozna zmienić :lol2:, to ... :rolleyes: co by tu jeszcze :D

Iscra, pod jakie stropy macie tak chałupkę ścianami nośnymi poszatkowaną?

Trzymaj się: strop drewniany z polepą ;) Polepa ma takie dwie fajne cechy: spina konstrukcję i jest śmiesznie tania :) Ma też wadę: jest ciężka. Jednak chcąc mieć odkryte belki to najsensowniejsza opcja. Remontując stare domy wszyscy polepę wyrzucają i zastępują wełną mineralną, a my robimy na opak :D (dziwni z nas ludzie: polepa na stropie, ogrzewanie owsem, co jeszcze? ;P) To znaczy to jest tak na 90%, zobaczymy jeszcze jak nam ostatecznie konstrukcja budynku wyjdzie.

Nad oknami się naprawdę sporo zastanawialiśmy. Z jednej strony masz rację, że smuklejsze okna fajnie wyglądają, ale z drugiej strony nie chcę ograniczać światła. Zwężenie okien do 120 cm sprawi, że na samej elewacji frontowej tracimy de facto całe jedno okno (mówię o powierzchni otworu), tak samo na ogrodowej. Dlatego zostaniemy przy obecnych.

P.S. Tercja 6 to dobry przykład rezydencji dla 2 osób :D Chociaż ja ten metraż zupełnie inaczej bym zagospodarowała, nawet gdyby miały z niego korzystać jedynie 2 osoby.

Mamik, jak się za mocno rozpędzimy, to chyba na nic odraczanie terminów, i tak nas obedrze i zje :D Ale dobrze zrobiła dając nam nieprzekraczalny termin. Trzeba to zamknąć ostatecznie, bo inaczej nie uda nam się złożyć wniosku o pozwolenie z końcem stycznia, a przecież robimy projekt nie tylko budowlany, ale i wykonawczy.

Trzymaj się: strop drewniany z polepą ;) Polepa ma takie dwie fajne cechy: spina konstrukcję i jest śmiesznie tania :) Ma też wadę: jest ciężka. Jednak chcąc mieć odkryte belki to najsensowniejsza opcja. Remontując stare domy wszyscy polepę wyrzucają i zastępują wełną mineralną, a my robimy na opak :D (dziwni z nas ludzie: polepa na stropie, ogrzewanie owsem, co jeszcze? ;P) To znaczy to jest tak na 90%, zobaczymy jeszcze jak nam ostatecznie konstrukcja budynku wyjdzie.

Nad oknami się naprawdę sporo zastanawialiśmy. Z jednej strony masz rację, że smuklejsze okna fajnie wyglądają, ale z drugiej strony nie chcę ograniczać światła. Zwężenie okien do 120 cm sprawi, że na samej elewacji frontowej tracimy de facto całe jedno okno (mówię o powierzchni otworu), tak samo na ogrodowej. Dlatego zostaniemy przy obecnych.

P.S. Tercja 6 to dobry przykład rezydencji dla 2 osób :D Chociaż ja ten metraż zupełnie inaczej bym zagospodarowała, nawet gdyby miały z niego korzystać jedynie 2 osoby.

No to jestem bardzo ciekawa tej polepy (tutaj nazywana jest "ortdeką"-tak się wymawia, nie jestem pewna jak się pisze).

Z tego co pamiętam, to właściwości taki strop ma całkiem niezłe, tak cieplne jak i do pochłaniania dźwięków.

Mam nadzieję, że gdy zdecydujecie się na jego wykonanie, to przepis umieścicie na forum (tak składniki jak i sposób wykonania krok po kroku) :)

A co do Tercji 6, to miałam na myśli tylko wygląd zewnętrzny (zwaszcza te ładne okna), bo układ wnętrz to jakaś masakra! Tak swoją drogą, to całkowicie przerobiłam te wnętrze dla mojego wujostwa, które poszukuje projektu dworku.

Lecz wracajac do okien...

Czy naprawdę potrzebujecie aż tyle światła, że okna muszą mieć 140cm? Tu gdzie obecnie mieszkam mam okno o wym. 140x145cm w pokoju 13,5m2 i jest bardzo jasno (wschód), co prawda bez szprosów, ale jest też niższe niż planujecie u siebie.

Iscra sprzątaczki nie potrzebujesz, wystarczy zmiękczacz do wody :D ja mam czarną kabinę, do tej pory myłam ją tylko raz jakoś tak bardziej gruntownie :lol2:

u mnie okna są 150x180 i moim zdaniem nie są za duże :yes: jedynie co to wizualnie odrobinkę bym je zwęziła właśnie do 140, ale ciężko było mi na etapie projektowania przewidzieć jak grube będą ramy okna... :/ uwielbiam światło

No to jestem bardzo ciekawa tej polepy

O, ja też :) Mam nadzieję Iscra, że Twoja budowa będzie obficie obfotografowana :)

Iscra sprzątaczki nie potrzebujesz, wystarczy zmiękczacz do wody :D ja mam czarną kabinę, do tej pory myłam ją tylko raz jakoś tak bardziej gruntownie :lol2:

Zgadza się :yes:

Z tego co pamiętam, to właściwości taki strop ma całkiem niezłe, tak cieplne jak i do pochłaniania dźwięków.
Rzeczywiście ma dobre parametry jako izolacja akustyczna, fajnie wpływa też na mikroklimat (pochłania wilgoć z powietrza, a potem ją ładnie oddaje), ale akurat jako izolacja termiczna sprawdza się słabo (i właśnie przez to przy remontach starych domów jest tak ochoczo wyrzucana). U nas też będzie na tym jeszcze izolacja z prawdziwego zdarzenia.

Mam nadzieję, że gdy zdecydujecie się na jego wykonanie, to przepis umieścicie na forum (tak składniki jak i sposób wykonania krok po kroku) :)
Na pewno ;)

Czy naprawdę potrzebujecie aż tyle światła, że okna muszą mieć 140cm?
Y... To da się mieć za dużo światła? :D

Miałam w sprawie okien się nie wypowiadać, ale temat powraca. Tak pięknie Iscra napisała, że nie buduje repliki tylko współczesny dom stylizowany na Dworek i tego się trzymając okna ma takie jak chce. W dzisiejszych czasach, kiedy mamy ciepłe wieloszybowe okna i większość (nie wszyscy ;-) ) pragnie jak najjaśniejszych pomieszczeń, pewnie „dworek” tak by ewoluował. Nie mniej zgadzam się, że jak na klasyczny Dworek szlachecki z dawnych lat okna są za duże i jest ich za dużo (ale to jest podyktowane dużą ilością małych pomieszczeń, czego nie było w dawnych czasach). Sama osobiście przy elewacji o podobnej długości mam o wiele mniej okien i również mniejszych. Ale to była moja świadoma decyzja. Wybierając taki a nie inny styl domu, nie kierowałam się jedynie bryłą budynku. Bryła była jedynie konsekwencją stylu życia i wnętrz, w jakich dobrze się czuje.

Reasumując może okna w projekcie Iscry nie koniecznie takie jak drzewiej bywało, ale za to takie jak właścicielom pasują i czasom współczesnym przystają :-).

to od razu wrzucę przepis na farbę wapienną, bo zapomnę do czasu kiedy się wybudujecie :lol2:

wrzucamy wszystko do beczki, mieszamy porządnie, odstawiamy na noc, przed malowanie trzeba przecedzić przez drobne sitko, można też przez gazę. Maluję się pędzlem.

farba nie brudzi - chociaż lepiej sie o nie wycierać o nią w ciemnych ciuchach, trochę daję się zmywać, jest całkowicie eko, bosko matowa-taka pudrowa, wapno wiadomo jakie ma właściwości - zabija bakterie, grzyby, reguluje wilgotność.

2015-04-101.jpg

wapno musi być to lepsze - im droższe tym bardziej białe. droższe tzn, dycha za worek :lol2: pokost - 20 zł za puszkę - cały dom można za 100-200 zł wymalować.

można barwić zwykłymi pigmentami - Julka ma błękitne ściany

P1090562.JPG

o oknach jedno zdanie - ja uwielbiam światło i dla mnie wielkość okien taka jak u Iscry i Terna jest super, na moje szczęście tym razem na dworkach się nie znam i mi się podoba bardzo

a w ramach kosmetyki (nie mordujcie :-)) - czy nie było bardzi symetrycznie i wygoniej pralnię rozwiązać jako odbicie lustrzane?

pralka przy ścianie nośnej, a nie przy sypialnianej działowej też chyba lepiej

pralnia.png

pralnia.JPG