Tern 16.12.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 I czy można tego używać w agregacie malarskim? Bo będziemy mieli takowy na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) można używać w agregacie, chociaż według mnie słabo wychodzi - robiliśmy próby. chyba każdą farbą słabo wychodzi malowanie agregatem. chyba ze my mielśmy jakiś lipny ten pistolet? Pędzlem maluje się błyskawicznie, nasi malarze szli jak burza maluje sie standardowo 2 warstwy jak zwykłą farbą maluje się śmiesznie, bo farba jest dość wodnista, kiedy jest na ściane jest całkowicie przezroczysta, bieleje kiedy schnie - schnie bardzo szybko. malarze starej daty będą wiedzieć jak nią malować no i się nikomu nie chwalić tym pomysłem - każdy wyśmieje, "Panie teraz sie emalią maluję" tylko, że to sama chemia, i tworzy nieprzepuszczalne powłoki - o z tego ze pod farbą są mega eko tynki i stropy z gliny i siana jak pokryje sie plastikową farbą farba w beczce może stać dopóki nie wyparuje z niej woda u nas stała spokojnie kilka dni, malarze szybko oblecieli dom - w 2 tygodni położyli szlichtę i pomalowali. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Emila3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.12.2015 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Reasumując może okna w projekcie Iscry nie koniecznie takie jak drzewiej bywało, ale za to takie jak właścicielom pasują i czasom współczesnym przystają . Motto budowlane zrobię sobie z tego tekstu! "Dwór niekoniecznie taki jak drzewiej bywało, ale za to taki, jaki właścicielom pasuje i czasom współczesnym przystaje" Emi: zapisuję przepis na farbę. Z boazerią w łazienkach kusi kusi... Szczególnie, że sufit drewniany Mamik, z pralnią super pomysł, przekażemy architekt. No dobra, to jak myślimy to pomyślmy nad jeszcze jedną rzeczą. DACH. Rozmawialiśmy ze znajomym dekarzem. W efekcie tej rozmowy wiemy, że wybór blachodachówki gontowej z posypką albo karpiówki to spory koszt (nic nowego ;P). Z tym, że ciężej będzie znaleźć w okolicy ekipę z doświadczeniem z tą blachą (inny montaż) niż z karpiówką. Więźbę więc poprosimy, aby policzyć na karpiówkę, ale... poradźcie nam co robić. Iść w drogą karpiówkę, równie drogą blachę z posypką czy może wybrać inną, tańszą dachówkę? Marsylkę może? Ma to znaczenie o tyle, że jeśli blachodachówka - to ta gontowa, czyli czarna. Jeśli dachówka ceramiczna - to czerwona, nieangobowana. A kolor wypadałoby podać w projekcie i uwzględnić w pozwoleniu na budowę Całe szczęście, że WZ nas nie wiąże, mamy zasadniczo "róbta co chceta" Do tej pory bardzo skłanialiśmy się ku tej blasze, ale jeśli ma być problem ze znalezieniem fachowej ekipy, to chyba wolę sobie odpuścić... Szczególnie, że po rozmowie z producentem wiem, ze na Podlasiu mają jedynie kilka realizacji takiego pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 jak dla mnie blacha mniej wytrzymała jest, w wichurę wiatr porwie cały dach, jak żagiel działa. a dachówka klawiszuje na wietrze, więcej wytrzyma. blacha sie blyskawicznie nagrzewa, dudni w deszczu, rdzewieje. brrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.12.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Witam się podczytuję fajny dwór się zapowiada . Mam blachę z posypką ma już dowód osobisty moje zdanie jest takie każda dachówka będzie starzeć się ładniej niż blacha moja wyblakła od słońca a od północy jest porośnięta mchem nie mieszkam przy lesie. Jakaś szwedzka nie pamiętam już bo domy developer krył ale dokupowaliśmy na rozbudowę garażu taką samą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 16.12.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Emila, dzięki dach - blacha nie pasuje mi do takiego domu, nawet super udająca coś innego, to jednak "podróba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 jest jeszcze jeden przepis Kopie się dół, do dołu sypię się wapno, wrzuca sie padlinę. Po roku farba jest gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 16.12.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Motto budowlane zrobię sobie z tego tekstu! "Dwór niekoniecznie taki jak drzewiej bywało, ale za to taki, jaki właścicielom pasuje i czasom współczesnym przystaje" . Dobre motto DACH. (…) dachówka ceramiczna - to czerwona, nieangobowana (…) Jako posiadaczka takowej i wielka jej orędowniczka stawiam na to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.12.2015 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Wiecie co, zaczęłam się zastanawiać jaką dachówkę wziąć, jeśli nie karpiówkę... I pacnęłam się w ten mój pusty dzisiaj łeb Mamy wole oczy. To praktycznie eliminuje nam jakiekolwiek inne dachówki poza karpiówką. Owszem, możliwe jest pokrycie innymi dachówkami, ale jest trudniejsze i wymaga, aby wole oczko było odpowiednio... hm... długie. A to psuje jego proporcje. Tylko Tern nie chce mchu, więc jest za angobą, a ja uważam, że ewentualny mech doda fajnego wyglądu, a nieangobowana karpiówka dużo lepiej wygląda. I tutaj na razie klops I biorąc pod uwagę Wasze rady... rozmowę z dekarzem... oraz twarde dane finansowe... Wygląda na to, że będzie karpiówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 16.12.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Tylko Tern nie chce mchu, Są nanopreparaty do pokrycia dachówek, które zapobiegają przed mchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 nie mogę się doczekać mchu!!!! chociaż mój mąż te go nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 16.12.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 nie mogę się doczekać mchu!!!! chociaż mój mąż te go nie chce... No to mamy wszystkie ten sam „problem” . Ja też chce mech na dachu, a mój małżonek nie bardzo i namawia na pokrycie dachu właśnie takim preparatem. Mamy kamienne parapety zewnętrzne i właśnie były impregnowane nanopreparatem i przy okazji wyszło, że do dachówki też są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 jedyny sposób na pozbycie się problemu to pozbycie sie męża z czego masz parapety. My sie poddaliśmy kiedy zobaczylismy ceny granitów, później był pomysł na piaskowiec, ale się baliśmy, że nie wytrzyma i ostatecznie mamy najzwyklejszą blachę, sprytnie powyginaną. że nie widać, że to blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 16.12.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 jedyny sposób na pozbycie się problemu to pozbycie sie męża Nie bądźmy tacy radykalni . z czego masz parapety. Z piaskowca, granit gryzł by mi się z wewnętrznymi . Pożyjemy zobaczymy jak z ich trwałością będzie. W mojej okolicy wiele zabytkowych budowli ma wykończenia z piaskowca i mają kilkaset lat i nie jest on co prawda idealny, ale wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 my też się do piaskowca przekonaliśmy, będziemy z niego robili schody wejściowe. chyba, że mąż coś innego wymyśli, coś wsponinał o betonie architektonicznym czy coś w tym stylu.... zresztą z piaskowca mam blaty w kuchni są przepiękne. i parapety w środku też mam z piaskowca. i będę z niego robiła schody wewnętrzne no właśnie u mnie też w zabytkach jest piaskowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 16.12.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 będziemy z niego robili schody wejściowe. No właśnie ja jeszcze nie wiem z czego robić, też biorę piaskowiec pod uwagę. Mam ogromne schody do ogrodu i w przyszłym roku trzeba będzie je wykończyć (albo one nas wykończą ). zresztą z piaskowca mam blaty w kuchni są przepiękne. i parapety w środku też mam z piaskowca O proszę i jak się spisują? Na pewno wygląda pięknie taki blat, ale jak z praktycznością? Nie chłonie np. tłuszczy? Nie robią się jakieś ubytki jak coś np. upadnie na nie? Mimo wszystko to nie jest twardy kamień. Ja nawet marmuru bym nie polecała na blaty kuchenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 no właśnie wbrew pozorom sprawują się rewelacyjnie. Zaimpregnowałam je i absolutnie nie chłoną tłuszczu ani wody. Myje się lepiej niż blaty z paździochu! mam je rok i na razie żadnego ubytku nie ma w nich. wbrew pozorom nie jest to taki mietki kamień. Wiadomo ukruszyć można wszystko jak się zechce, ale w normalnym użytkowaniu nic się nie może stać. No i nie tłukę na nich kotletów - jesteśmy wege moje blaty są w polerze. no i cena rewelacyjna - chyba coś 200 zł za metr bierzący płaciliśmy, na 30 metrową kuchnie blaty mam za 3 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 16.12.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Cena fantastyczna, wygląda też super. Emila widzę, że jesteś mistrzynią dobrego efektu za niska cenę, gratuluje. Przepis na farbę też godny uwagi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 16.12.2015 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 No i nie tłukę na nich kotletów - jesteśmy wege No widzisz, a ja będę tłuc Piaskowiec wytrzyma? :> I katka ma rację - jesteś mistrzynią efektu za niską cenę To co, zmiany w łazience zaklepane, w pralni zaklepane, zmiany pokrycia dachowego tez zaklepane... To już wszystko? Serio? xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.12.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 jak się nie ma kasy a potrzeby wygórowane to trzeba kombinować Mam kilka perełek - np płytki za 18 zł w łazience. Dokładnie takie same widziałam ostatnio w 100-letniej toalecie publicznej we Francji po za tym wychodzę z założenia ze dwór to nie pałac. ma być pięknie, elegancko, ale z użyciem tanich materiałów, najlepiej lokalnych, im bardziej paździochowo tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts