Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek wśród pól - projekt indywidualny

Iscra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 586
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Po roku czytania forum incognito postanowiłam się zarejestrować i rozpocząć własny dziennik budowy. Sama budowa wprawdzie jeszcze nie ruszyła, ale z mężem jesteśmy w fazie ostrego projektowania i opracowywania koncepcji.

Przede wszystkim gratulacje...koncepcja i projekt super, ale szacunek również za podjęcie decyzji o publikowaniu swoich postępów - to na pewno bardzo czasochłonne, ale jeśli wkłada się serce w to co się robi to na pewno sprawia też przyjmnośc, a i z pewnością będzie inspiracją dla innych, powodzenia:)

Przede wszystkim gratulacje...koncepcja i projekt super, ale szacunek również za podjęcie decyzji o publikowaniu swoich postępów - to na pewno bardzo czasochłonne, ale jeśli wkłada się serce w to co się robi to na pewno sprawia też przyjmnośc, a i z pewnością będzie inspiracją dla innych, powodzenia:)

Dziękujemy :) Mamy właśnie nadzieję, że nasz dziennik pomoże innym, szczególnie tym, którzy chcą budować klasyczny dwór lub tym, którzy szukają niestandardowych rozwiązań budowlanych :)

Coś czuję, że przy wykończeniówce i urządzaniu Emi będzie moim guru :D

można dowolnie go ciąć i wycinać :yes: cieli mi go od razu w kopalni, komputerowo ustawiają piły i tną wszystko co się chce. Problem jest tylko z płytami montowanymi piano-a-filo, mój blat ma 3 cm i nie dawali gwarancji, że nie pierdolnie kiedy postawię na kuchence cięższy garnek.

kamieniarz do którego zawieźliśmy blat do przycięcia zdziwił się, że kamień jest taki twardy. dlatego można go wypolerować na pełny połysk, tak jak granit.

mój piaskowiec mam stąd http://piasmar.com/

Drobiazg techniczny.

Zastanawiając się nad gzymsem mieliśmy do wyboru: prefabrykaty styropianowe lub gzyms drewniany, obity OSB i otynkowany. Wybraliśmy drugą opcję. Gzyms betonowy odpuściliśmy, gdyż architekt nie chciała ryzykować, że wykonawca spartoli i zrobi nam z tego mostek termiczny :)

Zobaczymy jak to zadziała w praktyce.

Ostateczne rzuty domu i elewacje. Jak się skończą liczyć przekroje to pokażę resztę :)

Klik powiększa.

Wymiary zewnętrzne domu (mogą być nieczytelne na screenie): 25,78x11,46, w tym 20 cm styropianu na elewacji. Czyli założenie spełnione - mieliśmy się zmieścić w 300 mkw zabudowy.

Zrzut%252520ekranu%2525202015-12-29%25252021.22.35.png

Zrzut%252520ekranu%2525202015-12-29%25252021.24.31.png

Zrzut%252520ekranu%2525202015-12-29%25252021.24.49.png

Zrzut%252520ekranu%2525202015-12-29%25252021.23.53.png

Zrzut%252520ekranu%2525202015-12-29%25252021.23.39.png

Cześć i czołem :)

Ogromnie się cieszę, że wygrałaś wojnę z wiatrakami.

Co do rzutów to się nie wypowiadam bo to Wy macie tam mieszkać, ale w sprawie ganka pozwolę sobie na mały komentarz a w zasadzie pytanie...

Czy ganek ogrodowy nie mógłby być taki sam jak frontowy ?

Moim skromnym zdaniem, szpeci cały dom i nie pasuje do całości.

Ściskam

Skoro tyle osób ma zastrzeżenia co do urody ogrodowego ganku, to znak, że warto go jeszcze raz porządnie przemyśleć. Jakoś na styczeń mamy obiecaną wizualizację: będą okna ze szprosami i inne drzwi, więc zobaczymy, jak to wyjdzie w 3D. Ewentualna zmiana nie będzie jednak taka prosta, bo

1. Iscra drewno lubi jak jakiś kornik. Im więcej, tym szczęśliwsza :wink:

2. Ja też mam jakąś słabość do drewnianych werand ;)

3. (i - to chyba najważniejsze) Murowane kolumny takie jak na froncie wymuszą też identyczny jak na froncie układ okien, co rozwali obecny układ pomieszczeń (np. nie widzę sposobu na zmieszczenie trzeciej sypialni dziecka). Obawiam się, że efekt byłby niezbyt ciekawy.

3. (i - to chyba najważniejsze) Murowane kolumny takie jak na froncie wymuszą też identyczny jak na froncie układ okien, co rozwali obecny układ pomieszczeń (np. nie widzę sposobu na zmieszczenie trzeciej sypialni dziecka). Obawiam się, że efekt byłby niezbyt ciekawy.

Tutaj akurat można zastosować prosty sposób. Okna w pokojach zostają bez zmian,za wyjątkiem salonu. W salonie bowiem znikają okna a podwójne drzwi tarasowe zmieniają się w potrójne. Kolumny wówczas nie muszą być tak rozstrzelone jak przy wejściu.

Pomyślcie też o konserwacji drewnianej werandy - chociażby lakierowanie/malowanie nawet co kilka lat, to dla niektórych za dużo roboty (np. dla mnie ;) . Też lubię drewno, lecz jego notoryczna konserwacja skutecznie mnie wyleczyła z lokowania tego materiału na zewnątrz. Co prawda dla niektórych nie stanowi to większego problemu, lecz czas szybko leci a siły, a czasami też i chęci szybko się wykruszają.

Emi: cudne schody, zapisuję sobie :) świetna inspiracja.

Tupnę nóżką: drewniana weranda zostaje :) Kcem, muszem i nic nas nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne. Argumenty za (żeby nie było, że tylko po babsku tupię i żądam :D):

- drewno się tak nie nagrzewa jak beton, a to elewacja południowa (dokładnie SSE)

- wizualnie bardziej mi pasuje. Nie piszę teraz o samej bryle budynku, a o otoczeniu. Część ogrodowa będzie wypoczynkowa, a milej mi będzie usiąść na drewnianej werandzie, a nie pod betonowym portykiem :)

Minusów nie wymienię :p

Mamy pierwszą wycenę do SSO. Czekam na kolejne :)

Trzeba jeszcze przejść się do kierbuda i ogarnąć parę innych spraw.

Iscro, mogę potupać z Tobą - drewniana weranda <3 zawsze o takiej marzyłam, niestety muszę zadowolić się drewnianym ganeczkiem, który będzie się bardzo zużywał, skrzypiał itp, a drewniany taras spleśnieje lub będzie omszały, ale po babsku myślę sobie "Pfff!" :rolleyes:

Wyceny SSO - wreszcie się dzieje, łiiii! :)