Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek wśród pól - projekt indywidualny

Iscra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 586
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budujesz dom za ok 1mln zl. a oszczedzasz 1-2 tys na kolumnach. Czesc z tego co zaoszczedzisz na kolumnach wydasz na tynkarza ktory bedzie musial obrobic kostropate slupy. Mnie osobiscie slupy z szalunko kartonowych razily dlatego zamowilem pelne kolumny. Dobrze wymierz wysokosc i poszukaj w betoniarniach z galanteria budowlaną. Cena nie powinna zabic.

jak się buduję dom za 1mln to trzeba oszczędzać na wszystkim, żeby wydać na niego połowę tej sumy :lol2:

Bardzo czesto pozniej okazuje sie ze sa to pozorne oszczednosci ake to dopiero pozniej. Przygotuj sie ze blizej Ci bedzie 1 ml niz 0,5. To tak zeby sie pozniej nie rozczarowac. Prawdziwe oszczednosci sa w innych miejscach. Zrobisz jak uwazasz.

Witam kolejny dworek na forum i trzymam kciuki za postep prac.

Edytowane przez Regut1

Tu muszę się zgodzić z Regut1, gotowe nie są aż tak drogie żeby w tak dużej inwestycji na nich oszczędzać. Jam mam gotowe. Z lanych nigdy nie uzyskasz tak idealnych proporcji i kształtów jak u gotowych. Polecam też kupno takich w całości a nieciętych i składanych z kawałków. Po latach widać łączenia, ale to może też kwestia, jakości ich złożenia.

z kupionymi będzie problem, kiedy będą przeróbki - np styropian na ocieplenie stropu portyku czy coś.

Jak dobrze zaprojektowane i zrobione nie ma żadnego problemu.

Co do kosztów wszystko zależy od indywidualnych możliwości i upodobań. Każdy buduje tak jak go stać i mu się podoba. Iscra zapytała o kolumny i każdy z nas poleca swój wybór a ona wybierze, co uzna za stosowne dla siebie :).

Emila ty się nie wypowiadaj o kosztach, bo ty jesteś niedościgniona w tej dziedzinie ;).

Już ktoś pisał, że Emi jest mistrzynią efektu za niską cenę :D

Och, spokojnie na ten dom można wydać nie 1 mln, ale 2. Sztuka polega na tym, by wydać mniej, przy osiągnięciu zamierzonego efektu jakościowego i wyglądu.

Kurczę, jakie są zalety i wady kolumn lanych i gotowych? Pomóżcie mi to jakoś usystematyzować. No i czy jeśli w projekcie będę miała lane to łatwiej zamienić na gotowe czy odwrotnie? :D

Kurczę, jakie są zalety i wady kolumn lanych i gotowych? Pomóżcie mi to jakoś usystematyzować. No i czy jeśli w projekcie będę miała lane to łatwiej zamienić na gotowe czy odwrotnie? :D

Nie znam się ale u mnie było zbrojenie ława pod ganek była wylewana razem z tymi słupami wychodziły takie pręty jak normalnie przy słupach konstrukcyjnych które mam w ścianach.

Co do lanych jeśli będą wylewane t betonu tak zwanego konstrukcyjnego to nie ma szans aby ich nie tynkować u mnie proste ale zdarzały się takie wklęsłe miejsca malutkie no i widać czasem małe kamyczki które były w zaprawie.Może te gotowe są z innego betonu gładszej masy?

Co do głowic i podstaw one gotowe były kamyków brak ale widać niedoskonałości składanie formy.

Nie znam się ale u mnie było zbrojenie ława pod ganek była wylewana razem z tymi słupami wychodziły takie pręty jak normalnie przy słupach konstrukcyjnych które mam w ścianach.

Co do lanych jeśli będą wylewane t betonu tak zwanego konstrukcyjnego to nie ma szans aby ich nie tynkować u mnie proste ale zdarzały się takie wklęsłe miejsca malutkie no i widać czasem małe kamyczki które były w zaprawie.Może te gotowe są z innego betonu gładszej masy?

Co do głowic i podstaw one gotowe były kamyków brak ale widać niedoskonałości składanie formy.

Masz całkowitą rację i właśnie o tym pisałem wcześniej.

Gotowe są wibroprasowane dlatego powinny być gładziutkie. Po wyjęciu z formy i wstępnym przeschnięciu galanterie powinno się przytrzeć po to żeby wygładzić niedoskonałości. Przy kolumnach składanych z elementów jeżeli są prawidłowo wylane i obrobione na łączeniach nie widać jest później różnicy.

Masz całkowitą rację i właśnie o tym pisałem wcześniej.

Gotowe są wibroprasowane dlatego powinny być gładziutkie. Po wyjęciu z formy i wstępnym przeschnięciu galanterie powinno się przytrzeć po to żeby wygładzić niedoskonałości. Przy kolumnach składanych z elementów jeżeli są prawidłowo wylane i obrobione na łączeniach nie widać jest później różnicy.

U mnie wibrowali ale kamyczki widać i po zdjęciu szalunków były suche nie da się tego zeszlifować bo będą dziury nie wiem czy można rozszalować wcześniej jak beton plastyczny takie na budowie wylewane no i jak zrobić zbrojenie połączenie zbrojenia ławy z zbrojeniem gotowych słupów tzn kolumn o ile takie musi być...

W ogóle, Regut i Bejaro, wybaczcie - witam Was w dzienniku :) Zapomniałam wcześniej to napisać :) Dzięki za kibicowanie, każde kciuki się przydadzą.

Odezwę się do architekt w takim razie jak wygląda kwestia ewentualnej zamiany i w którą stronę jest bardziej problematyczna.

I cóż - po co oszczędzać 1-2 tys w domu za 1 mln? Po to, by nie wydać tego miliona, tylko mniej :) Mamy pewien plan finansowy na wprowadzenie się (w betony :p kuchnia, najmniejsza łazienka, sypialna i 1 pokój dziecka wykończony + komunikacja mniej-więcej), a potem powoli robić resztę. Jak szacujecie, ile nas to wyjdzie? ;)

A tak w sumie... czy w starych dworach te kolumny zawsze były idealne? Czytam, szukam i nie mogę na ten temat znaleźć informacji.

na pewno nie były idealne :p wydaje mi się, że były murowane??? jak ktoś miał więcej hajsu to pewnie z kamienia były

mam gotowe słupy ogrodzeniowe z betonu - do ideału dużo im brakuję, trochę próbowaliśmy je polepić, ale nie dużo to pomogło

mój facet od elewacji kolumny raz dwa obleciał klejem na gładko, pomalowałam je podkładem z piaskiem kwarcowym i jest cudnie, za 6 szt może stówkę wziął, nakładki gotowe po tysiaka albo więcej - za 6 tyś mam wypasione drzwi-wrota do domu.

ogólnie mam bardzo luźne podejście do wyglądu domu, lubię taką paździochową jakość, im bardziej krzywo tym lepiej :D

jedynie wymyśliłam, że głowice muszą być bosko gładkie i idealne. jak się okazało facet od elewacji zapomniał pomalować je podkładem tylko samą farbą pomiział, po zimie farba prawie cała zlazła, wyglądają jakby miały milion lat, szkoda mi malować od nowa :lol2:

jedyny gips jaki mam domu :rotfl:

Co do kolumn to mam jeszcze jedną uwagę nawet te najładniejsze zrobione na zamówienie muszą dotrzeć na budowę przetrwać załadunek transport rozładunek i montaż niestety ale mało prawdopodobne jest aby uniknąć rys zadrapania itp.

Kolumna składa się z trzech elementów. 1) bazy, 2) trzonu, 3) głowicy. Są to oddzielne elementy przy czym trzon też nie musi być jednolity, zresztą co do zasady nie był monolitem i też składał się z elementów. Cztery szt. ok. 3m wysokości mieszczą się na bus-a, a do ich załadunku i rozładunku wystarczą dwie osoby - zweryfikowałem to osobiście.

W ogóle, Regut i Bejaro, wybaczcie - witam Was w dzienniku :) Zapomniałam wcześniej to napisać :) Dzięki za kibicowanie, każde kciuki się przydadzą.

Odezwę się do architekt w takim razie jak wygląda kwestia ewentualnej zamiany i w którą stronę jest bardziej problematyczna.

I cóż - po co oszczędzać 1-2 tys w domu za 1 mln? Po to, by nie wydać tego miliona, tylko mniej :) Mamy pewien plan finansowy na wprowadzenie się (w betony :p kuchnia, najmniejsza łazienka, sypialna i 1 pokój dziecka wykończony + komunikacja mniej-więcej), a potem powoli robić resztę. Jak szacujecie, ile nas to wyjdzie? ;)

A tak w sumie... czy w starych dworach te kolumny zawsze były idealne? Czytam, szukam i nie mogę na ten temat znaleźć informacji.

Koszty to indywidualna sprawa. Średnio można założyć żę koszt domu to średnio 2-2,5 tys. za m2. Stan surowy zamknięty to ok 1/3 całości. Stan deweloperski to następna 1/3 (moim zdaniem więcej). Wykończeniówka zależy od standardu jaki chcesz osiągnąć. Od tego można odjąć prace, które uda się wykonać własnym sumptem.

Tak jak napisałem, oszczędności i to spore są w innych aspektach Twojego wymarzonego domu.

Dopiero zaczynasz swoją budowę. Dobrze jest uczyć się na doświadczeniach innych. Jest tu na forum fajny dziennik prowadzony przez "Ged" - a, który budował dworek systemem gospodarczym. Poczytaj naprawdę warto.

Edytowane przez Regut1

Kolumna składa się z trzech elementów. 1) bazy, 2) trzonu, 3) głowicy. Są to oddzielne elementy przy czym trzon też nie musi być jednolity, zresztą co do zasady nie był monolitem i też składał się z elementów. Cztery szt. ok. 3m wysokości mieszczą się na bus-a, a do ich załadunku i rozładunku wystarczą dwie osoby - zweryfikowałem to osobiście.

Z tego co napisane w necie 2300 kg waży kubik betonu 60cm srednicy 3 metry wysokości nawet zakładając że na jeden wejdzie pól kubika to ponad tona wyjdzie,jak nie mam racji to mnie poprawcie.

Z tego co napisane w necie 2300 kg waży kubik betonu 60cm srednicy 3 metry wysokości nawet zakładając że na jeden wejdzie pól kubika to ponad tona wyjdzie,jak nie mam racji to mnie poprawcie.

wychodzi prawie m3 na słup :yes:

chyba Regut miał nieco mniejszą średnicę, tak zgaduję około trzy razy mniejszą

Regut wie co miał ;-). Może dlatego że najpierw po nie pojechał ponad 150 km samochodem takim żeby móc z nimi wrócić. Potem uciął sobie miłą pogawędkę z właścicielem, żeby zweryfikować czy średnica przyjęta przez projektanta jest prawidłowa, a na koniec własnoręcznie załadował, przywiózł i rozładował je na budowie.

:-)

Średnica trzonu ok 30 cm. wysokość ok 2,7 m

Zamiast snuć "forumowe" teorie najlepiej zweryfikować to w praktyce i zobaczyć jak taka kolumna wygląda w realu. Wtedy wszystko będzie jasne.

Edytowane przez Regut1