Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek wśród pól - projekt indywidualny

Iscra

Recommended Posts

Dzięki za wsparcie :hug:

Regut tak zmotywował do szukania wycen, że na stolarkę okienną (tak, na razie same okna, bo nad drzwiami jeszcze dumamy), że mamy już... A sama nie wiem ile, bo mnóstwo wariantów już przerobiliśmy. Na placu boju na razie zostają trzy firmy i mamy rok na wybranie jednej z nich lub też znalezienie zupełnie innej.

Plan jest taki: okna drewniane dwuskrzydłowe, z ruchomym słupkiem, rozwierne + rozwierno-uchylne, jeden szpros konstrukcyjny na wysokości 1/3 okna (patrząc od góry), z ozdobną kolumienką i listwą, drewno lite, pakiet trzyszybowy, ciepły montaż... Coś pominęłam? Bo sama już nie wiem xD

Wole oczka dzielone najprawdopodobniej na 3 lub 4 części, z czego 2 skrajne to fixy, a środkowa (lub środkowe) rozwierno-uchylne.

I jeszcze jedno:

Jupii, konstruktorowi udało się zmniejszyć fundamenty z 70x40 na 60x30! Konkretna oszczędność! :wiggle:

• Odpowiedzi 586
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a te ozdoby da się zrobić na oknie bez słupka?

ja okien bez słupka nie lubię z jednego powodu - są nie symetryczne - jedna rama jest węższa od drugiej.

bawole oko jakie ma wymiary? widziałaś gdzieś takie dzielone? może otwierać go do dołu i nie dzielić go na milion kawałków?

gratulacje z powodu fundamentu. chociaż u nas fundament był robiony na max i jeszcze podczas robót rozkopany, bo baliśmy się nierównomiernego osiadania domu...

a te ozdoby da się zrobić na oknie bez słupka?

ja okien bez słupka nie lubię z jednego powodu - są nie symetryczne - jedna rama jest węższa od drugiej.

bawole oko jakie ma wymiary? widziałaś gdzieś takie dzielone? może otwierać go do dołu i nie dzielić go na milion kawałków?

gratulacje z powodu fundamentu. chociaż u nas fundament był robiony na max i jeszcze podczas robót rozkopany, bo baliśmy się nierównomiernego osiadania domu...

Słupek ruchomy jest tańszy i zdecydowanie lepiej dla mnie wygląda brak słupka kiedy otwieram okno na oścież :) Wiec 2 mega plusy tego rozwiązania.

Zgodnie z jedną wyceną kolumienka ozdobna jest na przymyku.

Wole oko jest gigantyczne :p 306,5 podstawy i 113 wysokości. Zdecydowanie też chcę w jakiś sposób dzielone, nie pełne.

Taka sytuacja.

Projekt praktycznie gotowy, już niemal drukowany, pakowany i wysyłany... a tu Terna coś tknęło: "Zaraz, a szafę to wniesiemy czy nie?"

Szafa, proszę państwa, jest całkiem konkretna: 200 szerokości, 60 głębokości i 200 wysokości. NIEROZBIERALNA. Dębowa, sztuk 1, bez podziału na części. Można jedynie nóżki wypiąć, co mało nas ratuje.

No to zaraz mail do architekt. I co? No i nie wejdzie! xD Nie wykręcimy się z nią.

Właśnie kombinujemy z drzwiami, żeby jednak weszła. Głupio byłoby budować dom wokół szafy, prawda? ;)

Mówią, że budowanie to przygoda... :D

Emi: I jak ja Ci mam to skomentować? :D Mówiłam, że gigant ;P

Tak, wejdzie. A potem trzeba to jeszcze jakoś wkręcić do naszej sypialni i... Powiedzmy, że robi się problem ;)

e tam problem, wystarczy zrobić sypialnię bez ściany i wszystko się wkręci :-)

a bardziej poważnie, to może tak wystarczy?

dla szafy.JPG

Edytowane przez mamik

Po tym co Tern powiedział ja już nic do dodania nie mam :D

Magluję producentów i przedstawicieli stolarki okiennej i drzwiowej. Biedni... 1000 pytań mam i każdą rzecz muszę zrozumieć :p A jak już jedną rzecz ustalimy do dorzucam im kolejną cegiełkę: a to drzwi na werandę, a to potem będą boczne z pralni... Dzieje się!

A jak dostanę zestawienie materiałów to zacznie się maglowanie hurtowni :)