Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek wśród pól - projekt indywidualny

Iscra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 586
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem więcej: wyeliminowanie mostka termicznego na styku fundamentów nie sprawi, że znacząco odczuję zwiększenie komfortu cieplnego (o ile w ogóle, biorąc pod uwagę ogrzewanie podłogowe).
Mostki termiczne niezbyt wpływają na komfort termiczny, nie widać ich, w chałupie ciepło jak ta lala, tylko trza wiecej do pieca dorzucić :). Ten Izomur podałem tylko przykładowo, jeden pustak kosztuje ponad 45zet, sporo kasy trzeba by wydać, żeby sobie zlikwidować mostki, termiczne nawet :D. Tradycyjne grzejniki nie nagrzewają tak podłogi jak podłogówka. Ciepła posadzka oddaje ciepełko w ściany, ściany przewodzą z kolei do zimnego gruntu pod budynkiem. Liczę, że piknie ocieplisz podłogę przed montażem podłogówki. Mam dwóch kumpli, którym majsterkowie spierniczyli poziomy w domach. Nie przewidzieli wysokości okien balkonowych i drzwi. Teraz jeden ma 10cm styro pod posadzką, drugi tylko styropianik ze srebrną folią do mocowania rurek, 3-4cm?. U pierwszego PC chodziła zimą na grzałkach, bo moc okazała się zbyt mała, prachunki solidne. Drugi zapobiegawczo wyprowadził rurki do grzejników i tym teraz ogrzewa, podłogówka pochłaniała zbyt duże ilości ekogroszku. Takie dwie historyjki z życia wzięte. Chroń nas Panie przed szpecami, fachowcami z trzydziestoletnim doświadczeniem i ogólnie przed miszczami :D. Ocieplenia nigdy dość :)

wow!! piękny:)

będziesz go sama reperować?

I chciałabym i boję się... ;) Zobaczymy. Jak nie będę w stanie się podjąć to uśmiechnę się do Taty, który robił nam renowację mebli sypialnianych i wyszło mu cudnie :) Niemniej, wtedy będę mu dzielnie asystować, bo chciałabym się trochę tego nauczyć.

Ciepła posadzka oddaje ciepełko w ściany, ściany przewodzą z kolei do zimnego gruntu pod budynkiem. Liczę, że piknie ocieplisz podłogę przed montażem podłogówki.(...)Chroń nas Panie przed szpecami, fachowcami z trzydziestoletnim doświadczeniem i ogólnie przed miszczami :D. Ocieplenia nigdy dość :)

W projekcie jest 20 cm styro pod podłogówkę, na to 6 (czy 7?) cm wylewki, chyba nawet lekko zbrojonej. Jak projekt wróci ze starostwa to będę mogła powiedzieć dokładniej.

Ale już mogę powiedzieć, że po wstępnym przeglądnięciu nie podoba mi się projekt podłogówki, jaki tam jest zrobiony. Większość rurek jest narysowana w taki sposób, ze przechodzi przez ściany działowe... :roll: Intuicyjnie nie widzi mi się to...

Na razie jestem na etapie majstra do budowy. Wydaje się OK, ale więcej powiem jak SSO skończymy :D

Szukałam też gościa do rozprowadzenia kanalizy pod chudziakiem - dzwonię i pytam o usługę i co słyszę? "Ale ja nie mam czasu". No to panie, jak pan nie masz czasu, to pan nie masz też klienta :p Po takim haśle to nawet nie dopytywałam czy chodziło mu o to, że nie ma czasu teraz na rozmowę, czy jest tak zawalony robotą :p Przestało mnie to jakoś interesować, więc grzecznie się pożegnałam i rozłączyłam. Ech ludzie ludzie...

A dlaczego szukam kogoś od kanalizy? Bo mój majster mówi, że OK, on może, ale za to policzy 2 tysie :) Więc szukam taniej. Chociaż niewykluczone, że okaże się, że zabulę i mu to zlecę, skoro inni "nie mają czasu".

Oj tak, chroń nas Panie przed szpecami... :D

I oczywiście:

"Należy dobierać dobrych rzemieślników choć droższych, a na lada partaczy się nie spuszczać" :p

Tak, tak, mamy pozwolenie na budowę... Tylko co z tego? :D Jak mi wpisali "powierzchnia użytkowa (całkowita) 698,95 m2"... :lol2: Co to kurka jest "powierzchnia użytkowa (całkowita)"?! :lol2:

Więc cieszymy się, tylko witki nam opadły :D W pon zły glina (znaczy się ja) pójdzie wyjaśniać sprawę :p

Architekt powiedziała, że to jej rekord jeśli chodzi o uzyskanie PnB ;)

Zobaczyli ze dwór sie ma budować to pewnie jaśnie państwa sie spodziewają :lol2:

GRATULUJĘ !!!

A pomysleć, ze tak całkiem niedawno gadałysmy o beznadziei, opadnietych rekach i cyckach, ostatnich próbach.

Jestem zdania, ze urodziliście sie w zajebistych czepkach.

Jak by ktos usłyszał wasza historie to by nie uwierzył.

Jestem w totalnym szoku :o

Ekspresowo dostaliśmy też poprawione pozwolenie, bo w ciągu... 4 godzin :D Powierzchnia jest wpisana prawidłowa, uff!

Dziękujemy pięknie :) Wasze kciuki na pewno tu pomogły :D

Zobaczyli ze dwór sie ma budować to pewnie jaśnie państwa sie spodziewają :lol2:

Weź nie strasz, bo nie będę mogła się na mieście pojawić ubrana inaczej niż elegancko :p :D Na razie kapelusz jest moim znakiem rozpoznawczym ;)

:eek: tak szybko?? Niezłe jajo!

Kto jak kto, ale Ty coś możesz wiedzieć o szybkości wydawania pozwoleń... :D

to kiedy wbijacie łopatę? :D

Najbardziej prawdopodobny termin to początek maja. Ekipa ma na razie zaczęte dwie budowy. Wiedzieli, że dopiero jesteśmy na etapie składania wniosku o pozwolenie, więc mogli ten czas poświęcić na inne rzeczy. Mi to nawet pasuje - będę już po rozliczeniach PITów... ;) A i ekipa spieszyć się nie musi, do końca listopada mają SSO zrobić i to ich broszka by tak było :)