Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek wśród pól - projekt indywidualny

Iscra

Recommended Posts

Nareszcie machina urzędnicza się zlitowała, zmiękła, czy po prostu nie miała innego wyjścia i wydała pozwolenie na budowę. Nie ma z nimi lekko:). Moje papierzyska załatwiła kumpela, będąca jednocześnie kierbudem. Czegoś tam brakowało, coś nie pasowało, sam musiałbym latać od urzędu do urzędu, a tak coś tam podpisałem i to wszystko. Samemu dostałbym nerwicy, ale wystarczy znać panią Zosię z Gminy, pana Władka z nadzoru i kogoś tam jeszcze i nie trzeba latać w te i we wte z cholernymi zaświadczeniami, poświadczeniami, poprawkami, mapkami itd. Nie znoszę papierzysków :bash:. Rurki podłogówki pod ściankami działowymi, to jakaś nowa technologia, zawsze prowadzi się je drzwiami, korytarzem. Przy robieniu OZC warto też zlecić projekt podłogówki, forumowy Asolt powinien to spokojnie zrobić. Ważne są długości pętli i ich ilość, do tego zagęszczenie rurek, żeby nie przegrzewać lub niedogrzewać podłogi. Majstry robią zazwyczaj na "łoko" i różniasto to wychodzi, osobiście wolałbym mieć dobraną odpowiednią moc danej pętli do danego pomieszczenia. Po co walić rurki co 10cm, inwestor wiadomo za to zapłaci, ale jak nie trzeba to po pioruna? Dwa tysiaki za rozłożenie kanalizacji, to chyba sporawo. Moi murarze za wkopanie rurek wzięli chyba 150zet (może 3stówki, sklerozę mam :D), nie pamiętam dokładnie. Kilka godzinek roboty i po krzyku. Chłopaki sami zaproponowali, że ułożą kanalizę, nie mogłem się oprzeć tej kuszącej propozycji. Nie wiem, może takie są stawki u Was? Ciężko powiedzieć, ale dwa tysie, to chyba lekka przesada. Powodzenia :)

• Odpowiedzi 586
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Całkiem szybko ta machina urzędnicza u nas poszła :) Zakładaliśmy uzyskanie PnB do końca marca przy założeniu, że wniosek złożylibyśmy na początku lutego, a tu proszę - 17 dni kalendarzowych i mamy papier!

No właśnie z tą podłogówką to mi się nie podoba, szczególnie, że w jednym miejscu od rozdzielacza WSZYSTKIE rurki idą przez ścianę nośną. Bez sensu. Będzie instalator poprawiał, bo kurka nie po to płaciłam za indywidualny, żeby taką manianę odwalił.

Co do rozłożenia kanalizy - prawdopodobnie ekipa nie lubi tego robić albo zleca to komuś z zewnątrz, stąd rzucają zaporową cenę :D Znam ten myk :p Cóż, mam jeszcze czas na to, żeby kogoś znaleźć :)

U mnie była podobna sytuacja, kiedy staraliśmy się wycinkę drzew w pasie drogi. Trochę to trwało, więc mąż poszedł po raz n-ty do starostwa i po interwencji dostał zgodę i informację, że natychmiast wysyłają to na piśmie. Po czym dosłownie za dwa dni przyszło pismo, że sprawę przekazano do gminy i że wszystko pójdzie drogą urzędową (więc nie tak szybko); M. już się zapienił... na szczęście skojarzyliśmy daty...pismo zostało wysłane dzień przed jego wizytą w urzędzie :)

Uwaga, znów kombinuję technicznie.

Czy miałoby sens następujące rozwiązanie izolacji cieplnej fundamentów:

(przyjmujemy, że hydroizolacja taka jak pisałam wcześniej: izohan dysperbit i izohan izobud WL)

ściana fundamentowa

hydroizolacja

15 cm Termoorganiki Gold Fundament

5 cm XPSa

Aby dodatkowo zabezpieczyć zwykły fundamentowy styro, to dałabym na jego spód jeszcze 5 cm XPSa.

Zrzut ekranu 2016-03-24 14.56.27.jpg

Ma to sens? Zaletą tego rozwiązania jest... cena :p Ale jakie są wady?

Nadrobiłam zaległości. Jestem w nieustannym szoku jak już teraz dbacie o wszystkie szczegóły. Mamy zupełnie odwrotną taktykę, co powoduje u mnie lekką panikę! :) Ale nigdy nie byliśmy w stanie planować skrupulatnie czegoś z dużym wyprzedzeniem. Dla mnie zdecydowanie się na pustaki szalunkowe to w tym momencie plan, do którego sięgam w głowie najdalej. A wcześniej jeszcze trzeba toy-toy'e zamówić, działkę odgrodzić i wykombinować prąd miesiąc przed podłączeniem do sieci. Bardzo szkoda, że Wasza budowa będzie rozłożona w dłuższym czasie, bo widzę, że wiele mogłabym się stąd nauczyć! :)

Iscra, jak termoorganika ma się ścisnąć, to w tej konfiguracji i tak się ściśnie, xps jej przed tym nie zabezpieczy.

A na izolację przeciwwilgociową epsa od spodu szkoda xpsa, można dać cokolwiek innego.

Ja świadomie zrezygnowałam z xpsa, dom mam na górce, powódź mi nie grozi, ani nic co mogłoby sprasować styropian. Xps ma sens na płytach fundamentowych, które muszą przenosić znaczne obciążenia.

Takie jest moje zdanie :)

• 3 weeks później...

Życie to czasem różnie prowadzi.

Było tak:

Na wczoraj był zamówiony notariusz by przepisać działkę. 15.04 był umówiony geodeta. 18.04 miała wchodzić ekipa.

Jest tak:

Będzie podział działki. Czy powstanie na niej "Dworek wśród pól"? Nie wiadomo.

Kupujemy mieszkanie.

P.S. Ale na FM zostajemy :)

Iskierko, bardzo mi przykro.

Ach...skad ja to znam :(

Pozwole sobie na rzucenie luxnego pomysłu bo jestem "wtajemniczona" w zawiłości sytuacji w jakiej sie znajdujecie.

Nie pozwól sobie skakac po głowie.

Trudno!

Nie to nie. Juz dośc sie naczekaliście, nadyskutowaliscie i co zmiana wilgotnosci powietrza to zmiana frontu takiego jednego.

Nie pozwólcie sie wpędzac w lata oczekując na przypływ ludzkich uczuc takiego jednego.

Ja wiem, ze juz tam mieszkaliście, ze biel scian ganku widniała na horyzoncie, ale znam te widoczki ( z ogłoszeń które maniakalnie przegladam) i wiem, ze na waszym terenie jest tego od cholery.

Nie pozwól sie ponieśc nerwom i nie podejmuj decyzji na zasadzie na złośc uszy itp.

Ja za kasę która chcecie wywalic w błoto ( zakup mieszkania uwazam za taki własnie pomysł) kupiłabym piekna działkę w jakiejś zajebistej okolicy.

Sama wiesz, ze przy dobrej organizacji prac i zmienieniu lekko technologii na lzejszą, łatwiejszą, szybszą, wyrobicie sie w rok.

Na czas budowy, wynajełabym jakies malutkie mieszkanko blisko tej działki co by łatwiej dogladać "fochowców" i do przodu.

Olać dziwne układy, niestabilnych psychicznie i emocjonalnie.

Odciąc sie od wszystkiego i wszystkich i zacząc wreszcie zyc na swoim w spokoju i radości ze sie udało i sie ma... SWOJE !

Przemyśl na spokojnie.

Przespij się z tematem.

Porozgladaj się za działkami, popatrz na ceny...

Jestem z Tobą/ Wami :hug::hug::hug::hug::hug:

Iskierko, bardzo mi przykro.

Ach...skad ja to znam :(

Pozwole sobie na rzucenie luxnego pomysłu bo jestem "wtajemniczona" w zawiłości sytuacji w jakiej sie znajdujecie.

Nie pozwól sobie skakac po głowie.

Trudno!

Nie to nie. Juz dośc sie naczekaliście, nadyskutowaliscie i co zmiana wilgotnosci powietrza to zmiana frontu takiego jednego.

Nie pozwólcie sie wpędzac w lata oczekując na przypływ ludzkich uczuc takiego jednego.

Ja wiem, ze juz tam mieszkaliście, ze biel scian ganku widniała na horyzoncie, ale znam te widoczki ( z ogłoszeń które maniakalnie przegladam) i wiem, ze na waszym terenie jest tego od cholery.

Nie pozwól sie ponieśc nerwom i nie podejmuj decyzji na zasadzie na złośc uszy itp.

Ja za kasę która chcecie wywalic w błoto ( zakup mieszkania uwazam za taki własnie pomysł) kupiłabym piekna działkę w jakiejś zajebistej okolicy.

Sama wiesz, ze przy dobrej organizacji prac i zmienieniu lekko technologii na lzejszą, łatwiejszą, szybszą, wyrobicie sie w rok.

Na czas budowy, wynajełabym jakies malutkie mieszkanko blisko tej działki co by łatwiej dogladać "fochowców" i do przodu.

Olać dziwne układy, niestabilnych psychicznie i emocjonalnie.

Odciąc sie od wszystkiego i wszystkich i zacząc wreszcie zyc na swoim w spokoju i radości ze sie udało i sie ma... SWOJE !

Przemyśl na spokojnie.

Przespij się z tematem.

Porozgladaj się za działkami, popatrz na ceny...

Jestem z Tobą/ Wami :hug::hug::hug::hug::hug:

Popieram, bo obawiam się, że marząc po domku, nie będziesz szczęśliwa w tym mieszkaniu i pewnie zrobisz wszystko, aby dom powstał. A to tylko wydłuży i skomplikuje sprawę.

Szczęście czy znikajace za horyzontem marzenie to sprawa drugorzedna.

Chodziło mi o to, ze zakup mieszkania to niepotrzebne komplikacje bo:

- z reguły trzeba w cos zainwestować (jesli mieszkanie z rynku wtórnego)

- trzeba duzo zainwestować (jesli mieszkanie od dewelopera)

- bujanie sie latami ze sprzedażą takowego bo okolica raczej nie jest centrum biznesowym i mieszkania ludziom na psi dzyndzel

- a co z haraczem zwanym podatkiem przed upływem 5 lat od zakupu ?

Skoro macie kase na mieszkanie to władujcie je w ziemię.

Jeśc nie woła a podatek od posiadania takiego luksusu tez nie duzy.

Nawet jesli budowa się "poslizgnie" to jest juz wasze i tylko wasze.

Taki jeden nie bedzie was kijem poganiał czy rozwazał wydziedziczenie lub inne nie znane mi do tej pory akcje.

Kochane jesteście :) :hug:

Decyzja o przeprowadzce do mieszkania została podjęta tuż przed akcją z działką. Nie wiedzieliśmy tylko, czy będzie to zakup czy wynajem. Gdybyśmy rozpoczęli budowę poszlibyśmy w najem. Teraz - wolimy kupić i być wreszcie u siebie. Tak naprawdę to właśnie te "nieznane akcje", o których pisze Mari, skłoniły nas do przeprowadzki, a sytuacja z działką tylko przypieczętowała decyzję.

Mieszkanie pod jednym dachem z człowiekiem, który odpowiada za to zamieszanie, stało się... trudne.

Nie ma tego złego! Przećwiczymy urządzanie wnętrz :)

P.S. Jesteście przemiłe, ale nie chcę na forum bardziej szczegółowo opisywać i wyjaśniać tej sytuacji. Priv mam otwarty ;)

Jesteście przemiłe, ale nie chcę na forum bardziej szczegółowo opisywać i wyjaśniać tej sytuacji. Priv mam otwarty

No dlatego Ja tak naokoło, lekko z wierzchu i z pewna doza niesmiałosci co by nie przekroczyc pewnej, dośc cienkiej granicy :oops:

Mówie ci, wynajmujcie.

Nie pakujcie sie w mieszkanie.

Własnie przegladam oferty z twojej okolicy i szczena mi opadła.

Ziemia prawie za darmo, ale nie byłabym sobą gdybym nie zerkneła na dworki i budynki po dawnych szkołach.

Nawet sekundy bym sie nie zastanawiała i brała budynek bo sa boskie i w stanie nie ruinalnym.

Moze taka opcja by wam przypadła do gustu ?

Szybka akcja bo juz stoi. Trza wejśc, remonta strzelic i z bańki.

Serce mi krwawi jak widzę na co nawet mnie byłoby stać :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry: