Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć kominek z kominem z nierdzewki

M.A.G.

Recommended Posts

Witam.

Jak ma być taki jak u M.A.G. to jest to sformułowanie jak najbardziej na miejscu ... :rolleyes:

Lepiej żeby go nie było w domu wcale niż by miał przez swoją niekompetencję, brak wiedzy i wyobraźni narobić późniejszych szkód.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nic tylko "zrobić"/"kupić' uprawnienia i człowiek ma świetną fuchę. Tak jak wczoraj u mnie.... Przyjechali, zmusiłem do wyjścia na dach, wypisali protokół, skasowali 150PLN i pojechali. Całość trwała może 15 minut. Siedem takich odbiorów dziennie - i tysiak w kieszeni na czysto bo faktury oczywiście nie dostałem. Czyli twierdzisz że kierownik się wymigał od swojego obowiązku i mógł to klepnąć razem z jego pozostałymi papierami?

... Przyjechali, zmusiłem do wyjścia na dach, wypisali protokół, skasowali 150PLN i pojechali. Całość trwała może 15 minut. Siedem takich odbiorów dziennie - i tysiak w kieszeni na czysto bo faktury oczywiście nie dostałem. ...

7 odbiorów dziennie x 5 dni w tygodniu x 48 tygodni (oczywiście z przerwami na weekend i na urlop) daje razem 1680 odbiorów po 150zł = 252.000 zł "na czysto" :lol2:

Wystarczy budów w okolicy ? 1.680 !! :wave:

Słuchaj, niech zgarnie połowę tych jak piszesz budów - 840 - to i tak będzie syto. W promieniu powiedzmy 80 km uzbiera tyle z palcem w ... nosie :D :D a 150 to jest stawka za jeden komin gdzie jak sami kominiarze przyznali, domów z WM jest 5/100. To policz teraz dwa/trzy kominy na chałupie i mozesz robic nawet połowę połowy tych budów ktore wyliczyles i dalej będzie nieźle :p

A wiesz, ilu kominiarzy mieszka w promieniu 80km ode mnie ?

Nie wiem ilu w Twojej ale w mojej od trzech różnych osób dostałem namiar na jednego i tego samego więc za wielu ich nie ma...

Po przeczytaniu takich rewelacyjnych wyliczeń zapewne liczba kominiarzy gwałtownie wzrośnie .

A wiesz że powinna wzrosnąć - chore stawki jakie biorą poszłyby w dół może..

W zeszłym tygodniu na budowę wpadł lokalny "miszcz" od cudów z nierdzewki i alu który wykonywal już dla mnie kiedyś konstrukcje na zamówienie. Pomierzyliśmy, pogadaliśmy i spróbuje przeorganizować systemowy trójnik jaki dostałem w komplecie z całym kominem. Zmianie ulegnie kąt trójnika oraz pozbawiony zostanie zewnętyrznego płaszcza z nierdzewki i ocieplenia na króćcu odchodzącym. Odstojnik na skropliny oczywiście pozostanie. Dorobiona będzie też zaślepka rewizyjna. Całość mam mieć na budowie w drugiej połowie miesiąca. Jak tylko połączenie będzie zmontowane nieomieszkam wrzucić foty.

• 1 month później...
W zeszłym tygodniu na budowę wpadł lokalny "miszcz" od cudów z nierdzewki i alu który wykonywal już dla mnie kiedyś konstrukcje na zamówienie. Pomierzyliśmy, pogadaliśmy i spróbuje przeorganizować systemowy trójnik jaki dostałem w komplecie z całym kominem. Zmianie ulegnie kąt trójnika oraz pozbawiony zostanie zewnętyrznego płaszcza z nierdzewki i ocieplenia na króćcu odchodzącym. Odstojnik na skropliny oczywiście pozostanie. Dorobiona będzie też zaślepka rewizyjna. Całość mam mieć na budowie w drugiej połowie miesiąca. Jak tylko połączenie będzie zmontowane nieomieszkam wrzucić foty.

M.A.G. i jak w końcu wyszedł Ci ten zestaw podłączeniowy? Bo nigdzie nie mogę znaleźć fotek?

Podłączę się przy okazji z nurtującymi mnie pytaniami.

Przymierzam się do montażu wkładu z kwasówki w pustakach systemowych i chcę zastosować rozwiązanie z bez wyczystki (brak miejsca) z dwoma kolanami 45o.

Na czym oprzeć kolano 45o w pustaku systemowym? Jest na to jakiś konkretny patent?

Czym zapchać dolne niewykorzystane pustaki, bo chcialem póżniej całość zasypać perlitem.

Czy takie kolano w ścianie norlamnie się zamurowywuje, czy może stosuje się jakąś specjalną dylatację?

jestem już po podłączeniu kominka na nowo. trójnik został przerobiony na takie koromysło:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293792&d=1418421618

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293793&d=1418421619

kielich przyłącza wchodzący we wkład był celowo nieco za długi - został na miejscu obcięty na wymiar i spasowany tak żeby wszedł minimum 5mm.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293794&d=1418421621

potem wszystko zostało zaspawane

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293795&d=1418421623

wszystko to znaczy to co się dało. Na całym obwodzie zostały najpierw wykonane spawy punktowe (które i tak były ok. 3cm długie a więc nie tak do końca punktowe) a potem ciągły spaw do momentu gdzie nie dało się wymanewrować sprzętem (zbyt mało miejsca i nie było jak podejść). Tak więc ok. 3/4 obwodu dwóch połączeń jest szczelnie zespawane. Pozostałe części są wciśnięte dość ciasno.

Teraz wygląda to tak

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293796&d=1418421625

i teraz moje pytania do ekspertów:

1. wiem że wełna jest niepalna ale czy zabezpieczać jakoś ten fragment gdzie pojedyncza rura dorabiana wchodzi do trójnika? Wystaje tam wełna izolująca ścianki komina. Zakleić to tą taśmą (sreberkiem) do kominków?

2. czym uszczelnić i czy wogóle uszczelniać niezaspawane części połączeń kielichowych? ta sama taśma, silikon wysokotemperaturowy... A może taki wysokotemperaturowy klej - jak do tłumików samochodowych? Dodam tylko że wszystkie kielichy sa teraz skierowane poprawnie.

3. ile razy przepalić i obserwować czy jest wszystko OK?? czy po jednym razie jak nie będzie nieszczelności itp. mogę zabudowywać ??

No i jeszcze ciekawostka - miszczu stwierdził że od razu widać ze wkład nie jest polski bo blacha jest bardzo dobrej jakości i farba którą jest pomalowana też jest bardzo dobra :) czyli piazzetta nie jest taka starsznie kiepska..

Witam.

K..wa ręce opadają ... ja nie wiem jak można po tak szczegółowych wyjaśnieniach i nawet rysowanych schmatach, przytaczanych w dodatku przez kilka różnych osób, wymyśleć coś takiego ... :D

miszczu stwierdził że od razu widać ze wkład nie jest polski bo blacha jest bardzo dobrej jakości i farba którą jest pomalowana też jest bardzo dobra

Rozbrajające ... widać od razu że to faktycznie miszcz ...

Po szczęśliwym zakończeniu tego wątku utwierdzam się jedynie w przekonaniu że powinien u nas w kraju obowiązywać zakaz samodzielnego wykonywania kominków, a zawód ten powinien być koncesjonowany ...

Spytaj się teraz M.A.G. swojego miszcza co zrobi żeby zewnętrzny płaszcz systemowego komina nie przenosił temperatur rzędu 100-150 stopni na całej swej długości. Ale kombinujcie dalej - możecie teraz ogacić go przecież w całości wełną ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura