orcio_kr 13.12.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) tak na oko to przyłącze i komin ma ok 2 razy mniejszy przekrój jak wyjście z wkładu .. nie za duża redukcja?ewentualne skropliny i sadza z komina będą się pewnie zbierać poniżej trójnika aż do jego zapełnienia .. pytanie czy potem będą grzecznie spływać i go nie zatkają .. no i właśnie - czy komin jest na pewno od dołu zatkany? bo na drugim zdjęciu jakby nie bardzo Edytowane 13 Grudnia 2014 przez orcio_kr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.12.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 No i jeszcze ciekawostka - miszczu stwierdził że od razu widać ze wkład nie jest polski bo blacha jest bardzo dobrej jakości i farba którą jest pomalowana też jest bardzo dobra czyli piazzetta nie jest taka starsznie kiepska.. Pewnie ...najważniejsze że lakier ładnie wygląda ........ tak mówili na giełdzie samochodowej . Od razu widać że " zna się " na rzeczy .. Ciekawe jak poznał jakość blachy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 14.12.2014 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 @ fotohobby - tak, szyber nie pozwalał na głębsze osadzenie króćca@ forest- mazz rację z tą temperaturą. O tym nie pomyslelismy ani ja ani spawacz. Natomiast jesli chodzi o samą konstrukcję to wynikła z tego ze rezygnujemy ze stazaka czy też jemu podobnego i konieczny byl jednak odstojnik na skropliny a przede wszystkim na deszcz ktory do tej pory robił nam syf we wkladzie (testowalismy to z tym połączeniem z czarnej blachy). Wyjscia są dwa. Tak jak piszezz otulic go welną lub co bardziej prawdopodobne obrać trojnik z pierwzzej blachy i zostawic tylko tą wewnetrzną. Wtedy będę mógł obrobić połączenie płaszcza wewnętrznego z zewnętrznym w miarę rozsądnie i przy samym stropie. @Orcio - króciec wkladu to bodajże 250 a komin ma po wewnętrznej 180. Komin od dołu jest oczywiście zatkany. @ZdunDarek - jakość blachy mozna rozpoznać po tym jak sie spawa. Też o tym nie wiedziałem a to podobno zalezy od skladu, ilości zanieczyszczeń w stali itd. Wyłączyłem sie przy % wiec nie zgłębiałem tematu. Od razu nadmienię że ten koleś nie jest kominkarzem a znanym w okolicy specem od wszelkiego rodzaju konstrukcji stalowych z doswiadczeniem ok 25lat wiec troche stali jak mniemam pospawał i porównanie chba ma. no ale chyba niektorzy zdunowie mają je większe jak widzę i to nawet na odległość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 To że stal jest dobrze spawalna nie swiadczy o jej jakosci.Bo te "zanieczyszczenia" ktore czasem przeszkadzają spawaczom, mogą nadawac jej inne, bardziej pożadane gdzie indziej cechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 14.12.2014 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Być moze.. tak jak pisałem nie zgłębiałem tematu i znam jedyne opinię tego spawacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.12.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Pod tym trójnikiem powiesisz plastykowe wiaderko na kondensat? Wybacz kpinę, ale jak widzę takie kombinacje to nie umiem się powstrzymać. Nie rozsądniej było zrobić porządny daszek na kominie, a te resztki które wpadną do komina nie narobiłyby już bałaganu we wkładzie? Jaki był cel usunięcia dragona? Taki byś mógł wykonać woltę z odstojnikiem na kondensat?!!! Jak rozwiązałeś sprawę kompensacji naprężeń związanych z rozszerzalnością stali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts