Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne + ? Pomoc w dobrze alternatywy.

Lysek

Recommended Posts

Witam,

Na początku chciałem wszystkich serdecznie pozdrowić :)

Jako, że w pod koniec przyszłego roku zamierzam zamieszkać wraz z dziewczyną w naszym wspólnym domku, a w ten i przyszly rok z zabrać się za remont chciałbym prosić o poradę dotyczącą ogrzewania.

Ale od początku:

Dom typu kanadyjskiego, niepodpiwniczony, z nieużytkowym poddaszem, rok budowy 1996:

Powierzchnia mieszkalna - 64,67 m2

Kubatura - 340 m3

1. Technologia kanadyjska szkielet drewniany

2. Sciany zewnętrzne - szkielet drewniany gr. 10cm wypełniony wełną mineralną gr. 10 cm, obity sklejką od zewnątrz i obmurowny cegłą dziurawką kl. 75 gr. 12cm na zaprawie cem.-wap.

3. Strop - Drewniany 15cm wełny mineralnej

4. Dach - nieocieplony pokryty krokwiami, deskami a na tym znajduje się papodachówka.

5. okna - PCV (nie wiem jakie ale są tam od początku czyli od 1996 roku) + rolety antywłamaniowe we wszystkich oknach.

6. Komin - cegła pełna kl. 150. (na środku domu w holu znajduje się kominek typu Koza.

Do sedna sprawy:

Ogrzewanie podłogowe elektryczne (w całym domu są płytki oraz każde pomieszczenie posiada termoregulator), System grzejny ELEKTRA15W/m. Zastosowano tzw, przekaźnik prioritetowy (tak jest w projekcie nie wiem co to jest). Pi - 5800W.

+ Kominek typu koza w holu.

Pomóżcie:

Czy zainstalować kominek z płaszczem wodnym + CWU, czy kominek z DGP czy nie iść wgl. tym tropem i ogrzewać dom prądem + kozom (ewentualnie co dogrzać i jak?).

Jakie będą koszta ogrzewania prądem, prosiłbym o jakieś wyliczenia.

PS. Mam projekty domu także jak coś więcej będzie trzeba to postaram sie poszukać i dopisać.

Z góry DZIĘKI ZA POMOC.

Witam,

Na początku chciałem wszystkich serdecznie pozdrowić :)

Jako, że w pod koniec przyszłego roku zamierzam zamieszkać wraz z dziewczyną w naszym wspólnym domku, a w ten i przyszly rok z zabrać się za remont chciałbym prosić o poradę dotyczącą ogrzewania.

PS. Mam projekty domu także jak coś więcej będzie trzeba to postaram sie poszukać i dopisać.

Z góry DZIĘKI ZA POMOC.

Twój dom to jak się tu mówi to "durszlak"

Ucieknie z niego każde ciepło.

Ten co założył ogrzewanie, które jest, dobrze kombinował.

Kable do grzania w okresach przejściowych, i/albo koza jak zimniej.

Na Twoim miejscu nie pakowałbym się w wysokie koszty kominka z płaszczem, bo w przypadku tego domu to ekonomicznie nieuzasadnione.

Zamiast tej kozy postawiłbym tylko kominek z dobrą akumulacją i ewentualnie DGP, ale przy takiej powierzchni i ta może być zbędna.

Kosztów ogrzewania prądem raczej nikt Ci nie obliczy bo do tego jest potrzebne dużo danych i jest dużo zmiennych.

Może jakbym ocieplil dach wełna np. 15 cm to już by dużo dało?

jakie okolo może być zapotrzebowanie kwh na m2 roczne około dla mojego domku?

Fizyka mówi że ciepło najszybciej idzie do góry, dlatego zasadnym będzie doszczelnienie strop i/lub dachu.

Wełna na stropie jest prawie dwudziestoletnia?

Jednak jest pewna granica ekonomiczna.

Jak wsypiesz do herbaty 5 łyżeczek cukru to będzie bardzo słodka.

Jak wsypiesz 10 łyżeczek to za bardzo zwiększonej słodyczy nie odczujesz ale cukier kosztować będzie 2 razy tyle.

Czyli radził byś wymianę wełny na stropie na nową?

Radziłbym żeby ją ocenił, ktoś kto się zna, ale nie ma interesu w tym żeby ją źle ocenić.

Jak zawołasz fachowca to pewnie powie że jest zła, teraz są lepsze, bo chce zarobić na usunięciu starej i położeniu nowej.

Jeżeli nie jest pozalewana, ubita czy dziurawa to wystarczy dołożyć warstwę nowej i bezwzględnie będzie cieplej.

Masz domek prawie dwudziestoletni, nie dowiedziałeś się od poprzednich właścicieli jakie były koszty jego eksploatacji, najlepiej byłoby zerknąć w faktury. Tak na szybko to warto dołożyć trochę wełny na strop i zakupić tanią klimę (split), nawet taka do 2,5kW da sobie radę z takim domkiem i zrobi to tanio. Tak wstępnie zapotrzebowanie takiego domku oceniłbym ok 120-150kWh/m2 - taka ilość ciepła nawet czystym prądem nie powinna zrujnować budżetu przy nieco ponad 60m2.

Właśnie dzisiaj (przy tym poście) przypomniałem sobie o klimie i pierwszy raz w tym sezonie dogrzewam - trochę we wrocku chłodno i wilgotno - od razu lepszy humor.

Edytowane przez kbab

trochę poczytałem, przemyślałem i jeszcze postaram się to skonsultowac z fachowcem ale dołożę na strop jakieś 20cm wełny o niskim współczynniku lambda w przyszłości dam równiez 15cm pomiędzy krokwie na dach z jakąś folią paraprzepuszczalną (choć jak są dam deski to jest sens dawać folię?)

a w domku chciałbym kominek z wydłużoną drogą spalin obłożoną masą akumulacyją. Nawiasem mowiąc znacie jakąś firme w woj. Opolskim i okolicach którzy sie zajmują takim czymś??