marekbo 13.10.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witam, Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić zasadę działanie studni chłonnej. Mam dwie studnie na działkę: Ta koło domu to stara studnia, ta bliżej drogi to studnia chłonna, którą sam wykopałem. Mam dość wysoki poziom wód na działce ,w suche dni lustro wody jest na około 1-1.2m. Spadek działki od domu w stronę drogi, a poziom wód w obu studniach jest podobny. Chciałbym podłączyć rynny do studni i mam dylemat czy do tej koło domu czy do tej drugiej?. Jak dobrze rozumiem niezależnie od tego ile wody wpuszczę do tej studni to poziom zawsze wyrówna się z poziomem wód gruntowych tak?. Czy może się zdarzyć że w deszczowe dni, studnia zacznie wylewać bo poziom wody w studni nie zdąży się wyrównać z poziomem wód gruntowych?, czy można jakoś zmierzyć chłonność takiej studni?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.10.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Zrób sobie model: postaw rurkę na gąbce i nalewaj do niej wodę. A jeszcze lepiej, wszystko razem wstaw do miski. Nalewasz wodę powoli - gąbka ją przepuszcza. Nalewasz za szybko - wylewa się górą.A dodatkowo wszystko reguluje i ogranicza poziom wody w misce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 14.10.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Suche dni 1-1,2m a podczas deszczowych, np. po tygodniu padania wiosną po roztopach???Jak blisko do domu masz tą bliższą studnię? Dużo zależy od tego jaki masz grunt. Generalnie tak - woda wpuszczona do studni chłonnej wyrówna się z poziomem wód gruntowych. Może się zdarzyć że podczas intensywnego i długiego opadu studnia wyleje w najniższym miejscu - albo przeleje się górą studnia albo przy rurach spustowych połączonych z osadnikami (zakładam że takie będą). Można zmierzyć orientacyjnie (bo można i dokładnie pobierając próbki gruntu) w terenie wkładając najlepiej przezroczystą rurkę na dno studni w grunt, nalać wody i mierzyć jak szybko woda "ucieknie" do gruntu. Generalnie podłączałbym do studni oddalonej od domu, tym bardziej że nie wiem jaki masz grunt. Jednak można by też np. 1 czy 2 rury podłączyć pod studnię bliżej domu a kolejne 3-4 (nie wiem ile ich masz) do oddalonej studni. To zmniejszyło by prawdopodobieństwo wylania studni przy gwałtownym opadzie a jednocześnie nie nawodniło za bardzo gruntu w okolicy domu. Dom z piwnicą? Izolacje fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts