Lapeno 13.10.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witam serdecznie, Za kilka dni wchodzą mi instalatorzy, będą rozkładać podłogówkę.Dom ogrzewany pompą ciepła. W związku tym mam pewne wątpliwości - co ominąć przy rozkładaniu rur: 1. łazienkiWanna - instalator twierdzi, że mie trzeba pod nią kłaść ogrzewania. Rozumiem to w ten sposób, że i tak będzie zabudowana i zysku cieplnego nie będzie.Prysznice - bezbrodzikowe, z odwodnieniem liniowym.Instalator twierdzi, że nie daje się w ogóle podłogówki pod prysznicami, bo będzie to powodowało wysychanie odwodnienia i będzie śmierdziało z rur. Nie mam pojęcia czy ma rację. 2. KuchniaInstalator chce ominąć szafki, lodówki itp.Nie mam pojęcia czy słusznie 3. KominekCzłowiek od kominków kazał ominąć miejsce, gdzie będzie zainstalowany kominek. 4. Kotłownia - tutaj nie wiem sam, czy dawać czy nie dawać. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.10.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Zwróc sie do Liwka on tu teraz fachowiec pełną gębą. A tak poważnie to 3) tak omin kominek4) to zalezy jaką chcesz utrzymymywać tam temp2) moim zdaniem niesłusznie, zresztą wypowiedzi na fm niezadowolonych uzytkowników takiego rozwiązania swiadczą o tym1) Jezeli przysznic nie bedzie uzywany miesiącami to z syfonu wyparuje, jezeli prysznic uzywamy regularnie to nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.10.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jestem na bieżąco.... właśnie zalałem wylewkiKominek ominąłemPod meblami kuchennymi bez ogrzewania - choć jest rura przy ścianieW kotłowni bez ogrzewania podłogowego, choć jest wyprowadzenie pod grzejnik pracujący na niskiej temperaturze, tak jak np. w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 2, jeśli będzie na stałe i na zawsze bez kuchennych rewolucji, można ominąć.Jeśli będą kuchenne rewolucje, dał bym po całości.Pod prysznicem, też mam bezbrodzikowy, nie mam OP i jakoś nie czuję dyskomfortu z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.10.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 nie robić żadnych martwych pól przy układaniu podłogówki, ma być wszędzie ... więcej kłopotu niż pożytku z tych pustych miejsc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ale pod kominek nie dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 13.10.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 nie robić żadnych martwych pól przy układaniu podłogówki, ma być wszędzie ... więcej kłopotu niż pożytku z tych pustych miejsc ... Jakich kłopotów?? Nie ma to jak ciepła podłoga pod lodówką w kuchni, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.10.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Hm, ja nie mam ani pod kominkiem, ani pod prysznicem, ani pod szafkami i mówiąc szczerze dyskomfortu z tego powodu nie odczuwam:no: No, ale nie mam porównania do tych co mają wszędzie:) bo niby jak to porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.10.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jakich kłopotów?? Nie ma to jak ciepła podłoga pod lodówką w kuchni, nie? Czy w zimie podloga ktora ma 24-25*C jest ciepla? - no dyskutowal bym, ale kazdy ma inne odczucie ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demo_user 13.10.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Tak tylko panowie zapomnieliście o jednej ważnej kwestii, płyta jastrychu nie ogrzewana powinna być oddzielona dylatacją od płyty ogrzewanej, dlatego powinno się rozkładać na całej powierzchni, albo oddzielić dylatacją nie grzany fragment płyty grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Chyba każdy instalator wie, jak i gdzie robić dylatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franelka1 13.10.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Hm, ja nie mam ani pod kominkiem, ani pod prysznicem, ani pod szafkami i mówiąc szczerze dyskomfortu z tego powodu nie odczuwam:no: No, ale nie mam porównania do tych co mają wszędzie:) bo niby jak to porównać Podzielam ten pogląd. Po co tam podłogówka? Jestem jeszcze przed tym etapem, ale nie zamierzam tam kłaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Tak tylko panowie zapomnieliście o jednej ważnej kwestii, płyta jastrychu nie ogrzewana powinna być oddzielona dylatacją od płyty ogrzewanej, dlatego powinno się rozkładać na całej powierzchni, albo oddzielić dylatacją nie grzany fragment płyty grzewczej. A robisz też dylatacje pomiędzy pętlami jak są duże rozstawy, bo nad rurą jest cieplej niż w połowie miedzy rurami? To samo dotyczy robienia dylatacji np. pod szafkami kuchennymi, nad rurą jest ciepło im dalej jest zimniej i nie robi się żadnej dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts