Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogowka na cały dom - co ominąć.

Lapeno

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Za kilka dni wchodzą mi instalatorzy, będą rozkładać podłogówkę.

Dom ogrzewany pompą ciepła.

W związku tym mam pewne wątpliwości - co ominąć przy rozkładaniu rur:

1. łazienki

Wanna - instalator twierdzi, że mie trzeba pod nią kłaść ogrzewania. Rozumiem to w ten sposób, że i tak będzie zabudowana i zysku cieplnego nie będzie.

Prysznice - bezbrodzikowe, z odwodnieniem liniowym.

Instalator twierdzi, że nie daje się w ogóle podłogówki pod prysznicami, bo będzie to powodowało wysychanie odwodnienia i będzie śmierdziało z rur. Nie mam pojęcia czy ma rację.

2. Kuchnia

Instalator chce ominąć szafki, lodówki itp.

Nie mam pojęcia czy słusznie

3. Kominek

Człowiek od kominków kazał ominąć miejsce, gdzie będzie zainstalowany kominek.

4. Kotłownia - tutaj nie wiem sam, czy dawać czy nie dawać.

Proszę o pomoc.

Zwróc sie do Liwka on tu teraz fachowiec pełną gębą.

A tak poważnie to

3) tak omin kominek

4) to zalezy jaką chcesz utrzymymywać tam temp

2) moim zdaniem niesłusznie, zresztą wypowiedzi na fm niezadowolonych uzytkowników takiego rozwiązania swiadczą o tym

1) Jezeli przysznic nie bedzie uzywany miesiącami to z syfonu wyparuje, jezeli prysznic uzywamy regularnie to nie ma problemu

Hm, ja nie mam ani pod kominkiem, ani pod prysznicem, ani pod szafkami i mówiąc szczerze dyskomfortu z tego powodu nie odczuwam:no:

No, ale nie mam porównania do tych co mają wszędzie:) bo niby jak to porównać;)

Podzielam ten pogląd. Po co tam podłogówka? Jestem jeszcze przed tym etapem, ale nie zamierzam tam kłaść.

Tak tylko panowie zapomnieliście o jednej ważnej kwestii, płyta jastrychu nie ogrzewana powinna być oddzielona dylatacją od płyty ogrzewanej, dlatego powinno się rozkładać na całej powierzchni, albo oddzielić dylatacją nie grzany fragment płyty grzewczej.

A robisz też dylatacje pomiędzy pętlami jak są duże rozstawy, bo nad rurą jest cieplej niż w połowie miedzy rurami?

To samo dotyczy robienia dylatacji np. pod szafkami kuchennymi, nad rurą jest ciepło im dalej jest zimniej i nie robi się żadnej dylatacji.