Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ID w oparciu o Loxone

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Od jakiegoś czasu planowałem wykonać instalację ID na PLC od WAGO, ale po natrafieniu na Loxone zdecydowałem się na tego producenta. Wydaje mi się, że instalacja oparta na Loxone będzie łatwiejsza do ogarnięcia pod kątem softu (konfiguracja i interfejsy do sterowania) niż gołe PLC, a support ze strony społeczności Loxone (jeśli można już użyć takiego sformułowania) może się okazać nieoceniony przy realizacji niestadardowych funkcji.

Także biorąc pod uwagę globalny zasięg firmy i fakt, że ostatnio wypuścili nowy produkt mam nadzieję, że firma nie zniknie szybko z rynku i za kilka/kilkanaście lat w przypadku awarii/rozbudowy da się kupić nowy moduł.

Kilka słów o domu (realizacja na wiosnę 2015):

- Powierzchnia użytkowa 120m2 + strych (w przyszlosci pokoj) nad garazem 25m2 + garaz dwustanowiskowy 35m2

Mniej więcej to poniższy projekt z powiększonym garażem:

http://www.dobredomy.pl/projekt/amandamala/

- oficjalnie dom raczej się nie klasyfikuje jako energooszczędny ale ma być w miarę przyzwoicie ocieplony, okna poniżej 0,9 W/m2K, większe przeszklenia od południa, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, gazowy kocioł kondensacyjny, panele fotowoltaiczne(?)

- ogrzewanie podłogowe w całym domu, lub podłogówka na parterze i grzejniki niskotemperaturowe na poddaszu

Pytań i wątpliwości odnoście różnych aspektów ID mam dość sporo, ale że nie chcę za bardzo przynudzać to poruszę na początek dwie kwestie:

1. Optymalizacja kosztów instalacji

Loxone ma sprytną politykę cenową sprawiającą, że wejście w ich produkt jest zachęcające, ale rozbudowa o kolejne wyjścia/wejścia już mniej (przynajmniej na moją kieszeń).

Zainspirowany wpisem na tym forum (ukłon w stronę forumowicza o nicku dendrytus) zacząłem poważnie rozważać użycie modułów wejść/wyjść KNX od rodzimego Intelelektronika (knokretnie to wejścia binarne na DIN x8 oraz aktor załącz/wyłącz na DIN x8 ).

Czy są jakieś ograniczenia w funkcjonalności przy takim rozwiązaniu w stosunku do modułów Loxone? Jakie są wady?

Jakieś alternatywne pomysły jak obniżyć koszt za wyjście/wejście?

Tutaj kolejny ukłon w stronę forumowicza o nicku homelogic, który jak sądzę należy do bardzo wąskiej grupy osób, która miała do czynienia z taką hybrydą (loxone +intelelektronik).

2. Integracja z alarmem

Mam 3 opcje:

a) Loxone jako centrala alarmowa

- trzeba zrobić zasilanie awaryjne (w sumie dla dedykowanej centrali też)

- brak możliwości podpięcia manipulatorów, rozbrajanie alarmu poprzez aplikację bądź kombinacje naciśnięć włączników światła, ewentualnie ibutton (dla mnie to nie problem)

- koszt modułów (przy modułach od Intelelektronik nie jest źle)

b) Dedykowana centrala alarmowa komunikująca się z Loxone poprzez pojedyncze wejścia/wyjścia

- koszt modułów + centrali alarmowej (najdroższa opcja)

- dość prymitywne rozwiązanie (ale czy to źle ?)

c) Dedykowana cenrala alarmowa i komunikacja poprzez RS232/IP/KNX

- koszt centrali

- chyba najbardziej profesjonalne rozwiązanie

- najtrudniejsze do implementacji (przynajmniej dla mnie)

Myślałem o opcji c) ale największym problemem jest znalezienie rozsądnej cenowo centrali umożliwiającej komunikację z Loxone (najlepiej po KNX).

Wprawdzie Satel teoretycznie posiada bramkę KNX, ale z tego co wyczytałem to brak tu pełnej funkcjonalności (nie pamiętam szczegółów , ale chyba chodziło o problemy ze szczytywaniem stanu wejść).

Także najbardziej przemawia do mnie opcja a). Domyślam się, że nie przypadnie ta opcja do gustu instalatorom, ale będę wdzięczny za fachowe opinie na temat takiego rozwiązania.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich!

Od jakiegoś czasu planowałem wykonać instalację ID na PLC od WAGO, ale po natrafieniu na Loxone zdecydowałem się na tego producenta. Wydaje mi się, że instalacja oparta na Loxone będzie łatwiejsza do ogarnięcia pod kątem softu (konfiguracja i interfejsy do sterowania) niż gołe PLC, a support ze strony społeczności Loxone (jeśli można już użyć takiego sformułowania) może się okazać nieoceniony przy realizacji niestadardowych funkcji.

Jakie masz doświadczenie w programowaniu sterowników PLC? Generalnie Loxone wydaje się być fajnym produktem, ale trzeba mieć trochę umiejętności programowania. Główną zaletą Loxone w stosunku do WAGO jest wizualizacja. Natomiast możliwości programowania są nieporównywalne. Poza tym jeżeli myślisz o integracji z systemem KNX, to WAGO produkuje sterowniki w pełni zgodne z tym standardem.

Także biorąc pod uwagę globalny zasięg firmy i fakt, że ostatnio wypuścili nowy produkt mam nadzieję, że firma nie zniknie szybko z rynku i za kilka/kilkanaście lat w przypadku awarii/rozbudowy da się kupić nowy moduł.

Optymistyczne założenie. Nie twierdzę, że błędne.

Loxone ma sprytną politykę cenową sprawiającą, że wejście w ich produkt jest zachęcające, ale rozbudowa o kolejne wyjścia/wejścia już mniej (przynajmniej na moją kieszeń).

Zainspirowany wpisem na tym forum (ukłon w stronę forumowicza o nicku dendrytus) zacząłem poważnie rozważać użycie modułów wejść/wyjść KNX od rodzimego Intelelektronika (knokretnie to wejścia binarne na DIN x8 oraz aktor załącz/wyłącz na DIN x8 ).

Czy są jakieś ograniczenia w funkcjonalności przy takim rozwiązaniu w stosunku do modułów Loxone? Jakie są wady?

Jakieś alternatywne pomysły jak obniżyć koszt za wyjście/wejście?

Tutaj kolejny ukłon w stronę forumowicza o nicku homelogic, który jak sądzę należy do bardzo wąskiej grupy osób, która miała do czynienia z taką hybrydą (loxone +intelelektronik).

Przemyśl to jeszcze co najmniej kilka razy. Produkty Intelelektronik podobnie jak Loxone nie posiadają certyfikatu KNX. Czyli może działać, ale nie musi.

Moduły KNX w stosunku do Loxone mają inną specyfikę programowania. Z poziomu Loxone nie sterujesz bezpośrednio wejściami i nie odczytujesz wejść, ale operujesz na adresach grupowych. Trzeba się trochę zagłębić w programowanie KNX, żeby sobie z tym poradzić.

Osobiście wykorzystywałem Miniserver Loxone do wizualizacji instalacji KNX. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale dzięki temu mamy autonomicznie działającą instalację KNX i oddzielnie ekonomiczną wizualizację z możliwością implementacji funkcji logicznych.

2. Integracja z alarmem

Mam 3 opcje:

a) Loxone jako centrala alarmowa

- trzeba zrobić zasilanie awaryjne (w sumie dla dedykowanej centrali też)

- brak możliwości podpięcia manipulatorów, rozbrajanie alarmu poprzez aplikację bądź kombinacje naciśnięć włączników światła, ewentualnie ibutton (dla mnie to nie problem)

- koszt modułów (przy modułach od Intelelektronik nie jest źle)

Rozwiązanie najgorsze z możliwych. Instalacja alarmowa powinna być oddzielna i działająca samodzielnie.

b) Dedykowana centrala alarmowa komunikująca się z Loxone poprzez pojedyncze wejścia/wyjścia

- koszt modułów + centrali alarmowej (najdroższa opcja)

- dość prymitywne rozwiązanie (ale czy to źle ?)

Zastanów się, ile wykorzystasz sygnałów z alarmu. Przy małej ilości nie jest to złe rozwiązanie, chociaż faktycznie prymitywne.

c) Dedykowana cenrala alarmowa i komunikacja poprzez RS232/IP/KNX

- koszt centrali

- chyba najbardziej profesjonalne rozwiązanie

- najtrudniejsze do implementacji (przynajmniej dla mnie)

Integrowałem Satela z KNX. Działa poprawnie. Co prawda obecnie moduł łączący alarm z KNX nie jest w pełni profesjonalny (nie posiada również certyfikatu KNX). I faktycznie nie można odczytywać stanów wejść/wyjść, Działa to na zasadzie zdarzeń.

Zastanów się jeszcze:

- jak będziesz włączać światło (standardowe przyciski, KNX)

- jak zrealizujesz pomiar i sterowanie temperaturą.

Warto przemyśleć sobie, czy kombinacje z fizycznymi wejściami dla przycisków nie będą droższe i bardziej kłopotliwe od przycisków KNX.

Policz sobie ile potrzebujesz wejść i wyjść. Ile będzie do sterowania oświetleniem, ile do rolet. I wtedy można się zastanawiać nad konkretnym rozwiązaniem. Nie zawsze to, co wydaje się tanie faktycznie takie będzie na dłuższą metę.

Owszem, popełniłem kilka takich hybryd. I nawet jeszcze działają ;)

Generalnie jak to zwykle w przyrodzie nic nie ginie - zysk na cenie pokrywamy czasem i skomplikowaniem konfiguracji. Przy pełnej instalacji Loxone mamy wszystko w jednym miejscu, przy hybrydzie część konfiga leży na ETS a część na sofcie Loxone. Potem pojawiają się problemy z odczytaniem stanów, dochodzą grupy adresowe KNX służące tylko do tego. Mieliśmy też problemy z jednoczesnym wywalaniem wielu komunikatów na magistralę KNX gdzie część ginęła - trzeba było trochę pogłówkować... Na obecną chwilę problemem nie do przejścia są ściemniacze KNX (nie ma opcji wczytania stanu sciemniacza KNX do bloczka scen oświetleniowych Loxone) oraz lekko kuleją rolety (bloczek rolet KNX w Loxone nie pozwala nadać z wizualizacji przejścia do danej pozycji, tylko góra/dół). Nie mozna też użyć bezpośrednio wyjść na grupy adresowe przekaźników, zawsze w Loxone idzie to przez dodatkowy bloczek dedykowany pod KNX.

Czyli owszem da się, ale procent kurwamaciów i japierdolów podczas konfiguracji będzie odpowiednio wyższy. A jak mamy mgliste pojęcie o KNX to głęboko odradzam. Loxonik sam z siebie jest przyjemny i intuicyjny, ale dokładając KNXa dokładamy sobie sporą dawkę pierdologii i gięcia mózgu.

A tak w ogóle Loxone to chyba najzajebistszy zgrabny systemik z jakimi miałem do czynienia. Cud miód orzeszki. Debeściak i jego mafia też.

Co do opcji alarmu to preferowałbym "B". Wywal sobie na wejścia stany uzbrojenia stref i alam pożarowy, ew. stany kontaktronów (można grupami, chyba że chcesz je dopinać do stref grzewczych). Na wyjścia dajesz uzbrajanie stref które na wizualizacji obwarowywujesz dodatkowym kodem PIN. Więcej nie trzeba.

Jeszcze tytułem Loxone - nie znajdziesz systemu o lepszych możliwościach w tej cenie, czy to jeżeli chodzi o rozbudowę czy możliwości konfiguracji (cały czas szukam, jak ktoś zna to dajcie znać, od razu wrzucę do oferty). U nas w salonie prócz wiszenia na ścianie i prezentowania samego siebie zapięliśmy go jako kontroler czasu pracy pracowników (z użyciem ibuttonów).

Konfiguracja jest dużo prostsza od jakiegokolwiek PLC, a możliwości są co najmniej porównywalne. Każdy blok jest udokumentowany wewnątrz apki plus link do szerszej dokumentacji online. Po prostu bajka.

Edytowane przez homelogic

Konfiguracja jest dużo prostsza od jakiegokolwiek PLC, a możliwości są co najmniej porównywalne. Każdy blok jest udokumentowany wewnątrz apki plus link do szerszej dokumentacji online. Po prostu bajka.

Uważam, że jednak możliwości PLC są dużo większe. Np. WAGO + biblioteka budynkowa. Ale faktycznie Loxone jest łatwiejszy do konfiguracji.

Testowałeś może Loxone'a z modułami wejść/wyjść komunikujących się po Modbusie?

2. Integracja z alarmem

Mam 3 opcje:

Opcja pierwsza odpada na dzień dobry.

Odnośnie drugiej i trzeciej zależy jak dużo elementów z systemu alarmowego będziesz chciał wykorzystać z w ID.

Przy małej lepsza wersja B, przy większej wersja C.

Gdyby moduł od satela był bardziej funkcjonalny, to wersja C jest najbardziej optymalna.

Generalnie obecnie moduł satel-KNX jest dużo bardzie stabilny i daję się to wszystko poustawiać, chociaż przy wizualizacji są problemy.

ja tu widzę pewną nieścisłość.

Na czym w takim razie polega ta pełna integracja Satela z KNX ??

Komunikacja odbywa się w obie strony, problemem jest odczyt stanu w jakim się znajduje np. otwarcie okna.

Problemem jest zapytanie się w jakim stanie znajduje się dane we/wy. KNX dostaje z satela info tylko w momencie zmiany stanu lub wystąpienia zdarzenia.

Problemem jest też ustawienie np. czasu co ile dane wyjście z satela ma wysyłać np swój stan.

@dendrytus : dziękuję za odpowiedź

tak się głośno zastanawiam czy nie lepiej by było dorobić w web serverze komunikację z Satel-em po ethernecie?

Widziałem w 2 systemach ID takie rozwiązanie i sprawdza się doskonale. U mnie w domku np jak zaczyna padać deszcz to sprawdza otwarcie poszczególnych okien i je zamyka. Z resztą można by mnożyć wiele przykładów zastosowania :

- włączanie świateł na czujnik PIR (występuje sekundowe opóźnienie ze względu na interwał odpytywania)

- widać kto uzbroił i czym

- widać kto rozbroił i czym

- widać który czujnik zalania zadziałał (od razu mi mówi lub wysyła push i nie muszę biegać do klawiatury)

- w czasie uzbrajania się alarmu, sprawdza po kolei okna i wstrzymuje uzbrajanie jeśli któreś jest otwarte

- jak drzwi tarasowe otwarte to nie zamknie rolety

- gada mi typ alarmu i może odpowiednio zareagować (zakręca gaz, wyłącza piec, otwiera rolety) a nie tylko wyje syrena

- na wyjścia mam wyprowadzone 10 obchodów wartownika i dzwonek więc szybkim kodem mogę włączyć dowolną strefę podlewania, zamknąć od zewnątrz rolety, włączyć strefy świateł zewnętrznych itd...

Jakie masz doświadczenie w programowaniu sterowników PLC? Generalnie Loxone wydaje się być fajnym produktem, ale trzeba mieć trochę umiejętności programowania. Główną zaletą Loxone w stosunku do WAGO jest wizualizacja. Natomiast możliwości programowania są nieporównywalne. Poza tym jeżeli myślisz o integracji z systemem KNX, to WAGO produkuje sterowniki w pełni zgodne z tym standardem.

Przyznam, że doświadczenia za dużego nie mam. Ostatnio programowałem PLC na studiach jakieś 10 lat temu. Wtedy też miałem okazję pobawić się dwoma systemami do IB: EIB i Andover Continuum.

Między innymi ze względu na wizualizację wybrałem Loxone. Pisanie samemu aplikacji na Androida myślę, że zajęło by mi trochę czasu.

Wspominasz o wyższości PLC nad Loxone jeśli chodzi o możliwości. Mógłbyś podać przykład funkcjonalności której nie zrealizuję na Loxone?

Przemyśl to jeszcze co najmniej kilka razy. Produkty Intelelektronik podobnie jak Loxone nie posiadają certyfikatu KNX. Czyli może działać, ale nie musi.

Zdaję sobie z tego sprawę i dlatego szukam opinii na ten temat.

Rozwiązanie najgorsze z możliwych. Instalacja alarmowa powinna być oddzielna i działająca samodzielnie.

Domyślałem się, że ta opcja wzbudzi kontrowersje, ale rozwiń proszę swoją opinię.

Zastanów się, ile wykorzystasz sygnałów z alarmu. Przy małej ilości nie jest to złe rozwiązanie, chociaż faktycznie prymitywne.

Plan jest taki, żeby wykorzystać kontaktrony oraz czujki ruchu jako sygnały wejściowe do Loxone. Już same kontaktrony to masa potrzebnych wejść. Z tego względu odrzuciłem tą opcję.

Integrowałem Satela z KNX. Działa poprawnie. Co prawda obecnie moduł łączący alarm z KNX nie jest w pełni profesjonalny (nie posiada również certyfikatu KNX). I faktycznie nie można odczytywać stanów wejść/wyjść, Działa to na zasadzie zdarzeń.

No i własnie brak możliwości odczytu stanu wejść dyskwalifikuje dla mnie to rozwiązanie.

Może jakaś inna centrala lepiej wypada na tym polu?

Zastanów się jeszcze:

- jak będziesz włączać światło (standardowe przyciski, KNX)

- jak zrealizujesz pomiar i sterowanie temperaturą.

Standardowe przyciski (choć zastanawiałem się na modułach dopuszkowych KNX od Intelektronika).

Pomiar temperatury przez moduł Loxone 1-wire. Co do sterowania to rozwinę temat wkrótce.

Warto przemyśleć sobie, czy kombinacje z fizycznymi wejściami dla przycisków nie będą droższe i bardziej kłopotliwe od przycisków KNX.

Policz sobie ile potrzebujesz wejść i wyjść. Ile będzie do sterowania oświetleniem, ile do rolet. I wtedy można się zastanawiać nad konkretnym rozwiązaniem. Nie zawsze to, co wydaje się tanie faktycznie takie będzie na dłuższą metę.

Myślę, że zostanę przy fizycznych wejściach i przyciskach.

Jeszcze dokładnie nie liczyłem, ale sporo tego będzie. Będę szedł w stronę ograniczania wejść (kliknięcia krótkie, długie, podwójne kliknięcia, itp.). W zależności jak zintegruje alarm to też mi sporo zmieni ilość wejść. Z wyjściami za bardzo nie ma pola manewru, chociaż na początek większość gniazd będzie niesterowalnych (to też materiał na kolejną dyskusję, ale to może później)

Uważam, że jednak możliwości PLC są dużo większe. Np. WAGO + biblioteka budynkowa. Ale faktycznie Loxone jest łatwiejszy do konfiguracji.

Testowałeś może Loxone'a z modułami wejść/wyjść komunikujących się po Modbusie?

Nie testowałem jeszcze modułu modbusa do Loxone - brak czasu, a palącej potrzeby nie było. Masz jakieś fajne moduły I/O pod modbusa?

Generalnie z perspektywy czasu i zrobionych paru dziwnych hybryd stwierdzam, że przy takim Loxone to jest fajne do pojedyńczych rzeczy. Po KNX można sobie puścić parę fikuśnych włączników z termostatami i gwizdkiem, czy klecić integrację z Miele. Trzon systemu czyli światło, rolety, bramy i strefy grzewcze warto mieć na oryginalnych modułach. Łatwość konfiguracji i rekonfiguracji takiego "czystego" systemu jest naprawdę bardzo dużą zaletą. Dodatkowo firmowe moduły mają diagnostykę, pomiar temperatury i generalnie dobrze to wszystko ze sobą chodzi już od podłączenia.

Co do możliwości to z wielką radością zapraszam do dyskusji. Owszem, Wago to wielki BMS i Loxone odpada chodziażby ze względu na skalę (na Loxone nie obsłużę biurowca bo się centralka zjara od myślenia przy 1000 punktów), ale w kontekście wykorzystania domowego zastanawiam się co takiego Wago potrafi czego nie potrafi Loxone.

Owszem, popełniłem kilka takich hybryd. I nawet jeszcze działają ;)

...

Właśnie takich informacji szukałem. Wielkie Dzięki!

Czyli owszem da się, ale procent kurwamaciów i japierdolów podczas konfiguracji będzie odpowiednio wyższy. A jak mamy mgliste pojęcie o KNX to głęboko odradzam.

Przeliczę jeszcze temat na złocisze jak policzę wejścia/wyjścia i zastanowię się czy gra jest warta świeczki.

A tak w ogóle Loxone to chyba najzajebistszy zgrabny systemik z jakimi miałem do czynienia. Cud miód orzeszki. Debeściak i jego mafia też.

Wprawdzie jeszcze nic nie skonfigurowałem w Loxone, ale jak trochę poczytałem dokumentację to do podobnych wniosków dochodzę:)

Domyślałem się, że ta opcja wzbudzi kontrowersje, ale rozwiń proszę swoją opinię.

Instalacja alarmowa stanowi zabezpieczenie budynku. Dla firmy ubezpieczeniowej ważny jest dokument, którego nie otrzymasz na alarm "samoróbkę".

No i własnie brak możliwości odczytu stanu wejść dyskwalifikuje dla mnie to rozwiązanie.

Może jakaś inna centrala lepiej wypada na tym polu?

Nie mam doświadczeń z inną centralą. Natomiast też miałem obawy przymierzając się do Satela w połączeniu z KNX. Jednak okazuje się, że i tak większość funkcji w instalacji automatyki domowej jest realizowana na bazie zdarzeń i zapamiętywanie stanu nie było potrzebne. Ale może po prostu nie potrzebowałem takich funkcji.

Myślę, że zostanę przy fizycznych wejściach i przyciskach.

Jeszcze dokładnie nie liczyłem, ale sporo tego będzie. Będę szedł w stronę ograniczania wejść (kliknięcia krótkie, długie, podwójne kliknięcia, itp.). W zależności jak zintegruje alarm to też mi sporo zmieni ilość wejść.

Tylko zadbaj o ergonomię. Trudno zapamiętać różne kombinacje naciśnięć przycisku.

Plan jest taki, żeby wykorzystać kontaktrony oraz czujki ruchu jako sygnały wejściowe do Loxone. Już same kontaktrony to masa potrzebnych wejść. Z tego względu odrzuciłem tą opcję.

Czujki ruchu nie tak. Jak chcesz sterować oświetleniem to daj dedykowane czujki (najlepiej obecności) podpięte bezpośrednio pod Loxa. Satel generuje swoje dodatkowe opóźnienia przy wystawianiu sygnałów - co jest w sumie nieistotne jeżeli chodzi o alarm, a jest istotne przy przejściu przez korytarz.

Co do ilości wejść w kwestii kontaktronów - przy oryginalnych modułach rozszerzeń masz 12 wejść + 4 analogi które też możesz wykorzystać jako binarki, co daje 16 wejść na 8 wyjść. Zazwyczaj wejść jest aż nadto wolnych. Do wyjść też możesz dołożyć 4 sztuki przy wykorzystaniu analogów i przekaźników. Jak to wszystko policzysz to cena przestaje wyglądać tak tragicznie.

Standardowe przyciski (choć zastanawiałem się na modułach dopuszkowych KNX od Intelektronika).

Moduły dopuszkowe mają sens, szczególnie że jest wariant który ma wyjścia na LEDy od stanów (fajny KNXowy bajer). Oszczędzasz trochę forsy na skrętkach, bo wystarczy przelecieć przez puszki jedną magistralą. Plus że integracja samych sensorów KNX jest dużo łatwiejsza niż aktorów (odpada zabawa w stany, podtrzymania i potwierdzenia).

Pytanie czy oszczędzisz na modułach - jak nie potrzebujesz wejść to teoretycznie kupując moduł relay masz 14 wyjść 16A.

Pomiar temperatury przez moduł Loxone 1-wire. Co do sterowania to rozwinę temat wkrótce.

Ile stref grzewczych? Jak poniżej 7 to bardziej opłaca się kupić czujniki z konwerterem na sygnał 0-10V. Plus że 1-wire to magistrala i nie powinniśmy jej kablowac w gwiazdę (max długość łączna to ok. 150 m).

Z wyjściami za bardzo nie ma pola manewru, chociaż na początek większość gniazd będzie niesterowalnych (to też materiał na kolejną dyskusję, ale to może później)

Gniazda możesz spokojnie olać jeżeli chodzi o okablowanie i zrobić je w miarę potrzeb na bezprzewodowych modułach od Loxone. Sprzedałem ich trochę i działają bardzo dobrze - cena jest niezła i mierzą zużycie energii + temperaturę.

Edytowane przez homelogic

Nie testowałem jeszcze modułu modbusa do Loxone - brak czasu, a palącej potrzeby nie było. Masz jakieś fajne moduły I/O pod modbusa?

Tu mi przychodzi do głowy tylko automatyka przemysłowa. Może coś z oferty ICP COM. Jednak ostrożnie podchodzę do tego typu hybryd, więc nie próbowałem niczego takiego.

Co do możliwości to z wielką radością zapraszam do dyskusji. Owszem, Wago to wielki BMS i Loxone odpada chodziażby ze względu na skalę (na Loxone nie obsłużę biurowca bo się centralka zjara od myślenia przy 1000 punktów), ale w kontekście wykorzystania domowego zastanawiam się co takiego Wago potrafi czego nie potrafi Loxone.

Nie podam przykładu czegoś, czego nie potrafi Loxone, a potrafi WAGO. Chodzi mi po prostu o to, że możliwości programowania PLC są dużo większe od Loxone, który jest zoptymalizowany pod aplikacje domowe.

Przewagą Loxone jest wizualizacja. Gdyby WAGO miało coś podobnego, byłoby nie do pobicia. Nawet ze względu na modułową budowę, co sprawia, że przy większej ilości wejść/wyjść sterownik byłby tańszy.

@dendrytus : dziękuję za odpowiedź

tak się głośno zastanawiam czy nie lepiej by było dorobić w web serverze komunikację z Satel-em po ethernecie?

Widziałem w 2 systemach ID takie rozwiązanie i sprawdza się doskonale. U mnie w domku np jak zaczyna padać deszcz to sprawdza otwarcie poszczególnych okien i je zamyka. Z resztą można by mnożyć wiele przykładów zastosowania :

- włączanie świateł na czujnik PIR (występuje sekundowe opóźnienie ze względu na interwał odpytywania)

- widać kto uzbroił i czym

- widać kto rozbroił i czym

- widać który czujnik zalania zadziałał (od razu mi mówi lub wysyła push i nie muszę biegać do klawiatury)

- w czasie uzbrajania się alarmu, sprawdza po kolei okna i wstrzymuje uzbrajanie jeśli któreś jest otwarte

- jak drzwi tarasowe otwarte to nie zamknie rolety

- gada mi typ alarmu i może odpowiednio zareagować (zakręca gaz, wyłącza piec, otwiera rolety) a nie tylko wyje syrena

- na wyjścia mam wyprowadzone 10 obchodów wartownika i dzwonek więc szybkim kodem mogę włączyć dowolną strefę podlewania, zamknąć od zewnątrz rolety, włączyć strefy świateł zewnętrznych itd...

Co do opcji alarmu to preferowałbym "B". Wywal sobie na wejścia stany uzbrojenia stref i alam pożarowy, ew. stany kontaktronów (można grupami, chyba że chcesz je dopinać do stref grzewczych). Na wyjścia dajesz uzbrajanie stref które na wizualizacji obwarowywujesz dodatkowym kodem PIN. Więcej nie trzeba.

Opcja pierwsza odpada na dzień dobry.

Odnośnie drugiej i trzeciej zależy jak dużo elementów z systemu alarmowego będziesz chciał wykorzystać z w ID.

Przy małej lepsza wersja B, przy większej wersja C.

Gdyby moduł od satela był bardziej funkcjonalny, to wersja C jest najbardziej optymalna.

Generalnie obecnie moduł satel-KNX jest dużo bardzie stabilny i daję się to wszystko poustawiać, chociaż przy wizualizacji są problemy.

Właśnie tego typu funkcje jak Sztywniak wymienił chce zrealizować i ze względu na ilość przekazywanych sygnałów opcja b) się średnio kalkuluje.

@dendrytus Nie przekonuj mnie proszę, że czujki PIR nie nadają się do takich zastosowań;) (wyprzedzam przyszłość, bo znam twoją opinię na ten temat) Nawet jeśli masz rację to w tym przypadku muszę się przekonać na własnej skórze.

Ze względu na ograniczenia Satela nie podoba mi się opcja c) (mam na myśli KNX)

Odnośnie komunikacji przez Ethernet. O ile wiem jak wypchnąć coś z Loxone po http (czytałem o integracji z Sonos), o tyle nie wiem jakie są możliwości jeśli chodzi o sczytywanie danych w Loxone. Jest to do zrobienia?

Podajcie proszę argumenty przeciw opcji a) bo nie jest to dla mnie takie oczywiste, żeby od razu tę opcję skreślić.

Instalacja alarmowa stanowi zabezpieczenie budynku. Dla firmy ubezpieczeniowej ważny jest dokument, którego nie otrzymasz na alarm "samoróbkę".

Zaznaczam że nie odnoszę się do tego czy robić alarm na instalacji ID czy niezależny.

Dopytam o zdanie : "Dla firmy ubezpieczeniowej ważny jest dokument, którego nie otrzymasz na alarm "samoróbkę"."

Jak to się realnie przekłada na działania firmy ubezpieczeniowej, ponieważ w firmach gdzie dotychczas się ubezpieczałem, przekładało się tylko i wyłącznie na 5 % rabatu przy składce. Czy to na pewno nie jest jakiś straszak ?

W OWU, regulaminie ani słowa o tym. Jedynie w jednej z firm przy wyliczaniu składki, instalacja ID kalkulowana była, jako sprzęt elektroniczny, a nie wchodziła w skład ścian nieruchomości, co znacząco zawyżało składkę.

Orientujesz się jak to jest aktualnie ?

Moduły dopuszkowe mają sens, szczególnie że jest wariant który ma wyjścia na LEDy od stanów (fajny KNXowy bajer). Oszczędzasz trochę forsy na skrętkach, bo wystarczy przelecieć przez puszki jedną magistralą. Plus że integracja samych sensorów KNX jest dużo łatwiejsza niż aktorów (odpada zabawa w stany, podtrzymania i potwierdzenia).

Pytanie czy oszczędzisz na modułach - jak nie potrzebujesz wejść to teoretycznie kupując moduł relay masz 14 wyjść 16A.

Osobiście poszedłbym w kierunku typowych przycisków KNX. Rozpiętość cenowa jest tu duża, wiec można znaleźć coś w sensownej cenie. A zyskujemy elastyczność i dużo wygodniejszą obsługę instalacji.

Cały dom wystarczyłoby okablować magistralą KNX, a sterowanie zrobić na Loxone, jeżeli chcesz się pobawić.Na etapie budowy nie wszystko da się przewidzieć i wtedy taka elastyczność się przydaje.

Odnośnie komunikacji przez Ethernet. O ile wiem jak wypchnąć coś z Loxone po http (czytałem o integracji z Sonos), o tyle nie wiem jakie są możliwości jeśli chodzi o sczytywanie danych w Loxone. Jest to do zrobienia?

tak, Loxone ma bardzo fajne REST API, potrafi wypluwać dane np w formacie JSON.

http://www.loxone.com/enuk/service/documentation/api/communication-logic.html

Zaznaczam że nie odnoszę się do tego czy robić alarm na instalacji ID czy niezależny.

Dopytam o zdanie : "Dla firmy ubezpieczeniowej ważny jest dokument, którego nie otrzymasz na alarm "samoróbkę"."

Jak to się realnie przekłada na działania firmy ubezpieczeniowej, ponieważ w firmach gdzie dotychczas się ubezpieczałem, przekładało się tylko i wyłącznie na 5 % rabatu przy składce. Czy to na pewno nie jest jakiś straszak ?

W OWU, regulaminie ani słowa o tym. Jedynie w jednej z firm przy wyliczaniu składki, instalacja ID kalkulowana była, jako sprzęt elektroniczny, a nie wchodziła w skład ścian nieruchomości, co znacząco zawyżało składkę.

Orientujesz się jak to jest aktualnie ?

Wydaje mi się, że problem pojawia się w momencie, kiedy mamy zadeklarowany alarm w polisie, a w razie włamania okazuje się, że nie spełnia on odpowiednich norm. Ale nie mam tu pewności.