Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ID w oparciu o Loxone

Recommended Posts

Z RS232 mam najmniejsze doświadczenie i na chwilę obecną poważnie rozważam opcję "d", czyli równoległe połączenie czujek/kontaktronów do Loxa i centralki alarmowej. Przy takim rozwiązaniu alarm działa jako alarm, Lox ma sygnały na których mi zależało i nie duplikuje czujek/kontaktronów.

Tak wogóle to chyba muszę kupić jakiś zestaw startowy do Loxa i chyba zaryzykuje na początek z wejściami Intelelektronik jako wstęp do KNX.

Zasadniczo jak się nad tym zastanawiam to chyba KNX będzie najłatwiejszy. Pytanie do Dendrytusa - co dokładnie wypluwa Satel przez obecną bramkę? Masz linka do jakieś dokumentacji?

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zasadniczo jak się nad tym zastanawiam to chyba KNX będzie najłatwiejszy. Pytanie do Dendrytusa - co dokładnie wypluwa Satel przez obecną bramkę? Masz linka do jakieś dokumentacji?

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Kolegę.

Teraz bramkę do INT-KNX konfiguruje się w taki sposób, że po stronie alarmu ustawiamy wejścia i wyjścia dokładnie tak jak fizyczne. Z tą różnicą, że zamiast np. załączać wyjście centralka wysyła telegram na określony adres grupowy. Podobnie z wejściami, otrzymanie telegramu na adres grupowy przypisany do wejścia "narusza" to wejście tak samo jak wejście fizyczne.

Dokumentacja jest tu: http://www.satel.pl/pl/product/493/INT-KNX,Modul-integracji-z-systemem-KNX

No to w takim razie nie widzę żadnego problemu. Jak wywalimy sobie sygnały na zdefiniowane adresy grupowe to teoretycznie klikną nam one od razu w bloczkach. Wychodzi na to że nie potrzeba na żadnym etapie ETSa.

Hehe, ustawianie adresu na dipach... Łezka się oku kręci, ech lata 90... to były czasy...

Edytowane przez homelogic

No to w takim razie nie widzę żadnego problemu. Jak wywalimy sobie sygnały na zdefiniowane adresy grupowe to teoretycznie klikną nam one od razu w bloczkach. Wychodzi na to że nie potrzeba na żadnym etapie ETSa.

Hehe, ustawianie adresu na dipach... Łezka się oku kręci, ech lata 90... to były czasy...

tak tak, przypominam tylko że mamy 21 wiek gdyby ktoś zatracił się w czasie. ;-)

No to w takim razie nie widzę żadnego problemu.

Problem jest jeśli np w satelu przeprogramujesz coś i system się zrestartuje. Wtedy np. timer się "zeruje" do czasu zmiany.

Podobny problem wystąpi jeśli zaniknie prąd a KNX nie ma podtrzymania.

Stany się na jakiś czas rozjadą.

Przy wizualizacji potrzebne są nam stany w danej chwili, a nie historyczne, chociaż w 99% przypadków są one identyczne.

@El*ontro

Opcja "e" wygląda obiecująco.

@dendrytus @Marian_D

Niepomyślałem o różnicach i spadkach napięcia. Opcja "d' zatem odpada.

Jak kompletujesz sprzęt to obejrzyj sobie urządzenie o nazwie NeTV. Będziesz mógł nakładać komunikaty i obrazki na obraz TV.

W pierwszej chwili się podjarałem, ale po przemyśleniu to średnio wyobrażam sobie użyteczność tego ustrojstwa, szczególnie, że mało oglądam TV. Raczej pojdę w stronę komunikatów głosowych co ważniejszych zdarzeń.

Looknij sobie przykłady u mnie na blogu http://inteligentnydom.lic.pl , większość bez problemu zaimplementujesz na Loxonie.

No proszę... Ja tu przegrzebuje anglojęzyczne strony a tu taka rodzima perełka :)

Akurat niedawno rozkminiałem powiadomienia o czasie dojazju z API googla, a to u ciebie już było.

Że też zdecydowałeś się na to nieszczęsne Fibaro a nie Loxone ... ;)

@Grzecholl : sprawa z Satelem na Loxone w sumie nie jest taka trudna. Na forum http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=5.30 znalazłem wątek z kodem źródłowym pod Wago 850. Wystarczy poprosić Autora czy możesz skopiować, dostosować trochę kod pod loxone i masz

Swego czasu to właśnie twórca edom-plc.pl zainspirował mnie, żeby zrobić ID na Wago... dopóki nie trafiłem na Loxa.

Tutaj może sprecyzuję, że nie jestem programistą i o ile jestem w stanie przeczytać kod i mając przykład przerobić go na własny użytek, o tyle przepisanie kodu do Wago na Pico C to już byłoby zajęcie na długie samotne wieczory, których już nie mam, chociaż wstępne rozeznanie postaram się zrobić. Pisanie bibliotek, też raczej odpada:)

Z innej beczki: Jak zrealizowałeś komunikaty głosowe?

Ja chcę pójść w Sonos, bo za bardzo nie widzę alternatywy. Wstępną koncepcję jak to zrobić to mam tylko skoro ty już to zrobiłeś to zastanawiam się w jakim keierunku poszedłeś.

[edit] Doczytałem, że na Androidzie zatem nie ma pytania chyba, że rozkminiałeś wcześniej jakiegoś multirooma?

@homelogic

Ten C3 Toolbox wygląda ciekawie, ale brak anglojęzycznej dokumentacji jak dla mnie dyskwalifikuje ten produkt.

Na chwilę obecną plan jest taki, że decyzję co do opcji z alarmem podejmę jak położe łapę na sprzęcie. Jeśli uznam, że komunikacja po eth to nie moja liga to pójdę w opcję "b" chyba, że w między czasie opcja "e" stanie się realna.

Edytowane przez Grzecholl

Pozwolę sobie przejść do sterowania ogrzewaniem.

Z tego co się zorientowałem to najczęściej sterowanie ogrzewaniem podłogowym wykonuje się przez elektrozawory (dwupołożeniowe) na poszczególnych pętlach.

Nigdy nie użytkowałem domu/mieszkania z ogrzewaniem podłogowym i pojawiły mi się wątpliwości odnośnie możliwości sterowania.

Ogrzewanie podłogowe ma ogromną bezwładność. O ile proste sterowanie temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach ma jeszcze sens (choć i tak trudno mi sobie wyobrazić zmianę temperatury „na żądanie”) o tyle pod znakiem zapytania staje sensowność realizacji bardziej wymyślnych (intelignetnych) funkcji jak chociażby obniżanie temperatury po wykryciu nieobecności w domu.

Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii? Co wam się udało zrobić ciekawego a czego się nie dało z racji specyfiki podłogówki?

Z innej beczki: Jak zrealizowałeś komunikaty głosowe?

Ja chcę pójść w Sonos, bo za bardzo nie widzę alternatywy. Wstępną koncepcję jak to zrobić to mam tylko skoro ty już to zrobiłeś to zastanawiam się w jakim keierunku poszedłeś.

[edit] Doczytałem, że na Androidzie zatem nie ma pytania chyba, że rozkminiałeś wcześniej jakiegoś multirooma?

bezpośrednio na Sonosie możesz wysyłać komunikaty ale niestety używając kiepskiego głosu z Google.

Możesz to obejść poprzez podłączenie Android-a do line-in w Sonosie i użyć Paw server z głosami Ivo.

Wysyłasz wtedy z loxona polecenie http://IP_Androida/gadaj.xhtml?tresc="tresc komunikatu do przeczytania przez Ivone"&volume=100

Obejrzyj sobie PAW Server, fajna zabawka. Możesz dzięki niemu wykorzystać wszystkie możliwości tablet-a jeśli powiesisz go na ścianie.

czujnik zbliżeniowy - zapala ekran dopiero jak ktoś podchodzi

miernik światła,

kamera - podgląd obrazu, skanowanie rachunków (generalnie kodów kreskowych),

mikrofon - słuchanie co się dzieje w domku,

głośnik - wiadomo komunikaty

połączenia - wykonywanie połączeń, odbieranie połączeń

sms - komunikaty lub sterowanie gdyby internet Ci się "skończył" chociaż push-e są wygodniejsze

aplikacje - pobieranie danych z aplikacji androidowych np pobieranie danych z kalendarza google

NFC - wiadomo, chociaż to lepiej się sprawdza na smartfonie z Taskerem i tagu naklejonym np na nocnym stoliczku (scena idziemy spać)

Bluetooth - wiadomo - lokalizacja itd..

Problem jest jeśli np w satelu przeprogramujesz coś i system się zrestartuje. Wtedy np. timer się "zeruje" do czasu zmiany.

Podobny problem wystąpi jeśli zaniknie prąd a KNX nie ma podtrzymania.

Stany się na jakiś czas rozjadą.

Przy wizualizacji potrzebne są nam stany w danej chwili, a nie historyczne, chociaż w 99% przypadków są one identyczne.

Remedium jest jednoczesne podtrzymanie systemu domotyki, co da się zrobić już za paręset złotych.

Co do resetów, to też nie ma problemu - jeżeli przesyłamy prawidłowo sygnały ON/OFF (zamiast TOGGLE) to przy podtrzymaniu stanów w Loxone takie okna będą praktycznie zawsze pokazywane prawidłowo. Jedyny przypadek to gdy otworzymy/zamkniemy okno akurat podczas restartu Loxa lub Satela. Powrót do prawidłowego wskazywania stanów nastapi po pierwszej zmianie.

Pod alarm takie coś by nie przeszło, ale jeżeli mówimy o zwykłej informacji na apce, ew. odłączanie ogrzewania w strefie to nie martwiłbym się zbytnio.

Ogrzewanie podłogowe ma ogromną bezwładność. O ile proste sterowanie temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach ma jeszcze sens (choć i tak trudno mi sobie wyobrazić zmianę temperatury „na żądanie”) o tyle pod znakiem zapytania staje sensowność realizacji bardziej wymyślnych (intelignetnych) funkcji jak chociażby obniżanie temperatury po wykryciu nieobecności w domu.

Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii? Co wam się udało zrobić ciekawego a czego się nie dało z racji specyfiki podłogówki?

Tutaj istotne jest nie tyle to jak długo podłogówka się rozgrzewa od zera tylko czy system jest w stanie utrzymać zadaną temperaturę na jednolitym poziomie w zadanych przez harmonogram/sceny okresach. Akurat Lox należy do najbardziej zaawansowanych systemów w tej kwestii.

Edytowane przez homelogic

bezpośrednio na Sonosie możesz wysyłać komunikaty ale niestety używając kiepskiego głosu z Google.

Możesz to obejść poprzez podłączenie Android-a do line-in w Sonosie i użyć Paw server z głosami Ivo.

Wysyłasz wtedy z loxona polecenie http://IP_Androida/gadaj.xhtml?tresc="tresc komunikatu do przeczytania przez Ivone"&volume=100

Musze się pobawić i porównać czy głos z googla będzie dla mnie kiepski.

Odnośnie line-in to nie wiem czy będę miał, ale znalazłem workaround. Można zainstalować Jamcast na Androidzie albo Windzie i streamować audio do Sonosa.

Tableta na ścianie nie planuje bo to trochę jak pies na łańcuchu :), ale pomysły ciekawe.

Tutaj istotne jest nie tyle to jak długo podłogówka się rozgrzewa od zera tylko czy system jest w stanie utrzymać zadaną temperaturę na jednolitym poziomie w zadanych przez harmonogram/sceny okresach. Akurat Lox należy do najbardziej zaawansowanych systemów w tej kwestii.

To że algorytmy Loxone są przemyślane i dobrze trzyma temperature to na plus tylko, że to funkcjonalność którą w gorszym wykonaniu posiada nawet sterownik od kotła. Chodziło mi o to czy wogóle przy podłogówce mają racje bytu jakieś inteligentne funkcje.

Chodziło mi o to czy wogóle przy podłogówce mają racje bytu jakieś inteligentne funkcje.

Sens przy podłogówce ma harmonogram, tryb weekendowy na wypadek krótki wyjazdów 2-3 dni i wakacje. Sterowanie strefami poprzez tryby eco, standard, komfort.

PS. Algorytm sterownika pieca jeśli nia ma funkcji sterowania podłogówką, to nie ma pojęcia o sterowaniu podłogówką i steruje nią tak jak kaloryferami, czyli g*wniano.

a podgląd z monitoringu na czym będziesz oglądał albo videodomofon ?

Z tym psem na łańcuchu to piłem do tabletu jako urządzenia mobilnego. Oczywiście masz rację i pewnie większość stwierdzi, że tablet na ścianie im pasuje. W moim przypadku tabletu używam dosyć często i leży sobie w obrębie kanapy w salonie i wydaje mi się, że jeden tablet jako kontroler do wszystkiego mi wystarczy. Jeśli się mylę i stwierdzę, że jednak drugi na ścianie jest potrzebny to tak też się stanie (mam zamiar doprowadzić zasilanie).

Mam też na uwadze, że ten mój wymarzony inteligentny dom będzie pobierał dosyć sporo energii w stanie spoczynku i staram się eliminować urządzenia, które wydaje mi się, że będą zbędne.

Sens przy podłogówce ma harmonogram, tryb weekendowy na wypadek krótki wyjazdów 2-3 dni i wakacje. Sterowanie strefami poprzez tryby eco, standard, komfort.

Czyli użytkownik nie zadaje temperatury tylko przełącza między 3 trybami...hmm. ... w sumie to mi się podoba. Myślisz, że jeden przycisk w pokoju dedykowany do zmiany trybu (np pojedynczy klik - eco, podójny - standard, potrójny - komfort) to sesnowne podejście, czy ktoś kto będzie to użytkował poza mną będzie mnie sklinał?

Mam też dylemat co do pomiaru temperatury. Założenia są proste i następujące:

- pomiar temperatury w każdym pomieszczeniu i na zewnątrz

- pomiar temperatury przy rekuperatorze

- idealnie by było gdyby czujniki nie były widoczne

Planowałem moduł 1-wire i pomiar na czujnikach DS18B20, ale przeoczyłem to o czym wspomniał homelogic czyli ograniczenie przy topologii gwiazdy do 100m

I teraz zastanawiam się nad:

1) pomiar na czujnikach 1-wire.

- wiąże się z kombinacją przebiegu magistrali

- ewentualnie zakup dwóch modułów w celu zwiększenia zasięgu magistrali, ale nie mogę znaleźć w dokumentacji potwierdzenia czy Miniserwer obsługuje więcej niż jeden moduł 1-wire

- można próbować upchnąć taki czujnik w przełączniku

2) pomiar za pomocą wspomnianych przez homelogic’a „Smart Socket Air”

- mimo wykorzystania do sterowania gniazdkami chyba najdroższa opcja

- nie bardzo podobają mi się wystające elementy z gniazdek

- nie wiem czy pomiar temperatury tak blisko podłogi przy podłogówce to dobry pomysł

- prawdopodobnie i tak będę „potrzebował” kilku klasycznych czujników do np pomiaru temperatury przy rekuperatorze

3) jakieś czujniki które dadzą mi napięcie 0-10V.

- dodatkowy element na ścianie, których próbuję uniknąć

Chyba pozostanę przy opcji 1), ale jeśli ktoś chciałby coś dodać to zapraszam.

@Grzecholl : termostaty to elementy najtrudniejsze w montażu.

Na wysokości gdzie odczuwamy temperaturę czyli najlepiej 1,2m - 1,5m

Z daleka od TV i wszelkiej elektroniki (bo grzeje)

Z daleka od ścian na które pada słońce

Nie wiem jakie masz zaplanowane wyłączniki ale są takie z miejscem na termostat lub od razu z termostatem.

Co do 1-wire to możesz zastosować kilka modułów.

Loxone daje Ci także możliwość integracji różnych standardów. np EnOcean zasilany słońcem lub kinetycznie.

Czyli użytkownik nie zadaje temperatury tylko przełącza między 3 trybami...hmm. ... w sumie to mi się podoba.

Każdy człowiek ma inne odczucie temperatury, każde pomieszczenie będzie miało inną temperaturę w stosunku do mierzonej, dlatego każde pomieszczenie ma indywidualnie zdefiniowaną temp. która w zasadzie sprowadza się do wprowadzenia korekty między mierzoną a rzeczywistą.

Nie ma potrzeby, aby użytkownik pamiętał, że dla salonu wskazanie musi być np 26 st. C, a dla gabinetu 21 st. C, aby miał poczucie komfortu

Myślisz, że jeden przycisk w pokoju dedykowany do zmiany trybu (np pojedynczy klik - eco, podójny - standard, potrójny - komfort) to sesnowne podejście, czy ktoś kto będzie to użytkował poza mną będzie mnie sklinał?

Zbyt skomplikowane. Dwa oddzielne klawisze dla standard i komfort.

Praktycznie się z nich nie korzysta, bo harmonogram jest nadrzędny.

Z klawiszy korzystasz tylko wtedy, gdy harmonogram zostaje "zakłócony" np. jesteś chory, wcześniej idziesz spać lub mamy dzień wolny.

- nie wiem czy pomiar temperatury tak blisko podłogi przy podłogówce to dobry pomysł

Nie ma sensu. Pomiar powinien zawsze być dokonywany mniej więcej na wys. 130-150 cm.

Pomiar w podłodze stosowany jest tylko jako dodatkowy i tylko w przypadku elektrycznego ogrzewania podłogowego, jako zabezpieczenie przed przegrzaniem podłogi

• 4 months później...

1. Jak wygląda awaryjność Loxone? Po doświadczeniach z Fibaro jestem w tej tematyce mocno ostrożny. Czy ktoś użytkuje ten system powyżej roku i jest w stanie się wypowiedzieć?

2. Loxone proponuję kable CAT7 do instalacji, czy jest taka konieczność? Nikt tu 10Gbps nie będzie przesyłał. Wejścia "binarne" jak oni to nazywają to tylko stan otwarty/zamknięty obwód bez żadnej transmisji danych. To powinno działać na zwykłej skrętce bez problemu. Dobrze myślę, czy czegoś nie wiem?

1. Jak wygląda awaryjność Loxone? Po doświadczeniach z Fibaro jestem w tej tematyce mocno ostrożny. Czy ktoś użytkuje ten system powyżej roku i jest w stanie się wypowiedzieć?

Awaryjność w porównaniu z wymienionym systemem jest zerowa. Owszem, da się go położyć nieumiejętną konfiguracją, ale poza tym to stabilny jak skała.

2. Loxone proponuję kable CAT7 do instalacji, czy jest taka konieczność? Nikt tu 10Gbps nie będzie przesyłał. Wejścia "binarne" jak oni to nazywają to tylko stan otwarty/zamknięty obwód bez żadnej transmisji danych. To powinno działać na zwykłej skrętce bez problemu. Dobrze myślę, czy czegoś nie wiem?

Dobrze myślisz.

• 2 weeks później...
.

1. Czy jako sensorów temperatury używasz 1-wire? Czy też innego rozwiązania?

2. Gdzie montujesz sensory tak aby wyglądało to estetycznie i jednocześnie wskazywało sensowne dane?

3. Używałeś może UNICA 1-wire np. http://www.sedtronic.cz/en_obecne-o-modulu,73.html?sJaz=en ? Z tego co widzę ma jeszcze mierzenie CO2 i wilgotności, co można fajnie spiąć z wentylacją mechaniczną.

4. Czy bloczek od ogrzewania w Loxone pozwala na konfigurację ogrzewania podłogówka/grzejniki? Czy też oprogramowanie samo się tego "uczy"?