Sztywniak 13.10.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Wydaje mi się, że problem pojawia się w momencie, kiedy mamy zadeklarowany alarm w polisie, a w razie włamania okazuje się, że nie spełnia on odpowiednich norm. Ale nie mam tu pewności. Dopytam się ubezpieczyciela na piśmie. Znajomy biegły twierdzi, że nawet informacja o uzbrojeniu (której wymagał likwidator po włamaniu), nie ma wpływu na wypłatę odszkodowania, a jest tylko informacją statystyczną dla ubezpieczyciela. Dopytam się jednak na piśmie i zrobię to zaraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzecholl 13.10.2014 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Czujki ruchu nie tak. Jak chcesz sterować oświetleniem to daj dedykowane czujki (najlepiej obecności) podpięte bezpośrednio pod Loxa. A co sądzisz o takiej alpejskiej kombinacji: czujka ruchu zapodaje sygnał równocześnie do Loxa i centrali? Pytam ponieważ nie podoba mi się duplikowanie hardware'u ze względu na ograniczenia softu. Moduły dopuszkowe mają sens, szczególnie że jest wariant który ma wyjścia na LEDy od stanów (fajny KNXowy bajer). Oszczędzasz trochę forsy na skrętkach, bo wystarczy przelecieć przez puszki jedną magistralą. Plus że integracja samych sensorów KNX jest dużo łatwiejsza niż aktorów (odpada zabawa w stany, podtrzymania i potwierdzenia). Pocieszyłeś mnie tą łatwiejszą integracją wejść. Tutaj rozumiem, że większej różnicy w konfiguracji modułu dopuszkowego a modułu wejść na DIN nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 13.10.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Dopytam się ubezpieczyciela na piśmie. Znajomy biegły twierdzi, że nawet informacja o uzbrojeniu (której wymagał likwidator po włamaniu), nie ma wpływu na wypłatę odszkodowania, a jest tylko informacją statystyczną dla ubezpieczyciela. Dopytam się jednak na piśmie i zrobię to zaraz. Też jestem ciekaw, jak to jest. Informacje, które posiadam pochodzą ze szkoleń na temat alarmów, na których byłem kilka lat temu. Teraz się tym nie zajmuję, więc nie wnikałem w aspekty prawne. Jednak mimo wszystko u siebie wolałbym mieć system alarmowy oparty o dedykowaną centralkę, w której ktoś przemyślał różne kwestie. Tworzenie swojego systemu od podstaw wydaje mi się mniej sensowne. Jedyny plus to niestandardowe podejście, więc może włamywacz nie zastosuje standardowego sposobu na obejście alarmu. Ale z drugiej strony może się okazać, że będzie miał łatwiej niż z typowym alarmem. Dodatkowo w alarmie opartym o Loxone (lub inny sterownik) nie zastosuje się np. podłączenia czujek 2EOL. Praktycznie można tylko opierać się na wykryciu ruchu lub otwarciu okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 13.10.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Też jestem ciekaw, jak to jest. Informacje, które posiadam pochodzą ze szkoleń na temat alarmów, na których byłem kilka lat temu. Teraz się tym nie zajmuję, więc nie wnikałem w aspekty prawne. Jednak mimo wszystko u siebie wolałbym mieć system alarmowy oparty o dedykowaną centralkę, w której ktoś przemyślał różne kwestie. Tworzenie swojego systemu od podstaw wydaje mi się mniej sensowne. Jedyny plus to niestandardowe podejście, więc może włamywacz nie zastosuje standardowego sposobu na obejście alarmu. Ale z drugiej strony może się okazać, że będzie miał łatwiej niż z typowym alarmem. Dodatkowo w alarmie opartym o Loxone (lub inny sterownik) nie zastosuje się np. podłączenia czujek 2EOL. Praktycznie można tylko opierać się na wykryciu ruchu lub otwarciu okna. 100% się zgadzam Ja bym podszedł od drugiej strony tj. próbował wykorzystać czujniki Satel-a żeby ich nie powielać i wspierając się funkcjonalnością Loxon-a "urozmaicić" trochę życie potencjalnym gościom Np włączyć mu spryskiwacz z komunikatem głosowym : "zostałeś oznaczony drobinami DNA... wzywam ochronę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzecholl 13.10.2014 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Osobiście poszedłbym w kierunku typowych przycisków KNX. Rozpiętość cenowa jest tu duża, wiec można znaleźć coś w sensownej cenie. A zyskujemy elastyczność i dużo wygodniejszą obsługę instalacji. Cały dom wystarczyłoby okablować magistralą KNX, a sterowanie zrobić na Loxone, jeżeli chcesz się pobawić.Na etapie budowy nie wszystko da się przewidzieć i wtedy taka elastyczność się przydaje. Nie bardzo rozumiem. Moduł dopuszkowy o którym mowa to http://www.intelektronik.pl/oferta.php (numer 15). Konfiguracja chyba wygląda podobnie dla takiego modułu jak i przycisku KNX. Możesz podać przykład przycisku z dolnej półki? ( jeśli chodzi o przyciski to ja się zatrzymałem na kosmicznie drogich tritonach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzecholl 13.10.2014 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 tak, Loxone ma bardzo fajne REST API, potrafi wypluwać dane np w formacie JSON. http://www.loxone.com/enuk/service/documentation/api/communication-logic.html Chyba się nie wyraziłem precyzyjnie. Miałem na myśli np sczytywanie przez Loxone stanu kontaktronów z centrali po http i możliwość podjęcia akcji oraz odzwierciedlenie tego sczytanego stanu na wizualizacji. Co do REST API w Loxone to już się z nim wstępnie zapoznawałem, bo chodzi mi pogłowie taki szatański pomysł czyli voice control Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 13.10.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Jakbym próbował rozkminiać opcję C to zabrałbym się od strony rs-232. Np. tak to działa w polskim systemie Deimic, gdzie sobie ładnie zasysamy całego satela wraz z nazwami. Z tego co wiem po rs-232 satel raportuje stany co kilka sekund. Rozumiem tez pokusę opcji A, bo Loxone ma gotowe bloczki alarmowe, z których rezygnujemy w przypadku opcji B i C na poczet budowania własnych wirtualnych stanów na wizualizację. Tyle że Satel to jednak dedykowany alarm, siłą rzeczy więcej potrafi. Czujki ruchu możemy jak najbardziej połączyć równolegle do Loxa. Tyle że nie do końca wiem jak to będzie wyglądało okiem ew. rzeczoznawcy reprezentującego ubezpieczyciela... Edytowane 13 Października 2014 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 14.10.2014 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Chyba się nie wyraziłem precyzyjnie. Miałem na myśli np sczytywanie przez Loxone stanu kontaktronów z centrali po http i możliwość podjęcia akcji oraz odzwierciedlenie tego sczytanego stanu na wizualizacji. Co do REST API w Loxone to już się z nim wstępnie zapoznawałem, bo chodzi mi pogłowie taki szatański pomysł czyli voice control Jeśli zaprogramujesz sobie komunikację z Satelem po ethernecie to tak ale zajmie Ci to masę czasu. Osobiście nie podejmowałbym tematu. Gdyby zebrała się większa grupa użytkowników Loxone chętnych sfinansowania projektu to dałoby się to zrobić. Co do Voice kontrol to jest to bardzo proste. Loxone ma API, musisz tylko wyklikać sobie mechanizm na Androidzie w Taskerze lub w APP Inventor i już masz. Jakbyś chciał to robic to pisz, mogę podesłać linki lub przykłady. Edytowane 14 Października 2014 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 14.10.2014 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie bardzo rozumiem. Moduł dopuszkowy o którym mowa to http://www.intelektronik.pl/oferta.php (numer 15). Konfiguracja chyba wygląda podobnie dla takiego modułu jak i przycisku KNX. Możesz podać przykład przycisku z dolnej półki? ( jeśli chodzi o przyciski to ja się zatrzymałem na kosmicznie drogich tritonach) Moduł dopuszkowy i przycisk KNX faktycznie konfiguruje się tak samo. Dolna półka cenowa (nie jakościowa) to np. Schneider - seria ecoBMS. Oczyiście porównania z Intelektronik nie wygra, ale nie trzeba już montować klawiszy. Czyli 8 przycisków montuje się w jednej puszce, połącza się dwoma przewodami i jeszcze możemy ładnie opisać, który przycisk co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzecholl 14.10.2014 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 @Sztywniak Nie zdążyłem się odnieść do twojego komentarza odnoście branży IT przed edycją, ale zgadza się siedzę w tej branży (zresztą chyba za wielu humanistów to na tym forum nie ma ). A tak dokładniej to jestem z wykształcenia automatykiem, któremu dawno temu marzyło się pójście w kierunku IB, ale ostatecznie poszedłem po najmniejszej linii oporu czyli w IT Jeśli zaprogramujesz sobie komunikację z Satelem po ethernecie to tak ale zajmie Ci to masę czasu. Osobiście nie podejmowałbym tematu. Tutaj bardziej się obawiam na co Loxone mi pozwoli, bo jakby nie było jestem ograniczony przez dostępne bloczki i ich opcje, bo na przykład nie napisze sobie skryptu który będzie parsował to co Satel zwróci i ustawiał zmienne. Poszperam jeszcze w dokumentacji Loxa, żeby się rozeznać co do jego możliwości. Co do Voice kontrol to jest to bardzo proste. Loxone ma API, musisz tylko wyklikać sobie mechanizm na Androidzie w Taskerze lub w APP Inventor i już masz. Jakbyś chciał to robic to pisz, mogę podesłać linki lub przykłady. Voice control to zostawiam sobie na koniec, jak już zrealizuje fizyczną instalację. Na początku chciałem zaszaleć i pójść w kierunku mikrofonów "open air", ale to może na emeryturę sobie zostawię. Android + Tasker to obowiązkowo, dodatkowo chce w salonie postawić Nuc'a od Intela jako HTPC z XBMC a na to jeszcze VoxCommando + eventghost + jakiś zewnętrzny mikrofon który zgarnie sygnał z kanapy. @homelogic Z RS232 mam najmniejsze doświadczenie i na chwilę obecną poważnie rozważam opcję "d", czyli równoległe połączenie czujek/kontaktronów do Loxa i centralki alarmowej. Przy takim rozwiązaniu alarm działa jako alarm, Lox ma sygnały na których mi zależało i nie duplikuje czujek/kontaktronów. Tak wogóle to chyba muszę kupić jakiś zestaw startowy do Loxa i chyba zaryzykuje na początek z wejściami Intelelektronik jako wstęp do KNX. @El*ontro Te przyciski Schneider nawet nie tak tragicznie cenowo wychodzą. Taki czteroklawiszowy to ok 300zł (tak na marginesie to nie rozumiem dlaczego czteroklawiszowy przycisk nazywa się 2-krotny, ośmioklawiszowy - 4-krotny, itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 14.10.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (tak na marginesie to nie rozumiem dlaczego czteroklawiszowy przycisk nazywa się 2-krotny, ośmioklawiszowy - 4-krotny, itp.) Kiedyś klawisz to były dwa przyciski, jeden włączał, a drugi wyłączał światło. Część (może nawet większość) producentów cały czas tak ma skonfigurowane klawisze domyślnie, a przy programowaniu można to zmienić. Z alarmem możesz jeszcze poczekać na opcję "e". Satel ma zamiar wprowadzić nową bramkę, która będzie już miała wbudowany port magistralny. Myślę, że wtedy będzie się to konfigurować tak jak inne urządzenia KNX, czyli w ETS. Na razie nie ma praktycznie żadnych informacji na ten temat, ale na targach Securex już to pokazali. Może to spełni Twoje (moje również) oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Z RS232 mam najmniejsze doświadczenie i na chwilę obecną poważnie rozważam opcję "d", czyli równoległe połączenie czujek/kontaktronów do Loxa i centralki alarmowej. Przy takim rozwiązaniu alarm działa jako alarm, Lox ma sygnały na których mi zależało i nie duplikuje czujek/kontaktronów. Praktycznie zerowe szanse powodzenia, chyba że mocno skomplikujemy układ. Gra nie warta świeczki. A gdy pojawią się problemy np. z zakłóceniami, to kupa zmarnowanego czasu. Różnice są dość poważne Satel i Loxone są zasilane różnymi napięciami, a dodatkowo poziom napięć na wejściach są różne. Satel "dokonuje pomiarów" linii wejściowych w przypadku linii parametrycznych Satel ma zamiar wprowadzić nową bramkę, która będzie już miała wbudowany port magistralny. Myślę, że wtedy będzie się to konfigurować tak jak inne urządzenia KNX, czyli w ETS. Na razie nie ma praktycznie żadnych informacji na ten temat, ale na targach Securex już to pokazali. Może to spełni Twoje (moje również) oczekiwania. Tym bardziej, że http://knx.org/knx-en/community/manufacturers/list/index.php Edytowane 14 Października 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 14.10.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 @Sztywniak Tutaj bardziej się obawiam na co Loxone mi pozwoli, bo jakby nie było jestem ograniczony przez dostępne bloczki i ich opcje, bo na przykład nie napisze sobie skryptu który będzie parsował to co Satel zwróci i ustawiał zmienne. Poszperam jeszcze w dokumentacji Loxa, żeby się rozeznać co do jego możliwości. Skrypty możesz pisać w Pico C Voice control to zostawiam sobie na koniec, jak już zrealizuje fizyczną instalację. Na początku chciałem zaszaleć i pójść w kierunku mikrofonów "open air", ale to może na emeryturę sobie zostawię. Android + Tasker to obowiązkowo, dodatkowo chce w salonie postawić Nuc'a od Intela jako HTPC z XBMC a na to jeszcze VoxCommando + eventghost + jakiś zewnętrzny mikrofon który zgarnie sygnał z kanapy. Rozpoznawanie mowy bardzo dobrze działa na Tasker+Autovoice+bluetooth_headset. Mnie się udało dosyć mocno wykorzystać Taskera np: - sterowanie na wizualizacji - widgety - komunikaty głosowe przez TTS Ivony - dzięki APP Factory możesz "skompilować" task do pliku .APK i wysłać np samo sterowanie nawadnianiem ogrodnikowi - dzięki dodatkowi autoremote możesz zapewnić dwustronne powiadomienia o zdarzeniach Jak kompletujesz sprzęt to obejrzyj sobie urządzenie o nazwie NeTV. Będziesz mógł nakładać komunikaty i obrazki na obraz TV. Looknij sobie przykłady u mnie na blogu http://inteligentnydom.lic.pl , większość bez problemu zaimplementujesz na Loxonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 14.10.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A co sądzisz o takiej alpejskiej kombinacji: czujka ruchu zapodaje sygnał równocześnie do Loxa i centrali? Pytam ponieważ nie podoba mi się duplikowanie hardware'u ze względu na ograniczenia softu. U mnie podczas instalacji integry w firmie facet powiedział że tak nie powinno się robić, bo może się zdarzyć, że nastąpią spadki napięć i całość zacznie fiksować. Twierdzi że tak robił kiedyś ale przestał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 15.10.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Teoretycznie mając dodatkowy serwerek (np. starego kompa z eventghostem) masz już wszystko, możesz sobie satela odczytywać za jego pośrednictwem i słać na loxa obrobione komendy. Profesjonaliści też dorzucają swój własny kompik:http://loxone.c3online.at/toolbox/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 15.10.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 @Grzecholl : sprawa z Satelem na Loxone w sumie nie jest taka trudna. Na forum http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=5.30 znalazłem wątek z kodem źródłowym pod Wago 850. Wystarczy poprosić Autora czy możesz skopiować, dostosować trochę kod pod loxone i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 15.10.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 @Grzecholl : sprawa z Satelem na Loxone w sumie nie jest taka trudna. Na forum http://www.edom-plc.pl/forum/index.php?topic=5.30 znalazłem wątek z kodem źródłowym pod Wago 850. Wystarczy poprosić Autora czy możesz skopiować, dostosować trochę kod pod loxone i masz Nie jestem taki pewien, w wątku opisują użycie dodatkowych bibliotek. Tutaj jest dokumentacja dostepnych funkcji w loxonowym PicoC: http://www.loxone.com/dede/service/dokumentation/loxone-config/programm/programm.html Tyle że się znam tak że zaliczyłem kiedyś ćwiki z c++. Tutaj ty jesteś wyrocznia BTW, Jeżeli Satel raportuje każdą zmianę wybranych sensorów to przecież możemy śledzić aktualny stan w Loxone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 15.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Nie jestem taki pewien, w wątku opisują użycie dodatkowych bibliotek. Tutaj jest dokumentacja dostepnych funkcji w loxonowym PicoC: http://www.loxone.com/dede/service/dokumentation/loxone-config/programm/programm.html Tyle że się znam tak że zaliczyłem kiedyś ćwiki z c++. Tutaj ty jesteś wyrocznia bez problemu , jak braknie funkcji to sobie ją dopisze BTW, Jeżeli Satel raportuje każdą zmianę wybranych sensorów to przecież możemy śledzić aktualny stan w Loxone... tak, po odpaleniu programu będziesz miał tablice wypełnione wejściami/wyjściami i stanami. Co dalej z nimi zrobisz to już Twoja inwencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 15.10.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) bez problemu , jak braknie funkcji to sobie ją dopisze to już jest level programowania dla programistów... Loxone daje radę zasiorbać jsona, ale to z ogólnodostepnej funkcji: https://github.com/netdata/loxone/tree/master/weatherservice Tyle że jak większośc samoróbek coś się wciąż gdzieś sypie: http://forum.loxone.com/enen/faqs-tutorials-and-howto-s/2131-creating-your-own-weather-service-when-loxone-s-weather-service-is-not-available-11.html tak, po odpaleniu programu będziesz miał tablice wypełnione wejściami/wyjściami i stanami. Co dalej z nimi zrobisz to już Twoja inwencja. Tutaj akurat pisałem w kontekście integracji po bramce KNX tylko zapomniałem dodac o tym szczególe Jak dostaniemy na daną grupę adresową powiadomienie o zmianie stanu urządzenia, to po cholerę mamy te dane zasysać? Przechowamy stany na prostych bloczkach, bez babrania się w kodzie. [EDIT] Heh, skrypcik do bramy Hormann https://github.com/netdata/loxone/blob/master/hormann-Garage-door-via-Loxone.md Edytowane 15 Października 2014 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 15.10.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Loxone daje radę zasiorbać jsona, ale to z ogólnodostepnej funkcji: Loxone w zakresie komunikacji po eth potrafi naprawdę bardzo dużo, łącznie ze streamowaniem. Tu go dotychczas nie doceniałem. https://github.com/netdata/loxone/tree/master/weatherservice Tyle że jak większośc samoróbek coś się wciąż gdzieś sypie: http://forum.loxone.com/enen/faqs-tutorials-and-howto-s/2131-creating-your-own-weather-service-when-loxone-s-weather-service-is-not-available-11.html jak się ciągnie dane z serwisu który jest niestabilny to tak jest. Tutaj akurat pisałem w kontekście integracji po bramce KNX tylko zapomniałem dodac o tym szczególe Jak dostaniemy na daną grupę adresową powiadomienie o zmianie stanu urządzenia, to po cholerę mamy te dane zasysać? Przechowamy stany na prostych bloczkach, bez babrania się w kodzie. tak, wtedy jest prościej zastosować urządzenie. [EDIT] Heh, skrypcik do bramy Hormann https://github.com/netdata/loxone/blob/master/hormann-Garage-door-via-Loxone.md Jest tego dużo więcej i widać, że powstała spora społeczność ludzi którzy coś tworzą. PS: Zaktualizuj firmware w Loxonie bo jest bardzo prawdopodobne że ma dziurę w bash-u jak większość routerów/smartfonów/kamer IP itd.. Chodzi o tzw shellshock. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts