homelogic 16.03.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 1. Czy jako sensorów temperatury używasz 1-wire? Czy też innego rozwiązania? 2. Gdzie montujesz sensory tak aby wyglądało to estetycznie i jednocześnie wskazywało sensowne dane? 3. Używałeś może UNICA 1-wire np. http://www.sedtronic.cz/en_obecne-o-modulu,73.html?sJaz=en ? Z tego co widzę ma jeszcze mierzenie CO2 i wilgotności, co można fajnie spiąć z wentylacją mechaniczną. 4. Czy bloczek od ogrzewania w Loxone pozwala na konfigurację ogrzewania podłogówka/grzejniki? Czy też oprogramowanie samo się tego "uczy"? 1. Zależy co będzie mniej kosztować. Jak mało stref to daję sensory na 0-10V, jak więcej to 1-wire. 2. Pod włącznikami. 3. Nie. Loxone wspiera tylko termometry i czytniki magnetyczne 1-wire. 4. Bloczków ogrzewania jest kilka do wyboru. Tan najbardziej zaawansowany sam się uczy, resztę musisz odpowiednio sparametryzować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 19.03.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) W sumie ten moduł UNICA wygląda bardzo fajnie. Lox dodał wsparcie dla DS2438. Szkoda tylko że wygląda to jakby było tylko pod osprzęt schneidera... Edytowane 19 Marca 2015 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 24.03.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) ... Zauważyłem, iż montujesz oddzielną szafę LSA dla wszystkich skrętek z domu. Jaka jest przewaga nad zugami w tej samej szafie? Edytowane 31 Marca 2015 przez Andrzey_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 31.03.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 W sumie ten moduł UNICA wygląda bardzo fajnie. Lox dodał wsparcie dla DS2438. Szkoda tylko że wygląda to jakby było tylko pod osprzęt schneidera... http://www.sedtronic.cz/10003,en_unica-1-wire-sensor-module-type-u1wdps.html Chyba dodali schematy do Loxa (wcześniej ich nie widziałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 31.03.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Zauważyłem, iż montujesz oddzielną szafę LSA dla wszystkich skrętek z domu. Jaka jest przewaga nad zugami w tej samej szafie? [ATTACH=CONFIG]309873[/ATTACH] Głównie cena. Jedna łączówka to dwie skrętki. Układ na łączówkach jest trudniejszy do ogarnięcia i więcej z nim zabawy. Ja do tego robię łączówki wejściowe i wyjściowe, które potem łączę ze sobą wg. potrzeb (wiele żył pozostaje rezerwowych i mam je rozszyte "na zaś"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 02.04.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Planowałem moduł 1-wire i pomiar na czujnikach DS18B20, ale przeoczyłem to o czym wspomniał homelogic czyli ograniczenie przy topologii gwiazdy do 100m I teraz zastanawiam się nad: 1) pomiar na czujnikach 1-wire. - wiąże się z kombinacją przebiegu magistrali - ewentualnie zakup dwóch modułów w celu zwiększenia zasięgu magistrali, ale nie mogę znaleźć w dokumentacji potwierdzenia czy Miniserwer obsługuje więcej niż jeden moduł 1-wire - można próbować upchnąć taki czujnik w przełączniku Jak nic 1-wire wyjdzie najtaniej, nawet jak masz zamiar zrobić oddzielne okablowanie. Sama magistrala może mieć więcej niż 100m, zobacz to: http://www.loxone.com/enen/service/documentation/extensions/1-wire.html#onewire-wiring teoretycznie maks to 350m. Możesz podłączyć więcej niż jeden moduł 1-wire. Jest to nawet wymagane, jeżeli chcesz mieć dwa iButtony i odczytywać informację, którego użyto. W przeciwnym razie, nie ma rozróżnienia. Jak planujesz sterowanie ogrzewaniem. Siłowniki on/off czy proporcjonalne? Swoją drogą te od Loxone bardzo podobne do tych Rehau. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 02.04.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Jak nic 1-wire wyjdzie najtaniej, nawet jak masz zamiar zrobić oddzielne okablowanie. Niekoniecznie, wszystko zależy od ilości czujników. Złącza 0-10V masz w standardzie, do 1-wire musisz dokupić bramkę. Do pewnej ilości stref bardziej się opłaca 0-10V, potem 1-wire. Kwestia kalkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 02.04.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Niekoniecznie, wszystko zależy od ilości czujników. Złącza 0-10V masz w standardzie, do 1-wire musisz dokupić bramkę. Do pewnej ilości stref bardziej się opłaca 0-10V, potem 1-wire. Kwestia kalkulacji Zgadza się, w zasadzie tak przeliczyłem, iż będzie miał 10+. Jednak można by też zastosować pewien mix, część na 1wire, a te bardziej oddalone dać na 0-10V. To w przypadku, gdyby jeden moduł 1-wire nie dał rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts