Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ID w oparciu o Loxone

Recommended Posts

1. Czy jako sensorów temperatury używasz 1-wire? Czy też innego rozwiązania?

2. Gdzie montujesz sensory tak aby wyglądało to estetycznie i jednocześnie wskazywało sensowne dane?

3. Używałeś może UNICA 1-wire np. http://www.sedtronic.cz/en_obecne-o-modulu,73.html?sJaz=en ? Z tego co widzę ma jeszcze mierzenie CO2 i wilgotności, co można fajnie spiąć z wentylacją mechaniczną.

4. Czy bloczek od ogrzewania w Loxone pozwala na konfigurację ogrzewania podłogówka/grzejniki? Czy też oprogramowanie samo się tego "uczy"?

1. Zależy co będzie mniej kosztować. Jak mało stref to daję sensory na 0-10V, jak więcej to 1-wire.

2. Pod włącznikami.

3. Nie. Loxone wspiera tylko termometry i czytniki magnetyczne 1-wire.

4. Bloczków ogrzewania jest kilka do wyboru. Tan najbardziej zaawansowany sam się uczy, resztę musisz odpowiednio sparametryzować.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zauważyłem, iż montujesz oddzielną szafę LSA dla wszystkich skrętek z domu. Jaka jest przewaga nad zugami w tej samej szafie?

[ATTACH=CONFIG]309873[/ATTACH]

Głównie cena. Jedna łączówka to dwie skrętki.

Układ na łączówkach jest trudniejszy do ogarnięcia i więcej z nim zabawy. Ja do tego robię łączówki wejściowe i wyjściowe, które potem łączę ze sobą wg. potrzeb (wiele żył pozostaje rezerwowych i mam je rozszyte "na zaś").

Planowałem moduł 1-wire i pomiar na czujnikach DS18B20, ale przeoczyłem to o czym wspomniał homelogic czyli ograniczenie przy topologii gwiazdy do 100m

I teraz zastanawiam się nad:

1) pomiar na czujnikach 1-wire.

- wiąże się z kombinacją przebiegu magistrali

- ewentualnie zakup dwóch modułów w celu zwiększenia zasięgu magistrali, ale nie mogę znaleźć w dokumentacji potwierdzenia czy Miniserwer obsługuje więcej niż jeden moduł 1-wire

- można próbować upchnąć taki czujnik w przełączniku

Jak nic 1-wire wyjdzie najtaniej, nawet jak masz zamiar zrobić oddzielne okablowanie. Sama magistrala może mieć więcej niż 100m, zobacz to:

http://www.loxone.com/enen/service/documentation/extensions/1-wire.html#onewire-wiring

teoretycznie maks to 350m.

Możesz podłączyć więcej niż jeden moduł 1-wire. Jest to nawet wymagane, jeżeli chcesz mieć dwa iButtony i odczytywać informację, którego użyto. W przeciwnym razie, nie ma rozróżnienia.

Jak planujesz sterowanie ogrzewaniem. Siłowniki on/off czy proporcjonalne?

Swoją drogą te od Loxone bardzo podobne do tych Rehau.

Screenshot 2015-04-02 09.35.19.jpg200005_thermischer_stellantrieb_230v_01_1@2x-2.jpg

Jak nic 1-wire wyjdzie najtaniej, nawet jak masz zamiar zrobić oddzielne okablowanie.

Niekoniecznie, wszystko zależy od ilości czujników. Złącza 0-10V masz w standardzie, do 1-wire musisz dokupić bramkę. Do pewnej ilości stref bardziej się opłaca 0-10V, potem 1-wire. Kwestia kalkulacji ;)

Niekoniecznie, wszystko zależy od ilości czujników. Złącza 0-10V masz w standardzie, do 1-wire musisz dokupić bramkę. Do pewnej ilości stref bardziej się opłaca 0-10V, potem 1-wire. Kwestia kalkulacji ;)

Zgadza się, w zasadzie tak przeliczyłem, iż będzie miał 10+. Jednak można by też zastosować pewien mix, część na 1wire, a te bardziej oddalone dać na 0-10V. To w przypadku, gdyby jeden moduł 1-wire nie dał rady.