Radek62 13.10.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Dzień dobry, planujemy ocieplenie drewnianego domku letniskowego. Domek wykonany jest z desek, a powierzchnia mieszkalna wynosi ok. 50 m2. Ściany, jak i podłogi nie posiadają żadnego ocieplenia, a domek postawiony jest na pustakach. Bardzo prosiłbym o radę jak wykonać ocieplenie domku, dodam, że bardzo zależy nam na tym, aby powierzchnia mieszkalna nie zmniejszyła się, a domek od zewnątrz i wewnątrz pozostał drewniany. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie,pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 15.10.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam, Panie Radosławie stosunkowo wysokie ma Pan wymagania:) Ciężko na tym etapie będzie pozostawić drewniane ściany na zewnątrz i wewnątrz, dokładając równocześnie do nich ocieplenie. Myślę, że w Pana przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie ocieplenie domu od wewnątrz (niestety tu ulegnie zmniejszeniu powierzchnia mieszkania). Ostatecznie jeżeli zależy Panu na drewnianym wnętrzu można pomyśleć o obiciu deskami postawionej przedścianki. Aby powierzchnia mieszkania zmniejszyła się w jak najmniejszym stopniu rekomenduję wełnę mineralną ISOVER Multimax 30.http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30 W razie dodatkowych pytań, jestem do dyspozycji. Pozdrawiam,Paweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek62 15.10.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Kiedy budowaliśmy ten domek niestety nikomu nie przyszło do głowy, że po pierwsze mazurskie noce są tak zimne, a po drugie kiedyś zachce nam się przyjeżdżać tam również w czasie zimy. W każdym razie rzeczywiście najprawdopodobniej zdecydujemy się na wełnę, tylko obawiam się jednej rzeczy. Czy z racji tego, że domek wykonany jest z drewna, w wełnie np. nie zalęgną się robaki i jak wełna poradzi sobie z wilgocią. Czy potrzebny jest jakiś dodatkowy materiał izolacyjny? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 16.10.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Wełna jest materiałem mało lubianym przez robactwo i gryzonie, dlatego tutaj raczej nie powinno być problemu. Jeżeli chodzi o wilgoć i izolowanie wełną od środka, konieczne będzie zastosowanie folii paroizolacyjnej. Folię należy ułożyć bezpośrednio na wełnie, pod warstwą wykończeniową.Polecam folię Isover Stopair:http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Stopair-folia-paroizolacyjna Pozdrawiam,Paweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmolec 26.10.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Czy na podłogę w takim domku można coś dać . W moim przypadku pod podłogą jest przerwa i ziemia , ponieważ domek stoi na pustakach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejewsky 27.10.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam Jestem laikiem w tym temacie wiec mam prosbe do bardziej doswiadczonych, mianowicie mam zamiar zajac sie na wiosne, dachem w domku letniskowym zrobionym z desek 25mm, dlaczego? bo niestety latem gdy mocno swieci slonce jest tam ok 40 stopni ciepla wiec wydaje mi sie ze jak ocieple dach to nie bedzie tak cieplo, a znowu kiedy jest zimno i grzeje piecykiem to temperatura szybko ucieka wydaje mi sie ze przez dach. dlatego na poczatku chcialbym ocieplic dach. Prosze o rade czym i jak najlepiej to zrobic? Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Zawsze pytam o foto w takim przypadku, ponieważ bardziej konkretna będzie odpowiedź.Pewnie skończy się na wełnie w dwóch warstwach np 2x 10 lub 2x 15 cm skutecznie.Plus przerwa pod dachem na membranę 3-4cm wełna raz / później w poprzek wełna dwa i na to paroizolacja choćby ze względu na uszczelnienie i wstrzymanie ruchu powietrza, bo w letniskowcu okazjonalnie używanym jakiś par wodnych ..wrednego gazu za dużo nie będzie, plus jeszcze dobra by była folia która ma między warstwami folię aluminiową z pustką powietrzna da to dodatkową izolację.Pustkę wypada zrobić 1,5 -2cm max na do płyta OSB czy GK czy panele i inne tego typu wykończenie.OSB płyta ładnie położona i polakierowana wodnym lakierem 3x warstwach nie będzie przynajmniej śmierdział ten lakier.. Przynajmniej u mnie w łazience jest tak zrobione i "goła" płyta OSB bardzo ładnie się komponuje z żółto-beżowymi płytkami.Do tego oświetlenie punktowe z ledów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 30.10.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Witam Jestem laikiem w tym temacie wiec mam prosbe do bardziej doswiadczonych, mianowicie mam zamiar zajac sie na wiosne, dachem w domku letniskowym zrobionym z desek 25mm, dlaczego? bo niestety latem gdy mocno swieci slonce jest tam ok 40 stopni ciepla wiec wydaje mi sie ze jak ocieple dach to nie bedzie tak cieplo, a znowu kiedy jest zimno i grzeje piecykiem to temperatura szybko ucieka wydaje mi sie ze przez dach. dlatego na poczatku chcialbym ocieplic dach. Prosze o rade czym i jak najlepiej to zrobic? Dziekuje Dzień dobry, rekomenduję wełnę mineralną. Jeżeli chodzi o rodzaj i grubości proponuję: 25 cm Super-Maty, bądź 30 cm Profit-Maty. Wełnę należy układać dwuwarstwowo, w ten sposób niweluje się możliwość powstania mostków termicznych. Dodatkowo zwracam uwagę na takie askpekty jak: szczelina wentylacyjna (umożliwiająca odprowadzenie nadmiaru pary wodnej z elementów konstrukcji dachu), wiatro oraz paroizolacja. Polecam materiały dostępne na stronie marki Isover, w których dokładnie przedstawiony jest cały proces izolacji dachu oraz newralgiczne punkty podczas prac. Poniżej podaję linki do wymienionych produktów. http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Super-Mata http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Profit-Mata Pozdrawiam, Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.10.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Profi mata wyjdzie taniej, choć jej trzeba dać ciut więcej, nie proporcjonalna cena super maty w stosunku do profi maty...Tylko oszczędność miejsca skłania ku super macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wuzik 29.06.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Mam pytanie. Jakie urządzenie grzewcze kupić do domku letniskowego? Chodzi o moc, markę. Ważne, zeby było sterowanie elektroniczne. Wodę podlaczamy do sieci wodociągowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urania3 02.07.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 My mamy domek drewniany po dziadkach na wsi, i tez zastanawiamy się nad ociepleniem, ale chyba klasycznie styropianem i potem tynk damy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rowney 09.07.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Styropian na drewniany domek to niekoniecznie dobry wybór. Spałem niedawno w czymś takim i w nocy mimo wszystko było diabelnie zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konek 09.07.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Jestem laikiem w tym temacie wiec mam prosbe do bardziej doswiadczonych, mianowicie mam zamiar zajac sie na wiosne, dachem w domku letniskowym zrobionym z desek 25mm, dlaczego? bo niestety latem gdy mocno swieci slonce jest tam ok 40 stopni ciepla wiec wydaje mi sie ze jak ocieple dach to nie bedzie tak cieplo, a znowu kiedy jest zimno i grzeje piecykiem to temperatura szybko ucieka wydaje mi sie ze przez dach. dlatego na poczatku chcialbym ocieplic dach. Rowniez nie jestem specjalista, ale mam drewniany domek letniskowy i zdecydowalem sie na to, aby firma stawaiajaca mi domek ocieplila dach, mimo ze zima nie mam zamiaru w nim przebywac. I moge powiedziec tylko tyle, ze bardzo sie oplaca ocieplic dach w drewnianym domu. Bylem w kilku domkach drewnianych i czesto nagrzewaja sie one w srodku tak, ze nie mozna wytrzymac. U mnie natomiast jest naprawde dobrze pod tym wzgledem, nie nagrzewa sie tak mocno, nie robi sie sauna. A pomaga tez to rowniez w trakcie chlodniejszych letnich nocy. Z wlasnego doswiadczenia polecam wszystkim ocieplic dach w domku drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts