Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

planujemy ocieplenie drewnianego domku letniskowego. Domek wykonany jest z desek, a powierzchnia mieszkalna wynosi ok. 50 m2. Ściany, jak i podłogi nie posiadają żadnego ocieplenia, a domek postawiony jest na pustakach. Bardzo prosiłbym o radę jak wykonać ocieplenie domku, dodam, że bardzo zależy nam na tym, aby powierzchnia mieszkalna nie zmniejszyła się, a domek od zewnątrz i wewnątrz pozostał drewniany.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie,

pozdrawiam serdecznie.

Witam,

Panie Radosławie stosunkowo wysokie ma Pan wymagania:) Ciężko na tym etapie będzie pozostawić drewniane ściany na zewnątrz i wewnątrz, dokładając równocześnie do nich ocieplenie.

Myślę, że w Pana przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie ocieplenie domu od wewnątrz (niestety tu ulegnie zmniejszeniu powierzchnia mieszkania). Ostatecznie jeżeli zależy Panu na drewnianym wnętrzu można pomyśleć o obiciu deskami postawionej przedścianki.

Aby powierzchnia mieszkania zmniejszyła się w jak najmniejszym stopniu rekomenduję wełnę mineralną ISOVER Multimax 30.

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30

W razie dodatkowych pytań, jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Kiedy budowaliśmy ten domek niestety nikomu nie przyszło do głowy, że po pierwsze mazurskie noce są tak zimne, a po drugie kiedyś zachce nam się przyjeżdżać tam również w czasie zimy. W każdym razie rzeczywiście najprawdopodobniej zdecydujemy się na wełnę, tylko obawiam się jednej rzeczy. Czy z racji tego, że domek wykonany jest z drewna, w wełnie np. nie zalęgną się robaki i jak wełna poradzi sobie z wilgocią. Czy potrzebny jest jakiś dodatkowy materiał izolacyjny?

Pozdrawiam.

Wełna jest materiałem mało lubianym przez robactwo i gryzonie, dlatego tutaj raczej nie powinno być problemu. Jeżeli chodzi o wilgoć i izolowanie wełną od środka, konieczne będzie zastosowanie folii paroizolacyjnej. Folię należy ułożyć bezpośrednio na wełnie, pod warstwą wykończeniową.

Polecam folię Isover Stopair:

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Stopair-folia-paroizolacyjna

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

• 2 weeks później...

Witam

Jestem laikiem w tym temacie wiec mam prosbe do bardziej doswiadczonych, mianowicie mam zamiar zajac sie na wiosne, dachem w domku letniskowym zrobionym z desek 25mm, dlaczego? bo niestety latem gdy mocno swieci slonce jest tam ok 40 stopni ciepla wiec wydaje mi sie ze jak ocieple dach to nie bedzie tak cieplo, a znowu kiedy jest zimno i grzeje piecykiem to temperatura szybko ucieka wydaje mi sie ze przez dach. dlatego na poczatku chcialbym ocieplic dach.

Prosze o rade czym i jak najlepiej to zrobic?

Dziekuje

Zawsze pytam o foto w takim przypadku, ponieważ bardziej konkretna będzie odpowiedź.

Pewnie skończy się na wełnie w dwóch warstwach np 2x 10 lub 2x 15 cm skutecznie.

Plus przerwa pod dachem na membranę 3-4cm wełna raz / później w poprzek wełna dwa i na to paroizolacja

choćby ze względu na uszczelnienie i wstrzymanie ruchu powietrza, bo w letniskowcu okazjonalnie używanym jakiś par wodnych ..wrednego gazu za dużo nie będzie, plus jeszcze dobra by była folia która ma między warstwami folię aluminiową z pustką powietrzna da to dodatkową izolację.

Pustkę wypada zrobić 1,5 -2cm max na do płyta OSB czy GK czy panele i inne tego typu wykończenie.

OSB płyta ładnie położona i polakierowana wodnym lakierem 3x warstwach nie będzie przynajmniej śmierdział ten lakier..

Przynajmniej u mnie w łazience jest tak zrobione i "goła" płyta OSB bardzo ładnie się komponuje z żółto-beżowymi płytkami.

Do tego oświetlenie punktowe z ledów ...

Witam

Jestem laikiem w tym temacie wiec mam prosbe do bardziej doswiadczonych, mianowicie mam zamiar zajac sie na wiosne, dachem w domku letniskowym zrobionym z desek 25mm, dlaczego? bo niestety latem gdy mocno swieci slonce jest tam ok 40 stopni ciepla wiec wydaje mi sie ze jak ocieple dach to nie bedzie tak cieplo, a znowu kiedy jest zimno i grzeje piecykiem to temperatura szybko ucieka wydaje mi sie ze przez dach. dlatego na poczatku chcialbym ocieplic dach.

Prosze o rade czym i jak najlepiej to zrobic?

Dziekuje

Dzień dobry,

rekomenduję wełnę mineralną. Jeżeli chodzi o rodzaj i grubości proponuję: 25 cm Super-Maty, bądź 30 cm Profit-Maty. Wełnę należy układać dwuwarstwowo, w ten sposób niweluje się możliwość powstania mostków termicznych. Dodatkowo zwracam uwagę na takie askpekty jak: szczelina wentylacyjna (umożliwiająca odprowadzenie nadmiaru pary wodnej z elementów konstrukcji dachu), wiatro oraz paroizolacja. Polecam materiały dostępne na stronie marki Isover, w których dokładnie przedstawiony jest cały proces izolacji dachu oraz newralgiczne punkty podczas prac.

Poniżej podaję linki do wymienionych produktów.

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Super-Mata

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Profit-Mata

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

• 7 months później...

Rowniez nie jestem specjalista, ale mam drewniany domek letniskowy i zdecydowalem sie na to, aby firma stawaiajaca mi domek ocieplila dach, mimo ze zima nie mam zamiaru w nim przebywac. I moge powiedziec tylko tyle, ze bardzo sie oplaca ocieplic dach w drewnianym domu. Bylem w kilku domkach drewnianych i czesto nagrzewaja sie one w srodku tak, ze nie mozna wytrzymac. U mnie natomiast jest naprawde dobrze pod tym wzgledem, nie nagrzewa sie tak mocno, nie robi sie sauna. A pomaga tez to rowniez w trakcie chlodniejszych letnich nocy. Z wlasnego doswiadczenia polecam wszystkim ocieplic dach w domku drewnianym.