marcin89 25.07.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Piwnicy ja bym nie odpuścił. Co prawda plany na odległą przyszłość, ale myślę o dwupoziomowej piwnicy. Pierwszy poziom to taki bardziej "pokój rozrywkowy", czyli zestaw kina domowego, stół do bilarda, lodówka na przekąski i do piwa, jakaś konsola, drugi poziom to "piwnica właściwa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 25.07.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Ja też bym mojej piwnicy nie oddał Od początku przebudowy nie celowałem w dom pasywny. Stwierdziłem, że koszty zmiany ze standardu energooszczędnego na pasywny nigdy się nie zwrócą. Nie bawiłem się w żadne ciepłe montaże okien, drzwi wejściowe mam za 1500 PLN i pewnie mostków sporo ale mam coś ok 35kWh/m2 i mnie wystarcza. No i oczywiście z piwnicą. Co prawda tylko pod częścią ale i tak uważam, że to najlepsze pomieszczenie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 25.07.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Ja też bym mojej piwnicy nie oddał Od początku przebudowy nie celowałem w dom pasywny. Stwierdziłem, że koszty zmiany ze standardu energooszczędnego na pasywny nigdy się nie zwrócą. Nie bawiłem się w żadne ciepłe montaże okien, drzwi wejściowe mam za 1500 PLN i pewnie mostków sporo ale mam coś ok 35kWh/m2 i mnie wystarcza. No i oczywiście z piwnicą. Co prawda tylko pod częścią ale i tak uważam, że to najlepsze pomieszczenie w domu [ATTACH=CONFIG]325476[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.08.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Sorki przewas ale ustaliliśmy że to twoje 380 m2 to na papierze a nie w realu , stad do 35kwh/m2 dużo braknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 01.09.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Zapraszamy, zobacz ciekawy film poradnikowy związany z tematem. Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareknumet 03.09.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Według mnie piwnica jest niezbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.09.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Do czego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.09.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Piwnica ? a pasywność ? to taki dogmat standardu pasywnego z chałup w darmsztad .. ale to tylko "standard" i aż standard. Jak sobie powiem że nie 15 kWh/m2 a 12 kWh/m2 to będzie już mój standard. A to jak do tego dojdziemy ? to już inna inszość. Cóż ja piwnicę mieć muszę pod domem i tu wielkiej dyskusji nie ma ponieważ nie miał bym gdzie mieć nawet blaszaka, gracenie skromnej działki ? wolę to przeznaczyć na kawałek ogrodu. Zwłaszcza że dom stoi wkomponowany w brzeg, jak by naturalnym jest iż będzie wysoka podmurówka, co zatem idzie - aż się prosi o piwnicę, a że wyniki obliczeń zachęcają do wcielenia piwnicy do reszty i nie komplikowanie sobie sprawy... Zwłaszcza jak się ma trochę "pola" tj koło 2ha - tym bardziej muszę gdzie trzymać akcesoria do haratania trawy np . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolmaksel 13.10.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 poczekajcie bo nie kumam:) to może być pasywny bez piwnicy czy nie może, hale sportowe budują pasywne nawet bez piwnic zdaje się ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.10.2015 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Powinien być bez zresztą .. tak jak warunek tego że mostki termiczne nie mogą być większe jak 0,01 W/mK .. powinno być 0,103 W/m2K.. i w liczbach i 4,959 heat flow .. a jest ile 5,7406 wata o 0,78 więcej .. co po podzieleniu przez DT daje ile ?0,78/38st 0,02 W/mK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.10.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 To masz merkawa 2h gruntu i nie masz miejsca na pomieszczenie gospodarcze ( dodatkowy garaż, domek ogrodniczy itp ) tylko będziesz kosiarkę ( przy 2h to chyba jednak traktorek ) i inne klamoty do piwnicy taszczył : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.10.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Działka gdzie stoi dom - jest jakby oddzielona od reszty, normalnie jak bym był mieszczuch ...właśnie tam gdzie dom - potrzeba mi szpargały trzymać .. chyba że faktycznie garaż zrobił bym w innym miejscu .. i tam jeździł sobie szperać przy aucie.To Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.10.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Działka gdzie stoi dom - jest jakby oddzielona od reszty, normalnie jak bym był mieszczuch ... właśnie tam gdzie dom - potrzeba mi szpargały trzymać .. chyba że faktycznie garaż zrobił bym w innym miejscu .. i tam jeździł sobie szperać przy aucie. To Poćwicz sobie noszenie w sezonie kosiarki 1x w tygodniu po schodach - może skłoni cię to do zmiany koncepcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.10.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Piwnica wychodzi często drożej niż piętro (izolacje przeciwwilgociowe itp.). A jest to tylko ciemna piwnica. Moim zdaniem dzisiaj (w większości przypadków) jej budowa jest pomyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 22.10.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Buduję do energooszczędny, jak najbliżej pasywnego, z piwnicą. Jeśli komuś niepotrzebny budynek gospodarczy, to piwnica zbędna. Ja będę miał tam warsztacik, spiżarnię, kino domowe, miejsce na różne sprzęty.Dzięki piwnicy (gdy nie mamy płyty fundamentowej) można zastosować na fundamenty z betonu komórkowego (specjalna wersja) lub keramzytu, łatwiej jest też ocieplić fundamenty. Zyskujemy miejsce o temperaturze, która nie spada poniżej zera, nie potrzebuje dachu i może nam robić za takie GWC. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.10.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 A co z izolacją wodna ? Jak masz piasek i domek na górce to fajnie, jak nie to już nie jest tak różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts