Wiola 07.06.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Witam Czy cegła klinkierowa na komin powinnna być pełna czy może być z dziurami. A co z kolumnami? Czy to ma jakieś znaczenie i co radzicie?Licze na pomoc. PozdrawiamWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 07.06.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Jeżeli to tylko obudowa komina np. Schiedela to może być z dziurami. A te kolumny to do ogrodzenia, czy słupy nośne trzymające pół chałupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 07.06.2004 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Komin jest zwykły, murowany, nie systemowy. A te kolumny to nie do ogrodzenia, one podpierają dach na tarasach, skrajne punkty dachu. Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 07.06.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Na zwykły komin, spalinowy, cegła pełna. Na wentylacyjny mogłaby być dziurawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 07.06.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 tak jak juz napisal ArtMedia, na komin cegla pelna, jesli te slupy sa nosne - a tak zapewne jest w tym przypadku to tez pelnaPozdrawiam, Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 08.06.2004 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Kominy bez względu na funkcje powinny być murowane z pełnej cegły !! Nie warto oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 08.06.2004 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Dzięki wszystkim. Kominy tak jak mówicie będą z cegły pełnej, natomiast mam jeszcze pytanie o te słupy. One będą miały zbrojenie w środku. Czy pomimo tego muszą być z cegły pełnej? Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 08.06.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Ja robię z otworami i jakoś stoją A tak poważnie, to mam bardzo rozsądnego szefa murarzy i ani słowem nie wspomniał, że ma być pełna - a ja mu wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 08.06.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Ja robię z otworami i jakoś stoją A tak poważnie, to mam bardzo rozsądnego szefa murarzy i ani słowem nie wspomniał, że ma być pełna - a ja mu wierzę no to sie moze zapytaj na tym nie radze oszczedzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 08.06.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Nie dalej jak dwa miesiące temu był na forum wątek o kominie spalinowym wykonanym z dziurawki... ze zdjęciami. Polecam, dla twierdzących, że komin spalinowy można budować z dziurawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kucol_the_green 08.06.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Ale tu przeciez chodzi tylko o gorna czesc komina - te miedzy dachem a kalenica. Czemu nie moze byc niby z dziurawki a tylko 2 gorne warswy z pelnej co by wody nie wpuszczac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 08.06.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 własnie dziśiaj zamawiałem klinkier na komin to zanczy na górną częsc komina dolna część komina jest z pełnej cegłynatomiast górna powyzej dachu bedzie z cegły klinkierowejperforowanej a ostatnie dwie warstwy z pełnego klinkieruoczywiscie to był pomysł murarzy, Ale po konsultacji mojej z kierownikiem kierownik stwierdził ze tak się teraz robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 08.06.2004 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Żadne warstwy nie wystarczą. Tu nie chodzi o przeciekanie z góry. Chodzi o skraplanie, ale przede wszystkim o bezpieczeństwo i szczelność. Ja nikogo nie namawiam i nie zamierzam polemizować. Sam zrobiłem ten błąd i sporo musiałem dołożyć aby go naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 08.06.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Wiola - jeżeli elementem nośnym jest słup żelbetowy (wpomniałaś coś o zbrojeniu), a klinkier stanowi obudowę,to może być z dziurami.Na kominy moim zdaniem lepiej dać pełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 09.06.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Wiola, a może masz tak jak ja? Miałem słupki 36 x 36 cm lane żelbetowe... Żona wymyśliła klinkier... Konstruktor z biura projektowego powiedzial OK! Przy zachowaniu paru zasad: 1. zagęszczenie uzbrojenia do słupa na 14 x 14 cm i jego ciągłość 2. Do środka normalny beton, a nie prowizorka z placu 3. obudowa na 1,5 cegły /najlepiej pełną, a przynajmniej nie kratówką!!!/ Ja znalazłem Dresdner Baalberge /teraz Wienerberger/, który ma tylko 6 małych podłużnych otworków i on się nadaje... Jest jednak spora różnica w cenie/ u Wienrbergera odpowiednio kratówka, ta moja, pełna: 2,7; 3,9; 5,0 - wyjściowo brutto/ wymiar wyszedł mi ciut większy niż wyjściowy, ale słupki /5 sztuk: 2 od tarasu, 3 od podcienia/ na razie wyglądają /zbudowane do połowy/ ekstra!!! Żonka miała dobry pomysł! Co do kominów, to nie wiem... Mam Schiedla, więc nie ma to większego znaczenia, bo szczelność ma trzymać bloczek Opti, a nie cegła... Ze względów estetycznych jednak kominy zostaną obudowane tą samą cegłą, co słupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 09.06.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 własnie dziśiaj zamawiałem klinkier na komin to zanczy na górną częsc komina dolna część komina jest z pełnej cegły natomiast górna powyzej dachu bedzie z cegły klinkierowej perforowanej a ostatnie dwie warstwy z pełnego klinkieru oczywiscie to był pomysł murarzy, Ale po konsultacji mojej z kierownikiem kierownik stwierdził ze tak się teraz robi a ile na tym super interesie oszczedziles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 09.06.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Żadne warstwy nie wystarczą. Tu nie chodzi o przeciekanie z góry. Chodzi o skraplanie, ale przede wszystkim o bezpieczeństwo i szczelność. Ja nikogo nie namawiam i nie zamierzam polemizować. Sam zrobiłem ten błąd i sporo musiałem dołożyć aby go naprawić. Do kanału spalinowego kominkowego można zastosować wkład ceramiczny (dostępny w kwadracie 16x16, 18x18 lub 20x20), natomiast do kanału spalinowego gazowego tzw. "kwasówkę". Nie ma wtedy problemu ze szczelnością, przeciekaniem itp. nawet przy zastosowaniu perforowanej klinkierówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 09.06.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 A ty myślisz, że jak ja to naprawiłem? Własnie tak, tylko po co naprawiać, pogarszając parametry kanału jesli można od razu dobrze i taniej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 09.06.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 To prawda. Ja na szczęście od razu robię tak (właśnie się budują kominy między innymi). Czy może masz dla mnie jeszcze jakieś ciekawe wskazówki odnośnie kominów, którymi możesz się podzielić?Może są jeszcze jakieś haczyki na które powinienem zwrócić uwagę a których nie przewidziałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 09.06.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 W tej kwestii mogę tylko przestrzec innych przed popełnieniem tych samych błędów. Doradzać powinien chyba fachowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts