Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klinkier na komin i kolumny - jaki?

Recommended Posts

własnie dziśiaj zamawiałem klinkier na komin to zanczy na

górną częsc komina dolna część komina jest z pełnej cegły

natomiast górna powyzej dachu bedzie z cegły klinkierowej

perforowanej a ostatnie dwie warstwy z pełnego klinkieru

oczywiscie to był pomysł murarzy,

Ale po konsultacji mojej z kierownikiem kierownik stwierdził ze

tak się teraz robi

Wiola,

a może masz tak jak ja?

Miałem słupki 36 x 36 cm lane żelbetowe...

Żona wymyśliła ;-) klinkier...

Konstruktor z biura projektowego powiedzial OK! Przy zachowaniu paru zasad:

1. zagęszczenie uzbrojenia do słupa na 14 x 14 cm i jego ciągłość

2. Do środka normalny beton, a nie prowizorka z placu

3. obudowa na 1,5 cegły /najlepiej pełną, a przynajmniej nie kratówką!!!/ Ja znalazłem Dresdner Baalberge /teraz Wienerberger/, który ma tylko 6 małych podłużnych otworków i on się nadaje...

Jest jednak spora różnica w cenie/ u Wienrbergera odpowiednio kratówka, ta moja, pełna: 2,7; 3,9; 5,0 - wyjściowo brutto/

wymiar wyszedł mi ciut większy niż wyjściowy, ale słupki /5 sztuk: 2 od tarasu, 3 od podcienia/ na razie wyglądają /zbudowane do połowy/ ekstra!!!

Żonka miała dobry pomysł!

Co do kominów, to nie wiem... Mam Schiedla, więc nie ma to większego znaczenia, bo szczelność ma trzymać bloczek Opti, a nie cegła...

Ze względów estetycznych jednak kominy zostaną obudowane tą samą cegłą, co słupy...

własnie dziśiaj zamawiałem klinkier na komin to zanczy na

górną częsc komina dolna część komina jest z pełnej cegły

natomiast górna powyzej dachu bedzie z cegły klinkierowej

perforowanej a ostatnie dwie warstwy z pełnego klinkieru

oczywiscie to był pomysł murarzy,

Ale po konsultacji mojej z kierownikiem kierownik stwierdził ze

tak się teraz robi

a ile na tym super interesie oszczedziles?

Żadne warstwy nie wystarczą. Tu nie chodzi o przeciekanie z góry. Chodzi o skraplanie, ale przede wszystkim o bezpieczeństwo i szczelność. Ja nikogo nie namawiam i nie zamierzam polemizować. Sam zrobiłem ten błąd i sporo musiałem dołożyć aby go naprawić.

Do kanału spalinowego kominkowego można zastosować wkład ceramiczny (dostępny w kwadracie 16x16, 18x18 lub 20x20), natomiast do kanału spalinowego gazowego tzw. "kwasówkę". Nie ma wtedy problemu ze szczelnością, przeciekaniem itp. nawet przy zastosowaniu perforowanej klinkierówki.

To prawda. Ja na szczęście od razu robię tak (właśnie się budują kominy między innymi). Czy może masz dla mnie jeszcze jakieś ciekawe wskazówki odnośnie kominów, którymi możesz się podzielić?

Może są jeszcze jakieś haczyki na które powinienem zwrócić uwagę a których nie przewidziałem?