kropkodyl 14.10.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Witam wszystkich jako, że jestem na forum muratora nowy. Mam problem, z którym znajomi budowlańcy nie mogą sobie poradzić. Odziedziczyłem dom z 1991 roku. Bywałem tu przed laty, ale nie interesowały mnie wtedy szczegóły instalacji. Nie ma tu grzejników ani pieca. jest tylko coś takiego. Czy może ktoś mi pomóc, co to jest, jak się z tym obchodzić. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 14.10.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 to jest nagrzewnica elektryczna z rozprowadzeniem ciepłego powietrza oraz sterownik do wentylatorów i nagrzewnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkodyl 15.10.2014 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Dzięki za zainteresowanie, ale to nie to kolego. W tej skrzyni nie ma nagrzewnicy. Poza tym, termostaty te są w łazienkach i kuchni a te w pokojach. To jakby sterowały jedną grzałką? Gdy niedawno temperatury był w nocy bliskie zera, to z kanałów nie leciało ciepłe powietrze a w domu było ciepło. To instalacja 1991 roku – kto mi może pomóc? Idzie zima! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 15.10.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Po lewej stronie skrzynki jakby wężem ogrodowym odprowadzenie skroplin co by potwierdzało rekuperator. Termostaty kojarzą mi się z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym. Kiedyś też było modne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.10.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Zapytaj forumowego mistrza w tej dziedzinie, Pana Tomasza Brzęczkowskiego:yes: On ponoć już w latach 90-tych konstruował i montował takie wynalazki. Być może właśnie jesteś jednym z tych szczęśliwców, którym On instalację wtedy wykonał Na moje oko to wygląda na rekuperator, a ogrzewanie jest w ścianach albo podłodze - kable elektryczne. Gdyby była nagrzewnica to z anemostatów leciałoby ciepłe powerze, a piszesz, że jesteś już po pierwszych przymrozkach i tak się nie działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Tak, to moja instalacja. Prawdopodobnie Białołęka. Szanowny Panie krpkodyl nie musi Pan niczego dotykać. Ustawi Pan Sobie temperaturę komfortową i wszystko. Termostaty w pokojach są powietrzne bezstykowe produkcji norweskiej. Te z firmy ETRON na Smolnej 11 to pierwsze termostaty z czujnikiem poza termostatem ( tu w podłodze) i obsługują one łazienki. Ma Pan 30 cm styropianu w podłodze, a za boazerią ( nie było wtedyu nas płyt gipsowo kartonowych) jest paroizolacja i wełna gulfiber . Ta skrzynka z kanałami, to jeden z pierwszych rekuperatorów ( fajnie, że jeszcze chodzi ), wymiennik sklejony z czegoś takiego - Dom nie zużywa więcej jak 20kWh/m2 . Gratuluję spadku i życzę miłego użytkowania. Ps. Gdyby centrala zaczęła głośno pracować, niestety wentylatorów już takich nie ma i trzeba niestety całość wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 15.10.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Dziękuję. Jako ciekawostka, kable grzewcze były wtedy w ołowianej rurce, by czas i woda ich nie uszkodziły. Nie ma więc co się obawiać, pochodzą ile dom będzie stał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 15.10.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Wiem o jednym przypadku podłogówki elektrycznej z takich lat. Koszty i awaria zmusiły do instalacji gazowej. Koszt ogrzewania gazowego około 4k więc się nie umywa. Wiadomo dziś jest łatwiej tak budować. Ale właśnie to że to w takich czasach kiedy węgiel był śmiesznie tani. Aż chce się to zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Wiem o jednym przypadku podłogówki elektrycznej z takich lat. Koszty i awaria zmusiły do instalacji gazowej. Koszt ogrzewania gazowego około 4k więc się nie umywa. Wiadomo dziś jest łatwiej tak budować. Ale właśnie to że to w takich czasach kiedy węgiel był śmiesznie tani. Aż chce się to zobaczyć. W 1990 roku 1kWh 0.20zł m3 gazu 0.20zł litr oleju 0.40zł. Niestety, byli tacy co robili ogrzewanie niecentralne w domach nieizolowanych. Jeszcze definicja domu izolowanego z 1990 roku prok Krzysztofa Żmijewskiego Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. A oglądać, to nie bardzo jest co. styropianu i kabli nie widać a centrale... Pierwsze wymienniki z blaszanych pudełek a obudowy z szafek. Takie metalowe to już lata 90-te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.10.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Dało się to przewidzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.10.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 najpierw 2:0 z Niemcami a teraz znalazł Mityczny Klient Brzęczkowskiego. Co następne pytam? Zstąpi Mesjasz? Zaanektujemy Rosję do uralu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 W latach 90-tych szczytem marzeń każdego Polaka był telewizor na pilota, antena sat firmy Arcon i magnetowid VHS. Oczywiście wszystko na pilota. To co pokazał TB w tamtych czasach było czarną magią i po prostu tego na polskim rynku nie było, więc co niektórzy kumaci kombinowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.10.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 dalej wzruszony jestem. My go tyle lat szukali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.10.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Święty Graal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Może to tylko mania przesladowcza, ale znam tylko jednego uzytkownika tego Forum, ktory wkleja zdjecia w treść posta, w ten sposob, w jaki zrobił to kropkodyl w swoim drugim poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 15.10.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Może to tylko mania przesladowcza, ale znam tylko jednego uzytkownika tego Forum, ktory wkleja zdjecia w treść posta, w ten sposo b, w jaki zrobił to kropkodyl w swoim drugim poście No i cały misterny plan w pi.....du Edytowane 15 Października 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 15.10.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jak nic ktoś komuś zajumał konto albo to rodzina może nawet bracia .Ten styl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.10.2014 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 W latach 90-tych szczytem marzeń każdego Polaka był telewizor na pilota, antena sat firmy Arcon i magnetowid VHS. Oczywiście wszystko na pilota. To co pokazał TB w tamtych czasach było czarną magią i po prostu tego na polskim rynku nie było, więc co niektórzy kumaci kombinowali. Tylko, że sklep w latach 1990 1997 na Bartyckiej 133 z izolacjami i kablami, stał a termostaty ETRON ze Smolnej 11 (pierwszy z czujnikiem w podłodze,) w ciemnej obudowie, były robione tylko do 1992 roku, potem obudowa była jasna. Nie było warty i można było wejść i kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.10.2014 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Może to tylko mania przesladowcza, ale znam tylko jednego uzytkownika tego Forum, ktory wkleja zdjecia w treść posta, w ten sposob, w jaki zrobił to kropkodyl w swoim drugim poście Nie wiem czy pamiętacie Wgregora, Pisał identycznie jak Brzęczkowski (który oficjalnie działał na forum budujemy dom) Na tamtym forum zdjecia można było wklejac bezpośrednio z komputera. Na FM wtedy tylko z zewnętrznego hostingu. No i kiedyś Wgregor się pomylił i chciał wkleić zdjęcie tak jak na tamtym forum. Oczywiście nic z tego nie wyszło a naszym oczom ukazała ścieżka do pliku wraz z nazwą komputera. Teraz krótka sonda: Jaką nazwę miał komputer Wgregora: a) Tomek b) Tomek czy odpowiedź c) Tomek? Panie Tomaszu, jak to mówią : przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. Musi Pan popracować nad kamuflażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts