Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powłoka na beton a klejenie gresu

aleksander_a

Recommended Posts

Witam,

Krótki wstęp - chciałem w tym roku położyć gres techniczny w garażu, ale niestety ogrom innych prac w pozostałej części domu spowodował, że na 100% nie dam rady, więc się przesunie wszystko na przyszły rok.

Niemniej jednak chciałbym w jakiś sposób zabezpieczyć wylewkę przez ten okres i myślałem, aby przesmarować to takim tworem jakim jest akrylowo-silikonowa powłoka na beton - coś za w miarę małe pieniądze, co pozwoli mi w pewnym stopniu ochronić wylewkę do wiosny/lata przyszłego roku.

I teraz zasadnicze pytanie(a):

- czy na taką powłokę będę mógł bez problemu kłaść gres czy będę musiał najpierw tę powłokę usunąć?

- jeżeli usunąć, to czym najlepiej? skrobanie czy jakiś środek chemiczny?

- czy w ogóle taka powłoka jest OK i ma sens? czy lepiej coś innego?

Wiadomo - zima nadchodzi, więc będzie mokro w garażu od topiącego się śniegu (o ile takowy spadnie) plus sól naniesiona, różne wycieki oleju, itp mogą się zdarzyć.

Wylewka 12 cm na gruncie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Olek

Hmm... 600 zł za 10kg... Myślałem, że trochę mniej mniej cała ta operacja wyniesie...

Czy to musi być Sikafloor czy może być np. Baupox 400, który jest mimo wszystko o ok. 200 zł tańszy (czyli ogólnie rzecz biorąc żywica epoksydowa bezbarwna bezrozpuszczalnikowa)?

Rozumiem również, że taka żywica spełni swoją rolę zabezpieczenia przez zimę i pozwoli mi bez żadnych problemów położyć gres w przyszłym roku.

Pozdrawiam,

Olek