Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sadzonki brzozy kupię - okolice Warszawy

Recommended Posts

witam!

szukam sadzonek brzozy w okolicach Warszawy - najchętniej powiat warszawski-zachodni. dzwoniłem do kilku szkółek w okolicy, ale albo nie mają wcale (Julinek) albo mają, ale trzymają na własne potrzeby (Jabłonna). a w innym miejscu (Bronisze) mają po prostu drogo - prawie 14 zł za drzewko 1,2 metra to niewiele, ale jak ilość będzie trzycyfrowa to już robi się kontkretna kwota.

będę wdzięczny za wszelkie namiary na szkółkę posiadającą w ofercie brzozę, najchętniej dwu- albo trzyletnią.

Słabo szukasz; taka ilość i o tej porze (można sadzić z gołym korzeniem) - najprościej w RDLP właściwej dla twojego miejsca zamieszkania. Nie podam Ci gotowego namiaru, ale korzystając z poniższych wskazówek poszukaj sam.

1) Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych Warszawa;

2) następnie w ramach tej dyrekcji regionalnej (strona www) szukasz nadleśnictwa, które jest najbliżej Ciebie;

3) na podstronie wybranego nadleśnictwa sprawdzasz czy to nadleśnictwo prowadzi szkółkę leśną, która sprzedaje sadzonki odbiorcom indywidualnym (prawie zawsze tak jest); na stronie www zakładka 'informacje' - 'sprzedaż drewna, choinek, sadzonek';

4) znajdujesz aktualny cennik na sadzonki w tym nadleśnictwie i sprawdzasz czy mają brzozę (teraz właśnie pojawiają się cenniki: 'jesień 2014');

5) jeśli mają, to dzwonisz, umawiasz się z leśniczym szkółkarzem i odbierasz sadzonki (przy zakupie przez odbiorcę indywidualnego powyżej 100 szt. sadzonek jednego gatunku, stosuje się niższe ceny).

dzięki za odpowiedź, ale zrobiłem dokładnie to o czym piszesz - efekty są w pierwszym poście, czyli: 1. nie mamy, 2. mamy, ale nie damy (przynajmniej teraz), 3. mamy, ale drogie. a ja szukam opcji nr 4. mamy, damy i nie są drogie ;)

od ręki faktycznie są, ale na pomarańczowym portalu, a z sadzonkami z tego źródła mam niemiłe doświadczenia.