Gość grend 15.10.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam. Mam wieźbę krokwiowo-jetkowo. Krokwie maja być usztywniane parami jetek. Przekrój 8-16cm krokwi i jetek. Dzwoniąc do cieśli dowiedziałem sie ze jetki mocuje się na "przyłozenie" bez zadnych nacięć i łaczy jedną śrubą, dwoma śrubami, śrubą i gwoździem itd - w zależnosci z kim rozmawiałem. To są poprawne mocowania ??? Jetka ma śłużyć do usztywnienia krokwi przed ugieciem i według mnie powinno to być usztywnienie od czoła a nie boczne. W necie znalazłem rozwiazanie że powinno sie stosować złacze na półjaskólczy ogon ale .... okazało sie że tego już nikt nie robi ? ... bo więźbę cieśle chcą zrobić w jeden dzień . Jak to powinno profesjonalnie być wykonane ? Drugie pytanie mam krokiew grubą na 8 cm jeżeli będę nacinał dwustronnie na parę jętek na głębokość 2-3 cm czy nie spowoduje to za duzego osłabienia krokwi ?? Ile musi zostać nie nacietej krokwi aby nie groziło to peknieciu ? 4cm ? 6cm ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.10.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jetka ma śłużyć do usztywnienia krokwi przed ugieciem i według mnie powinno to być usztywnienie od czoła a nie boczne Widzisz więcej wiesz, a pytasz się "cieśli" Jętka to element ściskany, wyobrażasz sobie deskowanie stropu podparte stemplami bez zacięć tylko deska wisi z boku na śrubie ? widziałeś takie cudo ? bo ja nie. Tak samo z dachem. Jedna jętka w płaszczyźnie krokwi starczy .. plus dwie deski #32 mm na bokach i siodła pod jętką .. szybko i to samo co półjaskółczy ogon. Bez cięcia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.10.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Widzisz więcej wiesz, a pytasz się "cieśli" Jętka to element ściskany, wyobrażasz sobie deskowanie stropu podparte stemplami bez zacięć tylko deska wisi z boku na śrubie ? widziałeś takie cudo ? bo ja nie. Tak samo z dachem. Jedna jętka w płaszczyźnie krokwi starczy .. plus dwie deski #32 mm na bokach i siodła pod jętką .. szybko i to samo co półjaskółczy ogon. Bez cięcia .. Jeżeli chcesz zobaczyć takie "cuda" to nie jest problem tylko wystarczy poszukać w necie i pełno jest osób "chwalących" się swoją wiezba dachową. Jest to rozwiazanie ale w tym momencie muszę zrezygnować z jednej jętki a w projekcie mam 2 szt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts