Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - mieszanie, rozdzielacz - coraz mniej wiem ;)

mayster_tcz

Recommended Posts

Witam serdecznie

Przymierzam się do instalacji ogrzewania i im więcej czytam tym mniej wiem :)

Źródło ciepła to kocioł z podajnikiem per-eko 21kW (nie pamiętam dokładnie mocy).

Na dole powierzchnia ~70m2, 5 pętli po około 70m każda, u góry grzejniki, i tak pozostać musi ze względu na

warunki techniczne w budynku (stropy itp.).

Zaplanowałem sobie działanie układu z priorytetem CWu, tzn. kocioł grzeje zasobnik CWU dopóki on nie osiągnie

temperatury zadanej, np. 60 stopni, potem zawór trójdrożny przełącza obieg na CO. Zawór trójdrożny sterowany

samodzielnie (osobny układ), zadaniem kotła jest tylko utrzymanie temperatury na zasilaniu/powrocie

własnym sterownikiem.

Układ ma opierać się na dwóch rozdzielaczach - do podłogówki (OP) oraz do grzejników.

Rozdzielacz do grzejników do zwykła belka, nawet bez zaworów, podyktowana ze względów praktycznych (prowadzenie rurek).

Grzejników będzie 6 - 7 sztuk.

Natomiast przy rozdzielaczu do podłogówki zaczyna się problem ;)

Otóż pytań mam kilka:

- czy konieczna jest pompa mieszająca, czy wystarczy tylko np. sam zawór trój/czterodrogowy termostatyczny ?

- czy lepiej mieszać wodę przy rozdzielaczu (hałas ewentualnej pompy, słaby dostęp) czy też lepiej w kotłowni ?

- jaką pompę przy kotle dobrać do tego obiegu ? Grzejniki na piętrze około 3m powyżej kotła, do rozdzielacza

grzejnikowego od kotła jakieś 7m rurki pex20, podłogówka na poziomie kotła.

- jeśli mieszać w kotłowni, to czy dodatkowa pompa mieszająca potrzebna ?

- czy jeśli nie będzie głowic sterowanych siłownikami (no, może jedna) na tym rozdzielaczu, to bypass potrzebny ?

instalacja.JPG

Witam serdecznie

Przymierzam się do instalacji ogrzewania i im więcej czytam tym mniej wiem :)

Źródło ciepła to kocioł z podajnikiem per-eko 21kW (nie pamiętam dokładnie mocy).

Na dole powierzchnia ~70m2, 5 pętli po około 70m każda, u góry grzejniki, i tak pozostać musi ze względu na

warunki techniczne w budynku (stropy itp.).

Zaplanowałem sobie działanie układu z priorytetem CWu, tzn. kocioł grzeje zasobnik CWU dopóki on nie osiągnie

temperatury zadanej, np. 60 stopni, potem zawór trójdrożny przełącza obieg na CO. Zawór trójdrożny sterowany

samodzielnie (osobny układ), zadaniem kotła jest tylko utrzymanie temperatury na zasilaniu/powrocie

własnym sterownikiem.

Układ ma opierać się na dwóch rozdzielaczach - do podłogówki (OP) oraz do grzejników.

Rozdzielacz do grzejników do zwykła belka, nawet bez zaworów, podyktowana ze względów praktycznych (prowadzenie rurek).

Grzejników będzie 6 - 7 sztuk.

Natomiast przy rozdzielaczu do podłogówki zaczyna się problem ;)

Otóż pytań mam kilka:

- czy konieczna jest pompa mieszająca, czy wystarczy tylko np. sam zawór trój/czterodrogowy termostatyczny ?

- czy lepiej mieszać wodę przy rozdzielaczu (hałas ewentualnej pompy, słaby dostęp) czy też lepiej w kotłowni ?

- jaką pompę przy kotle dobrać do tego obiegu ? Grzejniki na piętrze około 3m powyżej kotła, do rozdzielacza

grzejnikowego od kotła jakieś 7m rurki pex20, podłogówka na poziomie kotła.

- jeśli mieszać w kotłowni, to czy dodatkowa pompa mieszająca potrzebna ?

- czy jeśli nie będzie głowic sterowanych siłownikami (no, może jedna) na tym rozdzielaczu, to bypass potrzebny ?

[ATTACH=CONFIG]284374[/ATTACH]

C.O. na jednej pompie nie zrobisz, bo woda popłynie tam gdzie ma łatwiej, czyli nie do podłogówki,chyba że chcesz bawić się w kryzowanie.

Jak masz dobrze odpowietrzony układ to pompy nie będziesz słyszał w rozdzielaczu, pompy spokojnie wystarczą najsłabsze 25/40.

Bypass nie jest potrzebny jak będziesz sterował pompą bezpośrednio ze sterownika pieca lub jak zrobisz układ z zaworem 3D termostatycznym.

Tak samo bezsensownym pomysłem jest sterowany co CWU zawór trójdrożny, bo podroży ci koszty i nic w zamian nie da, a możesz wszystkie wspomniane funkcje i całe sterowanie ogrzewaniem łacznie z podglądem do internetu zrealizować na sterowniku od pieca łącznie z piorytetem CWU na Bruli/Ecoal.

Najprościej będzie ci CWU puścić na grawitacji lub jak chcesz sterować to dać osobną pompę z zaworem zwrotnym, CO na kaloryfery puścić bezpośrednio z pieca na osobnej pompce, a podłogówkę za zaworem 4D lub 3D termostatycznym lub razem z osobną pompką, Możesz popatrzeć na podobne schematy w sieci lub zobaczyć jak ja to u siebie rozwiązałem.

• 10 months później...