tomasz2006 15.10.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam wszystkich forowiczów borykam się od pewnego czasu z kilkoma pytaniami odnośnie ogrzewania mojego domu. Buduję nowy dom 160m "DOM W ZŁOCI 2G" i na wiosnę planuje wpuscic hydraulika. Chciałbym znac wasze zdanie na tematy :1) Czy ogrzewanie podłogowe jest bardziej wydajne i ekonomiczne niż kaloryfery2) Który piec wybrać tylko do peletu marki PELMAX czy wydajny również będzie Defro z dodatkowym paleniskiem na drewno. Chodzi mi przedewszystkim o jak najniższe koszty i mały bałagan w kotłowni. Dodam że ściana u mnie to poroterm 25 + 20 styropian grafit i planuje zamontować Rekuperacje Aeris 240 z GWC. Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 15.10.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 1) Jest bardziej bezwładne. Dłużej się nagrzewa i stygnie. Ekonomia może wynikać z niskiej temperatury zasilania szczególnie dla kotłów gazowych kondensacyjnych i pomp ciepła.2) Co do wszystkiego to do niczego. Jak wpakujesz się w dodatkowe palenisko z rusztem wodnym to tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 27.01.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Podłogówka jest fajna sprawa, ale faktycznie długo się nagrzewa. Mój brat ma i podłogówkę i kaloryfery. Początkowo myślałem, że przesadza, że będzie za gorąco, ale jest ok. Myślę, że faktycznie byłoby zimno, gdyby miał samą podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts