Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja części ściany wełną pod zabudową regips -ściana wew.

lukaszo11

Recommended Posts

witam,

niestety mam garaż w bryle domu - płyta garazu oraz reszty domku była lana w całości. Płyta garażu to jednocześnie przyszły taras - nie ma nad nim dachu. Płyta ta obecnie nie ma izolacji.

Czuję ,że narożnik jest zimy - od strony salonu.

Struktura jak na foto - czerwone to izolacja :

DOM.jpg

IZOLACJE :

od strony garazu - wew. ściana garażu graniczaca z salonem - styropian 3 cm ( tyle mialem miejsca )

Poddasze : wełna 15 cm

Ściana kolankowa poddasza od strony garazu - 15 cm styropian

STROP NAD GARAŻEM a jednocześnie przyszły taras - BRAK izolacji ( będzie na wisonę )

Poddasze nieużytkowe

Robię ozdobną zabudowę w salonie właśnie na ścianie granicznej z garażem i tą zimną płytą.

Zastanawiam się czy nie wsadzić tam wełny gr.15 cm aby dodatkowo ocieplić ten narożnik.

Byłby to odcinek ok 70cm od góry sufitu.

Czy to dobry pomysł ? Nie przeniosę jakoś punkt rosy w ścianę ?

Dodam ,że garaz nie ma jeszcze drzwi - wiec jest tak temp +- jak na zewnątrz.

stelaz.jpg

Witam,

niestety w Pana przypadku podstawowa zasada ciągłości izolacji, nie została zachowana. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby zaizolowanie dachu garażu, aby ograniczyć przerwę w izolacji. Izolacja od wewnątrz również może pomóc ale wtedy radziłbym pokryć wełną całą ścianę, nie tylko wąski odcinek pod sufitem.

Jeżeli zdecyduje się Pan na ocieplenie od środka, proszę koniecznie pamiętać o folii paroizolacyjnej, w przeciwnym wypadku na styku z zimnym narożnikiem może wykraplać się wilgoć.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

izolacja_czesci_sciany.jpg

Na niebiesko zaznaczyłem strefy zimne.

Ocieplanie tylko kawałka pod sufitem kompletnie nie ma sensu.

Kluczem jest dobra hydroizolacja i termoizolacja tarasu nad garażem.

Trzeba pomyśleć też nad lepszym odizolowaniem salonu od garażu.

Najlepiej od strony garażu (jak jest deficyt miejsca to wymienić styro na płyty PUR).

Jak się nie da od strony garażu, to pozostaje izolacja całej ściany od strony salonu.

Pozdrawiam

GREGOR

jakiej minimalna grubości izolacja od strony wew. garażu ma sens aby coś dała ? obecnie jest tak pół na pół - 1/3 jest styropianem 10cm - reszta niestety ok 3cm ( ściana była dobudowywana ceramiką 25cm - a stara czesć- grubsza- była z cegły starej - stąd taki "skok" wielkosci styropianu - aby wyrównać ścianę wewnętrzną.

Jak głęboko sięga strefa zima w salon 0,5 m 1 m więcej ?

jakiej minimalna grubości izolacja od strony wew. garażu ma sens aby coś dała ? obecnie jest tak pół na pół - 1/3 jest styropianem 10cm - reszta niestety ok 3cm ( ściana była dobudowywana ceramiką 25cm - a stara czesć- grubsza- była z cegły starej - stąd taki "skok" wielkosci styropianu - aby wyrównać ścianę wewnętrzną.

Jak głęboko sięga strefa zima w salon 0,5 m 1 m więcej ?

To jaka powinna być izolacja między garażem i salonem zależy od tego jaką temperaturę masz zamiar mieć w garażu.

Jak przyjmiemy, że różnica temperatur garaż-salon jest większa niż 8C, to U<=1 (tak mówią warunki techniczne).

U<1 to min. 4cm styro o lambda=0,04.

Jeśli przyjmiemy, że garaż ma być nieogrzewany (ale zamknięty), to U<=0,3, czyli ponad 13cm styro o lambda=0,04.

Jakiej wielkości jest strefa zimna? To zależy jakie dT przyjmiemy do jej oznaczenia i jaka temperatura jest na zewnątrz.

Pozdrawiam

GREGOR

Edytowane przez xmsg

DOM.jpg

problemem największym jest jak rozumiem to płyta nieocieplona która wymraża narożnik salonu.

Powiedzcie mi - co jakbym zrobił w tym roku taki myk - i ocieplił tą płytę garażu od góry styropianem dach/podłoga 10cm - pasek szerokosci 1 m lub 1,5 m - bezpośrednio przy murze ( styropian przykleję do stropu na kleju do styropianu ) ? ( zaznaczony na fioletowo ) Całość płyty ma szerokość ok 4,5m.

Więcej bym nie chciał bo jednak w zimie trzeba wyjść na niego i zrzucić śnieg.

Sam narożnik salonu powinien być docieplony ?

I tak po płycie nikt nie chodzi - zrobię najwyżej na górę styropinu siatkę + klej i zamaziam płynną folią aby nie przeciekał.

Na wiosnę dokończę styropian na cały strop i wyleję wylekę

Dobry pomysł czy głupota ?

pytanie.jpg

Jeśli będziesz robił sam to pasuje całość pociągnąć izolacją, najważniejsza jest dokładność, tj żeby nie było przerw w izolacji.

1,5m jest jaknajbardziej dobre, ale nie oszczędzał bym i garaż też zaizolował bym.

Chyba że nie majsterkujesz w garażu to ..

Edytowane przez מרכבה

dzięki za pomoc.

Całość - nie zrobię - z racji ,że będę musiał w ziemie raz za czas wejść na ten strop jednak.

Powiedz mi - docelowo jak zrobię nawet te 1,5m izolacji od ściany na stropie - mogę to pociągnąć klejem do styropianu i jakąś folią w płynie aby nie przeciekało ? Na wiosnę dokończę izolację i wyleję wylewkę.

Jeszcze mam jeden duży zgryz o którym teraz sobie uświadomiłem - fakt - ocieplę od góry płytę te 1,5m - ale co z dołem ( czyli sufit garażu )

Także ocieplić - chodzby 5-tką ten sufit lub chociaż styk ( te 1,5m prostopadle z górą ) ?

Obecnie nie mam drzwi garażowych - no ale nawet jak będą - i tak sufit garażu to mostek termiczny ?

Tak obustronnie po 1,5m tak to widzę z rys.

Siatka /klej i farba /folia w płynie.

balkon mostek.jpg

balkon strop.jpg U z mostkiem ...

i izotermy balkon strop izotermy.jpg

Bez balkonu.jpg

tu bez balkonu / tarasu stropu .. po przeliczeniu wartość mostka to około 0,15 W/mK tzw PSI value :)

czy greckie widły :D

Jak to interpretować ten mostek ? to tak jak by Ci zjadło 0,7m z izolacji jak byś jej nie miał ..

tyle traci po za izolowaniu, a bez izolacji wartość jest blisko 10x tyle ...