Robin77 15.10.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam W mikrołazience mam instalację wodną zbudowaną z rurek PEX. Na złączu popękała mi końcówka rurki. Nie mogę wymienić całej rurki, bo część mam zabetonowaną w ścianie (nie ja to zakładałem) Muszę jakoś dosztukować z 10cm tej rurki 1) Pomyślałem, że utnę 10cm i połączę złączem liniowym. Czy takie połączenie jest trwałe, czy ma znaczenie, że jest to taki krótki odcinek? 2) Czy jest dostępna jakaś gotowa przedłużka do tego? Dziękuje z góry i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.10.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Takie coś potrzebujesz, do kupienia w każdym hydraulicznym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 15.10.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Dziękuje,o tym myślę, tylko czy producent rurek PEX np Wavin podaje minimalne długości rurek, przy których gwarantuje szczelność połączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.10.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Nie wiem, czy dobrze rozumiem, co masz na myśli mówiąc o minimalnej długości, chodzi Ci o to, na ile rurka musi być wsunięta w złączkę? Po prostu do końca, mniejsze wsunięcie to błąd montażu i proszenie się o kłopoty. Jej tam wchodzi jakieś 1,5 centymetra, drugie 1,5 musisz mieć na rurce miejsca na nakrętkę (nakładasz nakrętkę i dopiero nasuwasz złączkę, więc w stanie nieskręconym musi się na rurce zmieścić jedno za drugim), jeśli tej rurki wystaje mniej, to niestety musisz podkuć ścianę, żeby choć tych kilka cm odsłonić. No i koniecznie wyeliminuj przyczynę popękania tej rurki, ona sama z siebie nie pękła przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 15.10.2014 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Rurka popękała bo pewnie poprzedni właściciel mieszkania kupił jakąś "chińszczyznę". Nie sądzę żebym za mocno skręcił, bo resztę instalacji wymieniałem i nic się nie dzieje Nie ile centymetrów wsunięta w złączkę. Tyle wystaje ze ściany, że dam radę się tam zmieścić z tym złączem, które pięknie wyświetliłeś. Dosztukowanie idealnej długości rurki też nie powinno być problemem. Chodziło mi raczej o to czy takie złącze założone na raptem 10cm kawałku rury PEX może być nietrwałe, czy jest to duży błąd? Wiadomo najlepiej by było odkuć wszystko ze ściany i zrobić to porządnie, nie wiem, jednak jakie niespodzianki tam jeszcze znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.10.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 A to w tą stronę to nie ma znaczenia, złączu wszystko jeno, ile rurki ma za nim. Z zasady złącze jest bardziej awaryjne, niż rurka jednym ciągiem, ale jak to zrobisz starannie, to będzie ok. Nasuwając rurkę zwróć uwagę na gumowe oringi, żeby się żaden nie podwinął. Łatwo o to, niestety, dlatego warto czymś delikatnie rozfazować wewnętrzne krawędzie rurki przed jej nasunięciem. PE jest miękkie, dlatego da się to zrobić czymkolwiek w miarę twardym i kanciastym, uformowanym w szpic, który wejdzie w rurkę, choćby jednym z zębów klucza płaskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 15.10.2014 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Kalibrator, tak się chyba nazywa narzędzie do tego.Zrobię jak napisałeś Bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.10.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Tak, kalibrator, ale do jednorazowego użycia nie m sensu kupować specjalnego narzędzia, to się da zrobić czmkolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 16.10.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 ..kanciastych nie polecam bo łatwo o uszkodzenie powierzchni wewnętrznej rury, bez kalibracji prawie niemożliwe jest poprawne wykonanie łączenia ale można użyć np. dość taniego plastikowego kalibratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts