Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysyłka mebli kurierem - pomożecie?

yaro09

Recommended Posts

Mam nietypowa sprawę...

Czy jest możliwość wysyłki dużej szafy i stołu kurierem, lub jakimś przewoźnikiem (na drugi koniec Polski) ?

Istnieją jakieś uczciwe i rzetelne firmy kurierskie oferujące przewóz gabarytów tego typu?

Dodam, że meble nie są składane. Są to stare meble w całości, których nie można rozkręcić i złożyć.

Za wszelkie informacje z góry dziękuję!

Edytowane przez yaro09

Chyba każda firma kurierska przewiezie meble. Ale trzeba się liczyć ze zniszczeniem, bo kurierzy mają w nosie ładunek, traktują wszystko jednakowo. Na stronie jakiegoś producenta mebli widziałem wzmiankę, że nie wysyłają mebli kurierem, bo mieli zbyt wiele uszkodzeń spowodowanych niewłaściwym traktowaniem i przewożą meble własnym transportem. Ja sam niedawno pomagałem szwagrowi w przewiezieniu mebli. Wynajęliśmy tylko kierowcę z ciężarówką, ale sami nosiliśmy. I na własnej skórze przekonałem się jak ciężko jest przenieść kilka szaf, żeby niczego nie obić. Wszystkie drzwi, nadproża, windy, klatki schodowe, czy nawet rampa wyładowcza ciężarówki to potencjalne miejsca w które można przyrżnąć. My obchodziliśmy się jak z jajkiem, bo to nasze meble były, a mimo tego nie obyło się bez kilku uszkodzeń.

No to trochę roboty jest, załatwić palety, coś do owinięcia i zabezpieczenia.

Myślałem, że może istnieją firmy, które tym wszystkim się zajmują, przyjeżdżają, zabierają, dbają o przesyłkę a do tego niedużo to kosztuje :D

Jeszcze się zastanowię, póki co dziękuję za odpowiedzi:)

• 10 months później...
  • 1 year później...

Wysyłanie takich rzeczy kurierem mija się z celem. Tam jest mnóstwo wymagań dot. pakowania przesyłki. Jak nie mieścisz się w gabarytach, albo przesyłka ma niewymiarowe kształty to płaci się mnóstwo opłat dodatkowych. A i tak często kończy się tak, że kurier chce, żeby mebel był rozkręcony.

Polecam Give Your Box - https://giveyourbox.com/ to taki Blablacar dla paczek. Znajdujesz kierowcę, który jedzie akurat w tym samym kierunku i on przy okazji może przewieźć Twój mebel. Np. kierowca busa czy samochodu dostawczego, który ma miejsce w samochodzie, albo w ogóle jedzie na pusto w jedną stronę. Kierwca jest mega zadowolony, bo zarobi trochę do paliwa, a Ty masz bezpieczny transport bez papierologii, rozkręcania, i dodatkowych opłat. Ja za transport kanapy i materaca z Gdańska do Wrocławia zapłaciłem 50 zł. Meble były jeszcze tego samego dnia, a Pan kierowca mega życzliwy, byliśmy cały cas w kontakcie telefonicznym. Aha i ważna sprawa, serwis jest darmowy, płacicie bezpośrednio kierowcy, a cenę ustalacie między sobą. Pozdrawiam!

• 8 months później...
Tak na przyszłość, polecam wysyłanie mebli kurierem, więcej informacji znajdziecie tutaj: [sPAM]. W skrócie wygląda to tak, że pakujecie meble jak normalną paczkę, kurier odbiera i zawozi pod wskazany adres :) Wysyłałem tak komodę i biurko przy przeprowadzce do innego miasta :) Edytowane przez Elfir