Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 47m2 - jak połączyć funkcjonalnie kuchnię, jadalnię i salon

moniczk4

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję porady przy aranżacji wnętrza naszego pierwszego M. Chciałabym na tak małej powierzchni zmieścić wszystko co sobie wymarzyłam, ale obawiam się, że nie jest to funkcjonalne rozwiązanie. Być może ktoś mógłby wyprowadzić mnie z błędu i przekonać do swojego rozwiązania. Mianowicie zależy mi, żeby pomieścić dobrze zagospodarowaną kuchnię, małą wyspę, która by służyła za większy blat roboczy a po drugiej stronie spełniała funkcję barku, rozkładany stół jadalniany na wypadek gości, czy organizacji urodzin oraz część wypoczynkową z kanapą rogową stoliczkiem kawowym, ścianką tv. Zmiany w planie wyobrażam sobie w następujący sposób :

zmieniony.jpg

Pierwotny plan :16fd96deba85a06311383433f152ed24_XL.jpg

Będę wdzięczna za pomoc

Twój rysunek nie trzyma skali,wyspa ma 100x40cm,kanapa jest za mała.

Ja bym zrobiła tak

http://static.pokazywarka.pl/i/4669284/838672/jkhopp.jpg

http://static.pokazywarka.pl/i/4669284/454089/reyt8.jpg

Tak, dokładnie, na szybko starałam się coś narysować, wieczorem postaram się zobrazować rysunek z przybliżonymi wymiarami :)

Po na niesieniu wymiarów dochodzę do wniosku, że to co sobie wymyśliłam na początku rzeczywiście raczej nie będzie funkcjonalnym rozwiązaniem.16fd96deba85a06311383433f152ed24_XL.jpg

Wydaje mi się, że trzeba będzie z czegoś zrezygnować albo z wyspy albo ze stołu, który i tak miał tylko służyć od święta. Jeżeli chodzi o lodówkę to przy kominie nie będzie możliwości jej ustawienia ponieważ rura odpływowa idzie dosyć wysoko a lodówka nie może być dociśnięta do ściany. Postawienie jej pod oknem eliminuje zrobienie blatu przy oknie ;/ Kolejne rozwiązanie nam którym myślałam to blat prostopadle do okna na około metr długości i w tej samej linii dostawienie stołu. Ale czy to będzie estetycznie wyglądało?? Im dłużej o tym myślę, to więcej głupich pomysłów przychodzi do głowy, które mogą okazać się fatalne w skutkach. Dlatego proszę raz jeszcze o przeanalizowanie i poradę w tej kwestii. Drugim problemem jest korytarz, czy takie przedłużenie ścianki na metr szerokości, która daje głębszą szafę to dobry pomysł? Zależało mi na tym, żeby na wejściu nie rzucała się w oczy kuchnia oraz dało to możliwość ustawienia małej szafki na buty, która mogła by służyć jako siedzisko a nad nią lustro.