squarem 15.10.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam, jestem nowy na forum, to mój pierwszy post, jeżeli go umieściłem w złym dziale, z góry przepraszam i proszę moderatorów o przeniesienie. Chcę wyburzyć w moim domu ściankę aby połączyć dwa pomieszczenia. Jest to ścianka wewnętrzne, działowa o długości 5m z połówki suporka. Niestety ściana oprócz tego że oddziela dwa pomieszczenia, to podtrzymuje ona bardzo cienki strop, i dźwiga taką samą ścianę która jest piętro wyżej.Strop ma dosłownie grubość 4cm, jest wylany z czegoś co przypomina żużel (dom ma 40lat) i w miejscu gdzie wymurowano ścianę nie dano belki stropowej. Chcę tam wstawić metalową belkę, którą planuję zakotwić w nośnych ścianach wymurowanych z całego suporka 25cm. Pytanie do forumowiczów czy na 5m wystarczy sama stalowa belka, jeżeli tak to jakie powinna mieć parametry i najważniejsze pytanie jak ją prawidłowo zakotwić. Czy wystarczy że zrobię w ścianach nośnych bruzdę na szerokość belki, i głębokość 25cm i zrobię pod belkę poduszkę betonową, czy powinienem wmurować najpierw jakieś cegły czy może wstawić w poprzek belki jakieś nadproże i dopiero na tym zeprzeć belkę ? Z góry dziękuję za odpowiedź, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts