Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały domek Pasywny w okolicy Szczecina

Recommended Posts

Witam serdecznie,

To jest mój pionierski post na tym forum.

Zamierzamy wraz z narzeczoną wybudować sobie wymarzony domek.

Projekt domu będzie indywidualny, z powodu braku dostępnych takich projektów jakie szukamy.

Koncepcja jest bardzo prosta

Działka ma 1630m, nie zacieniona.

wysoki poziom wód gruntowych ( opinia sąsiadów i 28m npm), chociaż na stan 15.10 woda jest poniżej 1,2m (taki dół posiadam), z czego 50cm działka została podniesiona.

Dom:

- prostokąt

- parterowy

- dach dwuspadowy

- płyta fundamentowa

- od północy okien będzie brak, tylko drzwi wejściowe.

- garaż wolno stojący nie związany niczym z domkiem

- optymalny metraż 93m (wywnioskowany na podstawie innych projektów które spełniają nasze wymagania)

http://pracownia-projekty.dom.pl/za_dom_w_luizjanie_4.htm (Takie usytuowanie i wygląd nam się podoba)

tylko poprawki z powiększeniem głównej łazienki kosztem kotłowni.

Technologie jakie mają być wykorzystane są oczywiście pasywne, ale nie jestem jeszcze na tyle wyedukowany żeby móc je wszystkie ogarnąć i zrozumieć

Stąd moje wizyty na forum.

- GWC, GMC ,WM chociaż rozważam Hybrydową.

Co do ograniczeń to oczywiście jedno:

- koszt, fundusze mam bardzo mocno ograniczone, budowę mogę podjąć tylko raz, i najprawdopodobniej nie będzie mnie już nigdy stać na wybudowanie domu ponownie. Więc nie stać mnie na ryzyko - chcę użyć sprawdzonych rozwiązań, oszczędzać tam gdzie to ma sens.

Wolę wybudować nie kompletny dom, i wykańczać go resztę życia nić wybudować bubel i potem żałować.

A po co ten wątek?

Szukam projektanta który jest na tyle ogarnięty i może mi stworzyć wymarzony dom. To jest w sumie pierwszy i najważniejszy krok, bo muszę już go powierzyć komuś innemu. Dotąd mogłem działać sam.

Oraz wszystkich konstruktywnych przemyśleń doświadczonych ludzi którzy znają się na domach pasywnych i chcą podzielić się jakąś radą.

Kazdą z pewnością dokładnie przeczytam.

Panowie, panie, nikt nie zna kogoś kto zajmuje się budownictwem wysoce energooszczędnym? W okolicy zachodniopomorskiego?

Z wyszukiwań google w Szczecinie wyskoczyło mi aż 5 osób/biur które nigdy nie projektowały niczego co wygląda na energooszczędny budynek.

Najbliższa firma to Procyon, poza nimi nie mam żadnego innego kierunku.

Warto z nimi na początek porozmawiać?

Panowie, panie, nikt nie zna kogoś kto zajmuje się budownictwem wysoce energooszczędnym? W okolicy zachodniopomorskiego?

Z wyszukiwań google w Szczecinie wyskoczyło mi aż 5 osób/biur które nigdy nie projektowały niczego co wygląda na energooszczędny budynek.

Najbliższa firma to Procyon, poza nimi nie mam żadnego innego kierunku.

Warto z nimi na początek porozmawiać?

Pozdrawiam. Niżej trochę są "Grupy budujące". Zapytaj o projektanta w grupie szczecińskiej, choć Szczecin akurat, jak już pewnie wiesz ceny ma z sufitu. Nie wiem na jakim jesteś etapie ale proponuję przed podjęciem decyzji co i jak poczytać trochę, również to forum. Daj sobie parę miesięcy, unikniesz błędów, które, z braku wiedzy i doświadczenia niewątpliwie popełnisz.

Witam, dziękuję za odpowiedź.

Aktualnie jesteśmy na etapie przygotowań, wkrótce będziemy wykonywać badania gruntu. I dopiero z tym papierkiem będziemy chodzić po

projektantach. Z racji marzeń o budynku prawdziwie pasywnym nie ograniczam się tylko do Szczecina w szukaniu projektanta.

I dziękuje za cynk, że jest i nas bardzo drogo. Jeśli to nie tajemnica jaki jest sensowny pułap cenowy za taki projekt?

Witam, dziękuję za odpowiedź.

Aktualnie jesteśmy na etapie przygotowań, wkrótce będziemy wykonywać badania gruntu. I dopiero z tym papierkiem będziemy chodzić po

projektantach. Z racji marzeń o budynku prawdziwie pasywnym nie ograniczam się tylko do Szczecina w szukaniu projektanta.

I dziękuje za cynk, że jest i nas bardzo drogo. Jeśli to nie tajemnica jaki jest sensowny pułap cenowy za taki projekt?

:) Zaprojektować dom pasywny to sztuka. W Polsce projektantów domów energooszczędnych jest jak na lekarstwo a co dopiero domów pasywnych. Piszę o domach, które są pasywne w rzeczywistości a nie tylko na papierze. Tu od razu napiszę, że popełniasz błąd celując w dom pasywny. Będzie dużo droższy i mało komfortowy. Dom pasywny to sztuka dla sztuki. Dobry do zaprezentowania możliwości a nie do zamieszkania. Celuj w dom do 40 kWh/m2/rok czyli dom energooszczędny. Będzie tańszy i będzie "normalnym" domem. Ceny ogrzewania również są do zaakceptowania. Niedroga PC P/W, jakiś kominek na najzimniejsze dni (którego, notabene w domu pasywnym nie zamontujesz). Masz i tanio i komfortowo.

Ceny ...

za indywidualny z PNB od 8 tyś do 25 tyś za taki projekt jak prezentowałeś. Cena niekoniecznie przekłada się na jakość projektu. :(

To jest inwestycja dożywotnia, chcę wybudować raz i najprawdopodobniej już tak będzie do końca życia. Liczę na jak najmniejsze koszty eksploatacyjne.

Bo patrząc na naszą Polskę i UE, mam nie pewna wizję przyszłości :no: (zapowiedź domów tylko pasywnych zwiastuje nagły skok na kasę z tych ludzi którzy ogrzewają tradycyjnie, zmuszając ich do nowych inwestycji - ruszenia gospodarką, ale to jeszcze trudniejsze do przewidzenia niż to czy uda mi się wybudować pasywniaka).

Na tą chwilę rzeczywiście dom pasywny jest sztuką dla sztuki. Ale ja liczę na efektowne rozwiązania, może zbyt dużo się naczytałem i mam zbyt wielkie nadzieje. Chcę domek który będzie w przyszłości krok dalej niż pasywny - 0energetyczny, ale wszystko w swoim czasie. Najprościej to uzyskać z jak najbardziej oszczędnego domu, poniżej 20kWh.

Chcę wydajne GWC, Pompa ciepła gruntowa i WM, chociaż wciąż myślę o hybrydowej wyporowej - mniej elementów elektrycznych i mniejsza zależność od nich.

Kominek - zbytek luksusu, nie będę nosić drewna do niego na stare lata.

Duża powierzchnia domu? Planujemy max 2 dzieci, które raczej nie będą mieszkać z nami dożywotnio, nie w czasach gdzie budynków jest coraz więcej ludzi mniej. Dlatego mniej jak 100m2 w zupełności wystarczy, dodatkowo wolnostojący garaż 50m2 wypełni zapotrzebowanie na dodatkowe metraże gospodarcze.

Ale dziękuje za rade, takie posty pokazujące inne alternatywy są bardzo mile widziane i w sumie pożądane, bo wciąż wszystko się we mnie kształtuje i segreguje informacje.

Aż tak mało komfortowy jest pasywny dom? może jest gdzieś ktoś co mógłby coś więcej o tym opowiedzieć, bo wszędzie cuda na kiju opowiadają o takich domach :o .

To jest inwestycja dożywotnia, chcę wybudować raz i najprawdopodobniej już tak będzie do końca życia. ... (zapowiedź domów tylko pasywnych ... .

wybuduj raz a dobrze, ale na pewno nie pasywny, tym bardziej że mylisz z deka pojęcia a to świadczy, że najpierw powinieneś zdobyć wiedzę, a potem budować.

Zapowiedź dotyczy domów nisko/zeroenergetycznych, a to nie to samo co pasywny.

Także ucz się, ucz i ucz a potem buduj - dokładnie w takich ilościach - 75%/25%

gik, jeżeli chcesz domek do 100m2 i o zużyciu jak w domu pasywnym to o pompie ciepła zapomnij bo się nie opłaca. przy tej wielkości domku pójdź w parterówkę bo piętrowego się nie będzie opłacało tej wielkości. jak parterówkę to możesz spróbować z izolacją od środka bo będzie taniej lub standardowo domek na płycie z grubą izolacją. pompa ciepła w domach pasywnych się nie nadaje. ona tylko leczy gorsze domy aby miały mniejsze zużycie. tak jak radził perm, czytaj forum i używaj rozumu to sam coś wymyślisz.

• 4 weeks później...
Na pewno dom 100m2 dla 4 osobowej rodziny? Tzn: 2 pokoje dla dzieci + sypialnia + salon (nie klitka) i ew. pokój gościnny, to raczej wychodzi pod 150m2.
Myślę, że odpowiedź na to pytanie znajdziesz tutaj :

Co do ograniczeń to oczywiście jedno:

- koszt, fundusze mam bardzo mocno ograniczone, budowę mogę podjąć tylko raz, i najprawdopodobniej nie będzie mnie już nigdy stać na wybudowanie domu ponownie. Więc nie stać mnie na ryzyko - chcę użyć sprawdzonych rozwiązań, oszczędzać tam gdzie to ma sens.

Wolę wybudować nie kompletny dom, i wykańczać go resztę życia nić wybudować bubel i potem żałować.

Nawet w niekompletnym domu, każdy dodatkowy m2 powierzchni kosztuje. Trzeba więc mierzyć siły na zamiary ...

Na pewno dom 100m2 dla 4 osobowej rodziny? Tzn: 2 pokoje dla dzieci + sypialnia + salon (nie klitka) i ew. pokój gościnny, to raczej wychodzi pod 150m2.
Zobacz to:

Domy modułowe

Bez garażu.

Powierzchnia użytkowa około 100 m2. 3 sypialnie (można na piętrze zrobić czwartą w miejscu tarasu lub dodatkowy salon). Dwie łazienki. Salon 25 m2 więc nie klitka jakaś. Pomieszczenie techniczne (w miejscu garderoby, którą można powiększyć przesuwając drzwi do łazienki). Nic tu nie brakuje. Cena, myślę do 200 tyś na gotowo.

• 3 weeks później...

Mam już koncept swój narysowany, warunki zabudowy na stole, teraz szukamy architekta. Więc jakiekolwiek namiary są jak najbardziej potrzebne.

Odnośnie tego, że 150m2 dla 2+2 rodziny jest dopiero komfortowe potraktuję jako żart. Jak dla mnie komfort to nie znaczy, że trzeba biegać po domu tylko od tego mam odpowiednio dużą działkę. Taki większy dom trzeba wybudować, ogrzewać/chłodzić i sprzątać. Wolę rozmiar optymalny, mniejszy ale przytulny. Zresztą pół życia spędziłem w mieszkaniu 60m2 i było OK. A od graciarni będzie garaż 50m2 wolnostojący.