Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viadrus Hercules U22

ZimnyX

Recommended Posts

Witam.

Mam pewien problem związany z piecem Viadrus Hercules U22.

Ostatnio rozciekł mi się stary piec i wymieniłem go na piec powyżej. Niestety palenie w nim to czysta udręka. Co do palenia w nim mam kilka pytań i kilka własnych sugestii codo tego pieca:

-Po rozpaleniu w piecu MUŁEM do ok. 70oC oraz dodaniu 4 łopat mułu i zamknięciu pieca temperatura pieca spada momentalnie do ok.30oC i grzejniki stają się zimne pomimo żaru w piecu. Gdybym chciał mieć piec cały czas otwarty wrazz dopływem powietrza, muł wówczas by sie szybko przepalił. Czy może to byc spowodowane złym zamontowaniem pieca ? Czy ma ktoś jakieś porady co do tego pieca ?

Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ zależy mi na cieple w domu :)

Pozdrawiam.

Zamień muł na węgiel i pal od góry.

Muł jest mało kaloryczny, masa popiołu no i częste latanie do kotła.

Poczytaj wątek o ekonomicznym spalaniu węgla i drugi o ekonomicznym paleniu paliwami stałymi.

Po zamknięciu kotła temperatura spada z tego względu że dusisz opał. Masz nowy szczelny kocioł, zamykając go, odcinasz dostęp powietrza, stąd taki spadek temperatury.

W starym pewnie miałeś dużo nieszczelności na drzwiczkach, stąd paliło się, mimo pozamykania.

Edytowane przez klaudiusz_x

Niestety zmiana na węgiel nie jest możliwa, ponieważ mam jeszcze 1,5t mułu więc odpada. Nawet jednak jak zostawiam otwartą klapkę pieca otwartą a dopływ powietrza zamknięty *drzwi kotłowni* to temperatura spada ... Jest jakaś nadzieja dla tego pieca ? Od razu mówie, że dmuchawa narazie odpada....

Tylko jeżeli zostawię otwarte drzwi to w piecu szybko sie wszystko przepali.....A dopływ powietrza tylko przez drzwi...

Jak najszybciej zrób ZETKĘ, koszt jakieś 60 zł, plus wiercenie przez ścianę do kotłowni, ale to można zrobić samemu.

zetka.jpg

Edytowane przez zyzolek

• 2 weeks później...