Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojony betonowy podest pod akwarium 600 l - poproszę o wskazówki

domi-nikka

Recommended Posts

Mam w salonie akwa 330 litrów słodkowodne, odkryte. Mam podciągnieta wodę i kanalize pod akwarium. Jako że akwa odkryte woda paruje to jasne ale nie zauwążyłem aby był problem z wilgocią w domu. W okresie zimowym zamiast nawilżaczy działa. Co do czyszczenia to mam akwa koło 5 lat i gruntowne czyszczenie łacznie ze żwirem robilem raz - mialem mala katastrofe ekologiczną. Mlodsza córka jakoś przewróciła butle z Co2 -"bimbrownie" i drożdze poszły do wody - maskara byla po 2 dobach. Bieżace utrzymania nie wymaga czyszczenia całości. Co do automatycznej podmiany ja jeszcze tego nie zreazlizowałem , keidys coś myslalem nad tym ale na razie dojżewam do tego.

Może dwa słowa o oświetleniu przy wys. 60cm świetlówki nie dadzą rady "dotrzeć" do dna - ja mam dwie lampy z żarnikami metalohalogeny. Są umieszczone ~~25cm nad wodą rośliny dają czadu. Warto dobrać oświetlenie pdo kątem wyskości zbiornika. Barwa światła inna dla słodkowodnego inna dla morskiego.

Co do pyszczaków fajne rybki ale one potrafią "zlikwidować" roslinność w akwa. Im duże kamole odpowiadają.

No i zbiornik musi wykonać ktoś kto ma o tym pojecie, szkło min 10mm a może i 12 do tego wzmocnienia naroży i długich szyb.

Hmm ja bym w ogóle nie lał tam betonu, tylko postawił gotowy materiał o dużej nośności i na nim zrobił "ladę" pod akwarium. Wytrzyma na 100%. Ewentualnie można zazbroić po bokach... Z czego ściany stawiasz? Beton? Porotherm? Moim zdaniem cztery pustaki porotherm + ewentualnie pręty do zbrojenia po obu bokach. Dużo łatwiej i szybciej coś takiego wymurujesz. No i nie będzie problemu z chłonięciem wilgoci z akwarium, bo ceramika ma bardzo niską nasiąkliwość...

tak na szybko sugestie.

Poczytaj o sumpach . Mają one zastosowanie głównie przy morskich ale to ne jest reguła. Sump jest idealnu do prac przy akwa. Możesz tam podgrzewać wode ( nie widać grzałek w akwa) , możesz w nim filtrować wode, może być idealny do podmian i dolewek . Sump jest tej super do dozowania nawozów ,co2 itp.

Obsada PYSZCZAKI- jak ma się to do roslinności? nie kopią dna? Nie niszcą roślin? Malawi to raczej kamieniste scenerie dość ceimna woda i bardzo mało roślinności. Możesz zastosować filtr podżwirowy , kamienny jeśli nie bedzie tam roślinności.

Zazwyczaj nie czyści się akwarium całkowicie . Reg. podmiany wody , dolewki, kontrola zamulenia dna , sprawdzanie parametrów chemicznych wody.

Oświetlenie LED 1,5w to jak 10-13w zwykła żarówa

szklana pokrywa na akwarium raczej zły pomysł bo słabo dotleniona woda, swiatło już nie to (szkło zatrzymuje część promieni-zmieni barwe) , Będzie mocno zaparowane (skropliny) po pewnym czasie mocno znieczyszczone.

Ja mam u siebie ok 700L z sumpem i kominem właśnie. Układ bardzo podobny jak planujesz u siebie, też mam salon z otwartą kuchnią. Żadnych problemów z wilgotnością, ogrzewanie to też nie problem - w salonie utrzymuję zimą ok 21 st (tak żonka lubi) więc dogrzanie do 25 nie jest problemem. Światło - przy mało wymagających roślinach świetlówki + odbłyśniki dadzą radę (pamiętaj, że trzeba wymieniać ok1x w roku - nawet jak świecą to tracą natężenie światła). Ustawione jest w drewnianej ściance maskującej pomiędzy salonem a spiżarką (dostęp tylko od tyłu) na stelażu z kwadratowych profili stalowych - polecam. Co do czyszczenia - zwróć uwagę na ustawienie względem stron świata, przy bezpośrednim nasłonecznieniu będzie więcej glonów.

• 2 weeks później...

Cześć,

jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi.

jajmar - nie zależy mi w sumie, by było bardzo dużo roślin, tak więc to, co piszesz o pyszczakach, brzmi dla mnie OK :)

sly1234 - faktycznie chyba pomyślę o sumpie - trzeba brać byka za rogi ;)

Jak to w życiu bywa, plany nam się nieco zmieniły :) - co do kształtu akwa i miejsca jego ustawienia. Aby nie zabierać miejsca w przejściu, przesunęliśmy akwarium w głąb pod schody, "zawijając" je w stronę biegu schodów - powstała litera "L" jak na rysunku poniżej. Widziałam już takie realizacje w L-kę, więc da się :)

Akwa ma mieć z jednej strony po zewnętrznym boku 160 cm, z drugiej 92 cm, głębokość boku 33 cm (szerokość silki). Wychodzi mi ok. 450 l pojemności - trochę mniej niż zakładałam, ale nie chciałam robić większej głębokości, żeby uzyskać potrzebną do swobodnego przejścia ilość miejsca w pomieszczeniu pod schodami. Wygląda to tak, jak na zdjęciach / rysunkach poniżej.

http://i1370.photobucket.com/albums/ag264/domi-murator/20141104_180830_zpse50acc3c.jpg

http://i1370.photobucket.com/albums/ag264/domi-murator/20141104_181015_zps6d2ca97d.jpg

http://i1370.photobucket.com/albums/ag264/domi-murator/akwariumL_zpsd2ed3e05.jpg

Blat betonowy o gr. 10cm jest zbrojony czterema giętymi pod kątem 90 stopni prętami fi 12, wzmocnionymi prętami poprzecznymi co 10 cm. Wykonawca dodał zbrojenie od siebie w postaci "słoneczka" w narożniku, jak niżej:

http://i1370.photobucket.com/albums/ag264/domi-murator/20141109_002916_zps6c54ec61.jpg

...ja osobiście uważam, że to zbrojenie można było zrobić inaczej - nie wzdłuż, a w poprzek przekątnej narożnika. Mąż z kolei uważa, że w narożniku powinniśmy zrobić pełny mur (pod całym narożnikiem) albo przynajmniej dołożyć tam jeszcze dodatkowe ścianki; ja sądzę, że to, co jest zrobione, spokojnie wystarczy. Dajcie znać proszę, jak to widzicie.