Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, planuję mały remont/odświeżenie elewacji u rodziców i może coś w środku (jak starczy kasy :)).

Co do elewacji, to chodzi o dół, tak do 1,5m od ziemi, a w środku, to głównie korytarz gdzie się dużo chodzi i ściany są już po prostu brudne (zwłaszcza na wysokości psa).

Szukałem jakiegoś niedrogiego i szybkiego w zastosowaniu rozwiązania. Okazuje się jednak, że nie zawsze lub nawet często nie idzie to w parze.

Znalazłem jakieś panele styropianowe ale trzeba je potem malować i impregnować - dużo zabawy.

Widziałem gdzieś beton strukturalny, który się w całych takich kawałkach mocuje. Nie do końca wiem jak tutaj wygląda kwestie mocowania, czy to klej taki jak do płytek, czy jakiś specjalny, bo pewnie jest to dość ciężkie.

Znalazłem w końcu - i to mnie najbardziej przekonuje, zwłaszcza, że (jak to często bywa, najciemniej pod latarnią) produkują to w mojej okolicy - panele na ścianę do środka i na elewację, a więc jak najbardziej rozwiązanie dla mnie. Nazywają to panele strukturalne (panelestrukturalne.pl). Widziałem to i nawet miałem w ręce. Jest to w miarę lekkie i co najważniejsze klei się na zwykłym kleju do płytek (oczywiście na zewnątrz inny niż do wewnątrz). Jest to jakieś takie tworzywo, że można to nawet kercherem myć.

Mają różne kolory i wzory. Mnie na zewnątrz najbardziej by urządzał taki imitacja drewna w brązie, a na korytarz może imitacja betonu, taki jasny szary.

Chcą za to niecałe 200zł/m2. Do tego jeszcze teraz mają jakąś promocję -15%.

Moje pytanie jest następujące.

Czy ktoś miał do czynienia z tymi panelami, tej firmy?

Może mi ktoś coś doradzić.

dzięki za poradę