omgwtflol 16.10.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) witam. po zbiciu tynku z komina dymowego okazalo sie ze niektore cegly sa luźne i popekane, powyciagalem cegły i oczyscilem powierzchnie i mam teraz dziurę na około 60 cm wysokości i szerokosci na 30 mam cegły rozbiórkowe tylko nie wiem jaką zaprawą to kleić. koler nie ma znaczenia bo bedzie na tym plyta gipsowa. w castoramie doradzili zaprawe szamotową, maja racje ? Edytowane 16 Października 2014 przez omgwtflol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.10.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 . w castoramie doradzili zaprawe szamotową, maja racje ? Widocznie TA Castorama ma nadwyżki tej zaprawy do upłynnienia Do spalin wysokotemperaturowychh i suchych wystarczy zwykła zaprawa i dokładnie zafugowane cegły. Może się jednak okazać, że Twoje odkrycie to fragment "góry lodowej" i że cały komin składa się z luźnych cegieł. Wtedy jedynym ratunkiem przed jego ostateczną rozbiórką może być szlamowanie na całej jego wysokości. Coś słyszałem, że kominiarze ostatnio stosują do szlamowania jakiś materiał z firmy Schiedel. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omgwtflol 17.10.2014 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 ta szamotowa nie jest droga wiec nie ma problemu chce zrobic by bylo dobrze ale na necie pisze ze to jest zaprawa do budowania kominkow wiec dlatego pytam czy bedzie dobrze. Czyli zwykla zaprawa murarska? chodzi mi o najlepsza opcje. dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omgwtflol 18.10.2014 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 ok widze ze nikt sie juz nie wypowiada. Załatam to zwykla zaprawą murarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.10.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Zaprawa szamotowa - ok do komina z szamotem, ale do kominka? Po co.... Przy okazji zaprawa szamotowa jest droga - bo i szamot kosztuje, i odpowiedni cement do szamotu (glinowy) i tak dalej...Komin od środka i od zewnątrz powinien być porządnie obrzucony tynkiem. Zwykłym, takim jakiego wymaga użyta tam cegła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.10.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Komin od środka i od zewnątrz powinien być porządnie obrzucony tynkiem. Zwykłym, takim jakiego wymaga użyta tam cegła... Raczej trudno otynkować używany już komin "od środka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.10.2014 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Zaprawa szamotowa - ok do komina z szamotem, ale do kominka? Po co.... Przy okazji zaprawa szamotowa jest droga - bo i szamot kosztuje, i odpowiedni cement do szamotu (glinowy) i tak dalej... Komin od środka i od zewnątrz powinien być porządnie obrzucony tynkiem. Zwykłym, takim jakiego wymaga użyta tam cegła... Elito, jestem pod wrażeniem... Nie wolno tynkować kominów od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.10.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 beton: fakt - zafugować... nie otynkować. Mea culpa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.10.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 beton: fakt - zafugować... nie otynkować. Mea culpa... Owszem, ale pod warunkiem, że to fugowanie wykona jakiś tresowany wąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.10.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Stary ceglarz który kominy niejedne budował stwierdził - tego się nie da pośpieszyć trzeba powoli i już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts