Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka zaprawa do łatania komina dymowego z cegły

Recommended Posts

witam. po zbiciu tynku z komina dymowego okazalo sie ze niektore cegly sa luźne i popekane, powyciagalem cegły i oczyscilem powierzchnie i mam teraz dziurę na około 60 cm wysokości i szerokosci na 30 mam cegły rozbiórkowe tylko nie wiem jaką zaprawą to kleić. koler nie ma znaczenia bo bedzie na tym plyta gipsowa. w castoramie doradzili zaprawe szamotową, maja racje ? Edytowane przez omgwtflol

Gość Konto usunięte_12*
. w castoramie doradzili zaprawe szamotową, maja racje ?

Widocznie TA Castorama ma nadwyżki tej zaprawy do upłynnienia ;)

Do spalin wysokotemperaturowychh i suchych wystarczy zwykła zaprawa i dokładnie zafugowane cegły.

Może się jednak okazać, że Twoje odkrycie to fragment "góry lodowej" i że cały komin składa się z luźnych cegieł. Wtedy jedynym ratunkiem przed jego ostateczną rozbiórką może być szlamowanie na całej jego wysokości. Coś słyszałem, że kominiarze ostatnio stosują do szlamowania jakiś materiał

z firmy Schiedel.

Pozdrawiam

Zaprawa szamotowa - ok do komina z szamotem, ale do kominka? Po co.... Przy okazji zaprawa szamotowa jest droga - bo i szamot kosztuje, i odpowiedni cement do szamotu (glinowy) i tak dalej...

Komin od środka i od zewnątrz powinien być porządnie obrzucony tynkiem. Zwykłym, takim jakiego wymaga użyta tam cegła...

Zaprawa szamotowa - ok do komina z szamotem, ale do kominka? Po co.... Przy okazji zaprawa szamotowa jest droga - bo i szamot kosztuje, i odpowiedni cement do szamotu (glinowy) i tak dalej...

Komin od środka i od zewnątrz powinien być porządnie obrzucony tynkiem. Zwykłym, takim jakiego wymaga użyta tam cegła...

Elito, jestem pod wrażeniem...

Nie wolno tynkować kominów od środka.