Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balkon, taras. RATUNKU!!!

adameq

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów. Z góry przepraszam jeżeli taki temat już istnieje ale chciałbym dowiedzieć się krok po kroku na co mam zwrócić uwagę przy rozmowie z "majstrami"

Mój problem dotyczy balkonu oraz tarasu. Dom został kupiony 3 miesiące temu od Pana (właściciela firmy budowlanej), który twierdzi, że wszystko zostało wykonane zgodnie ze sztuką. Jednak wydaje mi się, że nie do końca.

1) Balkon

20141016_120320.jpg20141016_120328.jpg

Brat (właściciel) chce wykończyć balkon płytkami wraz z obróbką blacharską. Wydaję mi się, że powinna być jeszcze wylewka ponieważ od betonu do dolnej ramy okna balkonowego jest 6cm.

Jak to powinno być zrobione i na co szczególnie zwrócić uwagę?

2) Taras

Pan od którego został kupiony domek twierdzi, że na tarasie można śmiało układać płytki. Na tarasie została zrobiona hydroizolacja firmy Remmers. Na tarasie ma być również obróbka blacharska wraz z rynną. Co z dylatacją tarasu? Izoluje się ją jakoś?

20141016_120529.jpg20141016_120537.jpg20141016_120553.jpg

Bardzo proszę o rady bo przeraża mnie już ten dom ;)

Wysokość okna od wykończonego balkonu to tak naprawdę kwestia gustu, lecz balkon musi być ocieplony i dana hydroizolacja oraz spad min 2% (hydroizolacja powinna zachodzić na ścianę. Jeśli masz obecnie tylko monolit to masz małe pole manewru.

Swoją drogą to chyba okna masz prawdopodobnie obsadzone za nisko.W domu masz już wylewki czy jeszcze??? jaką masz w domu odległość między oknem a podłogą

Na tarasie widzę że jest taśma wywinięta na ścianę ale nie ma jej w miejscu dylatacji, powinien też iść tam sznur dylatacyjne ale to jest akurat do naprawienia w 30min.

Wysokość okna od wykończonego balkonu to tak naprawdę kwestia gustu, lecz balkon musi być ocieplony i dana hydroizolacja oraz spad min 2% (hydroizolacja powinna zachodzić na ścianę. Jeśli masz obecnie tylko monolit to masz małe pole manewru.

Swoją drogą to chyba okna masz prawdopodobnie obsadzone za nisko.W domu masz już wylewki czy jeszcze??? jaką masz w domu odległość między oknem a podłogą

Na tarasie widzę że jest taśma wywinięta na ścianę ale nie ma jej w miejscu dylatacji, powinien też iść tam sznur dylatacyjne ale to jest akurat do naprawienia w 30min.

W domu są już wylewki. Czyli rozumiem z tego, że trzeba naciąć te dylatacje i wsadzić tam sznur dylatacyjni a następnie przykleić taśmę?

Zdecydowanie 6 cm to za mało bo sama wylewka to 5 cm i pewnie dlatego nie została zrobiona... ale wydaje mi się że styropian jest konieczny może chociaż 3 cm i na to jakaś wylewka samopoziomująca bo można ją nakładać cieniej.

Jeśli wylewka na tarasie przylega do warstwy ocieplania a nie bezpośrednio do ściany to raczej nic się nie powinno dziać.

Zdecydowanie 6 cm to za mało bo sama wylewka to 5 cm i pewnie dlatego nie została zrobiona... ale wydaje mi się że styropian jest konieczny może chociaż 3 cm i na to jakaś wylewka samopoziomująca bo można ją nakładać cieniej.

Jeśli wylewka na tarasie przylega do warstwy ocieplania a nie bezpośrednio do ściany to raczej nic się nie powinno dziać.

Tak właśnie myślałem. Tylko, że ten balkon jest samonośny tzn. nie znajduję się pod nim żadne pomieszczenie. Czy w takim wypadku można zrobić samą wylewkę? Oddzielić ja folia czy hydroizolacją od tej pierwszej warstwy?

Jest kilka sposobów

-gotowy systemy do balkonów i tarasów

- listwy aluminiowe które docinasz i mocujesz przed płytkami tez na klej (musisz pamiętać by listwa nie zachodziła na płytkę od góry)

- wysunięcie płytki poza obrys tarasu i najęcie w jej spodniej warstwie rowka coś w rodzaju kapinosa a połączenie płytka-obrys tarasu zrobić silikonem

NIe jest połączony.

o panie to masz pan latający dywan tzn. balkon :p a jeśli poważnie masz balkon na konstrukcji samonośnej to nie masz się zbytnio o co martwić

a na serio możesz zrobić samą wylewkę ale prawidłowo balkon powinien być ocieplony z każdej strony by zminimalizować straty ciepła.

o korozje się nie martw bo listwy są aluminiowe np http://e-millennium.eu/profil-aluminiowy-balkonowy-2-0m-szary-ral-7037-listwa-balkonowa-okapnikowa-szara.html chyba że chcesz koniecznie blachę

Edytowane przez skresz

wiesz nic nie stoi na przeszkodzie byś sam coś poszukał, ja ci dałem linki pierwsze z brzegu by nakreślić sprawę a z tego co pamiętam za listwy 2,5m płaciłem po 25zł np. takie http://elistwy.pl/product.php?id_product=22

co do blachy to nie wiem czy cie taniej wyjdzie jak doliczysz gięcie, chyba że sam to zrobisz (blachę się raczej mocuje do wylewki na gwoździe bądź wkręty chyba że ponacinasz jąkać drabinkę jak przy tych listwach

Edytowane przez skresz

Listwy aluminiowe nie moga miec bezposredniego kontaktu z klejem do plytek miedzy nimi musi byc piasek kwarcowy. W przeciwnym razie plytki odkleja sie.

U mnie na balkonach zstosowany zaostal system PCI. Obrubka blacharska zostala delikatnie wcieta w poziom betonu- na to tasma pod podsypke z piasku kwarcowego. Caly balkon z krawedzia obrobki laczaca sie z balkonem zostala pokryt dwuskladnikowym uszczelniaczem. Uszczelniacz trzeba klasc dwu krotnie w odpowiedniach odstepach czasowych. Najwazniejsza kwestia jest to co przedmowcy wczesniej mowili- ocieplic balkon z kazdej strony.

Zapraszam do mojego dziennika budowy tam co nie co jest o izolacji balkonow napisane. Jesli beda potrzebne jakies fotki to moge przeslac na meila.

Pozdrawiam Tomek.

Edytowane przez Tomaszs131

Listwy aluminiowe nie moga miec bezposredniego kontaktu z klejem do plytek miedzy nimi musi byc piasek kwarcowy. W przeciwnym razie plytki odkleja sie.

nic takiego nigdy nie widziałem, przy wykonaniu obróbki z blachy i włożeniu sporego kawału tej blachy pod płytkę już widziałem co nie zmienia faktu że na pewno takie rozwiązanie nie zaszkodzi no chyba ze portfelowi

Wszystkie porady bardzo mi pomogły a Tomaszs131 wykazał się szczególną za co bardzo dziękuję.

Teraz mam problem z dobraniem szerokości fug i dylatacji na tarasie. Nie wiem czy dobrze robię ale upieram się na jak najmniejszej fudze tj.2 lub 2,5. Może dlatego, że chodzi mi o estetykę a nie zwracam uwagi na to co się może z tym dziać przy różnych temperaturach. Firma, która będzie kładła płytki twierdzi, że minimalna fuga o której w ogóle będzie mowa to od 4mm. Płytki 15x60.

Bardzo proszę o porady