Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa typu Monoblok, kwestia zabezpieczeń przed zawarzaniem wody grzewczej

Arek_77

Recommended Posts

rozumiem, że można z pompy monoblock, zrobić taką domową wersję split

Można tak zrobić, ale nie do końca domową wersję split. Jeśli zalejesz cały układ co płynem niezamarzającym, to nie stracisz na wydajności i sprawności pc, jeśli zastosujesz wymiennik i zalejesz glikolem tylko pc i wymiennik to stracisz zarówno na wydajności jak i na sprawności pc, która sama w sobie też nie jest jakoś bardzo sprawna, bo monoblocki to niezbyt wysoka półka jakościowo-cenowa (tzn. mają już i tak niezbyt duże i niezbyt wydajne wymienniki w sobie).

Można tak zrobić, ale nie do końca domową wersję split. Jeśli zalejesz cały układ co płynem niezamarzającym, to nie stracisz na wydajności i sprawności pc, jeśli zastosujesz wymiennik i zalejesz glikolem tylko pc i wymiennik to stracisz zarówno na wydajności jak i na sprawności pc, która sama w sobie też nie jest jakoś bardzo sprawna, bo monoblocki to niezbyt wysoka półka jakościowo-cenowa (tzn. mają już i tak niezbyt duże i niezbyt wydajne wymienniki w sobie).

To znaczy jaki jest wydajny a jaki nie jest, i dlaczego w jednej jest dobry a w drugiej zły ?

Eeee tam, niektóre monobloki mają wydajność nie odbiegającą od splitów.

Zwróć jednak uwagę co jest w zestawie - czasem mają atrakcyjną cenę z uwagi na brak elementów układu, które trzeba dokupić osobno (pompka, zawory, grzałka elektryczna) i z tego wynika ich taniość, zdaje się u samsunga tak widziałem.

Moim zdaniem lepiej splita kupić, odpadają też problemy z drugim wymiennikiem + drugą pompą obiegową do współpracy z CO i CWU gdy PC zalana glikolem.

Kwestia m. in. wymiarowania wymiennika który jest jednym z najdroższych elementów pc. Gdy konstrukcja jest bardzo budżetowa to jak myślisz na czym się oszczędza ?

co do zasady się zgodzę ale dlaczego to ma się dotyczyć tylko monobloka albo tylko splita, to raczej zależy od producenta i jego chęci posiadania dobrego produktu a nie typu produktu w sensie split czy monoblok

Tzn. masz teraz w wężownicy zasobnika CWU glikol ? Co w przypadku np jakiejś drobnej nieszczelności wężownicy gdy używasz wody do spożycia ? Może trochę na przerost moje obawy bo w solarach zdaje się jest podobnie...

Nie przewidzę wszystkich nieszczęść, ale na pewno mam płyn dopuszczony do takiego stosowania i jak pisałem już wcześniej to nie jest to samo co płyn do chłodnic, inny skład i inne proporcje, no oczywiście nie jestem specjalistą ale tego płynu musiał byś sporo popijać by ci zaszkodziła ta herbatka, przynajmniej taką informację dostałem.

Nie przewidzę wszystkich nieszczęść, ale na pewno mam płyn dopuszczony do takiego stosowania i jak pisałem już wcześniej to nie jest to samo co płyn do chłodnic, inny skład i inne proporcje, no oczywiście nie jestem specjalistą ale tego płynu musiał byś sporo popijać by ci zaszkodziła ta herbatka, przynajmniej taką informację dostałem.

Jak masz glikol propylenowy, to jest praktycznie nieszkodliwy. gdyby był to etylenowy lub metylenowy to pół szklaneczki i do piachu:( dlatego trzeba bardzo uważać czym zalewa się instalację:)

Jak masz glikol propylenowy, to jest praktycznie nieszkodliwy. gdyby był to etylenowy lub metylenowy to pół szklaneczki i do piachu:( dlatego trzeba bardzo uważać czym zalewa się instalację:)

Już kiedyś wymienialiśmy poglądy na ten temat i z tego co pamiętam to doszliśmy do wniosku że nieszczelna wężownica to wyjątkowy traf, ja nie mam powodu by pić wodę z zasobnika ale nawet jeśli to była by czerwona, miała dziwny zapach i smakowała paskudnie więc trzeba by sporo samozaparcia by wypić te pół szklaneczki