Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jezierski - szprosy odpadają!

Recommended Posts

Blisko 4 lata temu zainstalowałem w domu okna z firmy Jezierski. Niestety po niespełna 3 latach szprosy zewnętrzne zaczęły się odklejać, szczególnie od strony południowej i zachodniej. Miesiąc temu firma Jezierski przystąpiła do naprawy gwarancyjnej (szczegóły dokładnie opisałem w wątku "Jezierski markowe okna - reaktywacja? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220116-Jezierski-markowe-okna-reaktywacja&highlight=jezierski).

Ponieważ, Jezierski kompletnie zignorował moją ostatnią reklamację szukam informacji, jak można je przykleić z powrotem do szyby????

Słyszałem coś o jakimś "butylu". Czy wiecie co to jest, jak się sprawuje i ewentualnie, gdzie można to kupić? Samo okno tarasowe kosztuje 10 tys. Proszę o pomoc!

Sypialnia_foto.jpg

Nie wiem jak się klei szprosy do PCW - ale w drewnie od lat niezawodną techniką jest tasma dwustronna (taka specjalna do tego z 3 M) + silikon. Żaden szpros mi jeszcze nie odpadł.

Dzięki za info :) Te szprosy od Jezierskiego mają już pod spodem taśmę (chyba dwustronną). Czy powinienem kleić do starej taśmy, czy starą najpierw usunąć. Jeśli usunąć, to czym? Czy szprosy innych firm też są oryginalnie klejone na taśmę dwustronną, czy może inną (lepszą) techniką?

To jest dobra technika, ale kluczem do powodzenia może być BARDZO DOKŁADNE OCZYSZCZENIE POWIERZCHNI, także klejenie na starą taśmę to nieporozumienie.

Odtuścisz to benzyną ekstrakcyjną.

w PVC szprosy naklejane sa taśmą obustronną, nie ma innej techniki

podstawowe warunki:

- dobra taśma

- dokładne odtłuszczenie powierzchni szyby i szprosa ( z usunięciem starej taśmy)

- luzy między szprosem a profilem, przy ich braku ( jeśli nie ma jest to ewidentny błąd producenta) szpros wcześniej czy później się odklei

Podstawową przyczyną odklejania się nawet dobrze przyklejonych szprosów jest praca materialu szprosu pod wpływem zmian temperatury której żadna taśma nie wytrzyma wiecznie. Dlatego właśnie odklejają się u Eurico głównie od stron dobrze przygrzewanych słońcem. Kiedyś była już tu dyskusja na temat dawania czy nie dawania gwarancji na szpros klejony w PCV. Drewno to inny materiał, znacznie mniej się wydłuża-skraca pod wpływem zmian temperatury to i kłopotów brak.

Eurico, całkowicie usuń starą taśmę, oczyść miejsca pod nową czymś na acetonie i posiedzi kilka lat. A jeśli znowy kiedyś zaczną odpadać przyjmij że taki ich urok.