Redakcja 16.10.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Jaki budować dom dziś, by był nowoczesny, energooszczędny, optymalny także za 10 15 i 25 lat? Posłuchajcie, co mówią eksperci: Zapraszamy też do obejrzenia debaty o domu 2021: DEBATA A jakie jest Wasze zdanie? Zapraszamy do dyskusji. Edytowane 16 Października 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 jak zwykle zero konkretów, ale bełkotu marketingowego mnóstwo - będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.10.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Za to im w koncu placa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.10.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Posłuchajcie, co mówią eksperci: I to jest ekspert ?! Zapomnieli chyba dopisać z przodu "Media .." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.10.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 eee, nie, nawet gadany nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.11.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 eee, nie, nawet gadany nie ma Oni tam może nie mają ale my tu mamy naszego miszcza i to nam w zupełności wystarczy. Zapewnia ubaw po pachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannawlosciach 12.11.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 szukam uczciwego wyliczenia ( jeśli to w dziej szych czasach możliwe) dom energooszczędny versus tradycyjny. Jak to wygląda koszty poniesione extra na energooszczędność w zestawieniu na profity jakie zamirzamy osiągnąć, po ilu latach faktycznie zwraca się inwestycja, pomijając plusy ochrony środowiska, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.11.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232040-O-murarzach-dyletantach-i-ca%C5%82ej-czeladzi-projektuj%C4%85co-wykonuj%C4%85co-nadzoruj%C4%85cej&p=6667504#post6667504 Na nic się zda wyliczanie .. kiedy robi się takie jaja z ścianami .. a to tylko drobna część grzeszków w nieciągłości izolacji.Tradycyjny to był Polski dworek z drewna/kamienia/cegły.Te "para tradycyjne" domy to zlepek niedopracowanych detali za 1500zł gotowego projektu ... tego nawet nie ma co porównywać do porządnie się gotujących inwestorów budujących około pasywne ... oni są świadomi jak i czego chcą .. i wybudują około pasywnie w cenie przeciętnego domu z masą kominów i innych bez postaciowych detali. Już z tego prostego powodu ciężko coś wyliczyć .. bo cała para pójdzie w gwizdek .. jak to ma miejsce przy NF 15 płaci się za papier pasywne .. cerfyfikowane .. ale czy ekonomiczne ? przy spełnianiu takich cudacznych wymogów i audytów i innych wynalazków, gdzie rzut oka wiele mów to tylko marnotrastwo kasy. A inwestycja w dom czy się zwróci ? nigdy.. chyba że się odsprzeda z zyskiem.Czy kalkuluje czy zrobienie domu na obecnych zasadach jest lepsze niż robienie samogrzejnego ? autonomicznego ? ciężko jest wycenić portfolio szczególnie tak wielkiego kalibru ...no ale potrzeba czasem żywego przykładu.. Oponentom kopary zjadą w dół i dyskusja umilknie. j Edytowane 12 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannawlosciach 13.11.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 ma pan rację, ale warto wiedzieć, można dom ocieplić 30 cm warstwą styropianu lub wełny, markowej albo 10 cm byle czym, albo wogóle nie docieplać. Rachunek ekonomiczny to ważna rzecz,, żeby było jasne ja jestem za termomodernizacją, ale ciekawy byłem. Wygląda na to że takowe wyliczenia robią producenci materiałów izolacyjnych lub projektanci domów energooszczędnych np pasywnych i z tych wyliczeń w różnych wariantach wychodzi że taki dom jest co prawda droższy ale inwestycja zwraca się po 5-10 -15 latach. Mnie ciekawi czy to prawda. W ich interesie jest by wykazywać krótki okres zwrotu a jak jest w rzeczywistości pytam się na forum najlepiej tych którzy sami budowali , robili symulacje energooszcędniak - tradycjonalista? Można samemu policzyć ale po co jak ktoś ma takowe zestawienie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 ma pan rację, ale warto wiedzieć, można dom ocieplić 30 cm warstwą styropianu lub wełny, markowej albo 10 cm byle czym, albo wogóle nie docieplać. Rachunek ekonomiczny to ważna rzecz,, żeby było jasne ja jestem za termomodernizacją, ale ciekawy byłem. Wygląda na to że takowe wyliczenia robią producenci materiałów izolacyjnych lub projektanci domów energooszczędnych np pasywnych i z tych wyliczeń w różnych wariantach wychodzi że taki dom jest co prawda droższy ale inwestycja zwraca się po 5-10 -15 latach. Mnie ciekawi czy to prawda. W ich interesie jest by wykazywać krótki okres zwrotu a jak jest w rzeczywistości pytam się na forum najlepiej tych którzy sami budowali , robili symulacje energooszcędniak - tradycjonalista? Można samemu policzyć ale po co jak ktoś ma takowe zestawienie:) Nie bardzo wiem co ma się zwracać ? Izolacja jest zamiast drogiego ogrzewania. Tania konstrukcja gotowa ( poza płytą fundamentową ) 0.08W/m2 xK podłoga ściana dach Wentylacja z odzyskiem 90% podłoga ogrzewana kablami, termostaty w każdym pomieszczeniu. Powietrze chłodzone inwertorową pompą ciepła ( i dogrzewane ) cwu to zasobnik z ppc - Ogrzewanie i chłodzenie + cwu ( 200l/24h) wychodzi do 15kWh/m2 czyli Ep 40. Przy pełnym komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.11.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Na pewno rozbudowywanie systemów grzewczych wg Pańskiego pomysłu do ekonomicznego rozwiązania nie prowadzi.To ma być budynek opierający się max na właściwościach pasywnych.A nie dom w który wpakujemy masę kabli / rur itp to tanie nie będzie.To samo z tym styropianowcem .. sporo przerw w izolacji, brak detalu wykończenia fundamentu, jeśli miało by być tak jak na filmie to już jest źle. Widać nikt tego nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.11.2014 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Na pewno rozbudowywanie systemów grzewczych wg Pańskiego pomysłu do ekonomicznego rozwiązania nie prowadzi. To ma być budynek opierający się max na właściwościach pasywnych. A nie dom w który wpakujemy masę kabli / rur itp to tanie nie będzie. To samo z tym styropianowcem .. sporo przerw w izolacji, brak detalu wykończenia fundamentu, jeśli miało by być tak jak na filmie to już jest źle. Widać nikt tego nie sprawdza. Tylko kompletny brak wiedzy może usprawiedliwiać to "na pewno" . Nikt kto faktycznie zajmuje się domami izolowanymi nie napisze, że przy małych potrzebach można ogrzewać się i chłodzić pasywnie. Pasywne ogrzewanie i chłodzenie to największa bzdura i oszustwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Pan się bardzo powoli uczy, aczkolwiek już Pan się pozbył wielu głupich sloganów.Niestety, ale rozbudowa systemów to nie jest kierunek ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.11.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Pan się bardzo powoli uczy, aczkolwiek już Pan się pozbył wielu głupich sloganów. Niestety, ale rozbudowa systemów to nie jest kierunek ekonomiczny. Jeżeli można połączyć niskie koszty instalacji z bardzo małym zużyciem i pełnym komfortem latem i zimą, to jest to kierunek jak najbardziej ekonomiczny. To ja uczę, tym się zajmuję i to opisuję. Wiem, że to może być trudne, dla tych co dopuszczali centralne ogrzewanie, ale to nie moja wina. Nie zrobi Pan w termosie ( dom dobrze izolowany ) pasywnego ogrzewania i chłodzenia utrzymującego stałą temperaturę i uwzględniającego zyski bytowe i słoneczne. To się nawet drogo nie da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Da się zrobić ... bardzo prosto się da zrobić jak by Pan słuchał to by coś było z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.11.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Da się zrobić ... bardzo prosto się da zrobić jak by Pan słuchał to by coś było z tego Czytałem uważnie, dlatego wiem, że prosto to się pisze slogany. Nie da się mieszkać w domu izolowanym z pasywnym chłodzeniem i grzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.11.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Czytałem uważnie, dlatego wiem, że prosto to się pisze slogany. Nie da się mieszkać w domu izolowanym z pasywnym chłodzeniem i grzaniem.Bo dom "izolowany" to głupota. Wynika z braku wiedzy i pomysłów na temat wykorzystania tego co daje natura. Dom "izolowany" to problem, przede wszystkim z przegrzewaniem się. Stąd pomysł na automatykę i na zmianę grzanie i chłodzenie przez cały okrągły rok. To co w domu pasywnym załatwia natura w "izolowanym" jest wymuszane. Co jest tańsze inwestycyjnie i w eksploatacji nie trzeba pisać. Domy izolowane nigdy nie powstaną, bo są kalekim pomysłem niedouczonego mędrka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Dokładnie, natura daje dużo, tylko takich sprzedawców kabli to gryzie.Przecież jak można nie mieć nic prócz kawałka rurki i wentylatorów dwóch... Na grzyba mi tyle sterowań, ktoś widział kurtkę z rurkami pod ? czy plecak z piecem , a na ciele rurki do grzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.11.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Przeliczmy zatem na dom 100m2. Wentylacja 240m3/h latem anie nie jest przesadą ani uciążliwa akustycznie. Niesie w sobie taka ilość ok.1 kWh chłodu.Oznacza to ,że dla różnicy temp wew/zew. 24oC/ 30oC, powietrze z GWC 18oC ma zapewnić komfort 24oC we wnętrzu domu . Jeżeli dom sowicie zaizolowany i prawidłowo wybudowany, jakim cudem Panie Tomaszu ,ten system pasywnego chłodzenia ma być nie wydolny, skoro zimą przy 22oC / -20oC 1kWh energii cieplnej wystarcza na komfortową temperaturę.Myślę podobnie jak koledzy wyżej,że Szanowny Pan uprawia sloganologię w czystej postaci.Jeżeli jest tak jak Pan pisze ,że nie da się mieszkać w domu izolowanym z pasywnym systemem chłodzenia,to znaczy że był Pan ,czy widział,źle zbudowany dom ,a takich chyba Pan nie promuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ja się nie martwię latem, akurat bo na lato jestem położony wzorcowo; więcej elewacji od północy.Za to w zimie przydało by się więcej słońca łapać.Ale cel jest prosty wybudować raz i nie martwić się że coś przestanie działać, działać będzie aż do znudzenia jak najmniej mechaniki, więcej natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts