Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z PW a zasobnik C.W.U - prośba o poradę

xkrol

Recommended Posts

Mam zamiar połączyć zasobnik CWU zarówno do kotła gazowego jak i również do kominka z PW. Całość będzie pracować w układzie zamkniętym a kominek będzie miał sterownik z możliwością ustalenia priorytetu C.W.U. Czy lepiej jest zamontować zasobnik z jedną wężownicą połączoną zarówno z kominkiem jak i z kotłem gazowym czy też z dwoma wężownicami i rozdzielić oba układy? Z uwagi chociażby na koszta wolałbym to pierwsze rozwiązanie.

Czy taki układ jest sensowny z praktycznego punktu widzenia?

Rysunek jest uproszczony bo skupiłem się tylko na meritum sprawy zupełnie pomijając sprawy związane z c.o., naczynia przeponowe, system schaładzający itp.

Może ktoś podrzuci konkretny przykład prawidłowego podłączenia kominka i kotła gazowego do grzania zasobnika c.w.u. jedną wężownicą?

Mi instalator założył z dwoma wężownicami, nic się nie oddzywałem bo nie miałem domu wcześnie i znajomi czy rodzina w domu nie mieli takiego rozwiązania. Byłem zdany na niego w 100%, jednak jest to firma z 15 letnim stażem i nie znam złych opinii o nich. Na tą porę jak rozmawiałem z jednym znajomym również ma takie rozwiązanie.

Ja mam kominek z UZ i piec jednofunkcyjny. Dolna wężownica jest podłączona pod kominek, a górna pod piec.

Mi instalator założył z dwoma wężownicami, mam kominek z UZ i piec jednofunkcyjny. Dolna wężownica jest podłączona pod kominek, a górna pod piec.

Zdecydowałem się jednak również na zasobnik z dwiema wężownicami. Już zamówiony, tak więc temat do zamknięcia.

Dziękuję za pomoc.