Crisiano 16.10.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Mam przygotowane przyłącze wody do nawadniania ogrodu na zewnątrz na ścianie domu (rura z tworzywa, chyba calowa). Ocieplenia jeszcze nie mam. Jak prawidłowo przygotować to przyłącze, które na dzień dzisiejszy jest 0,5m nad poziomem terenu. Myślałem o jakiejś skrzynce z zaworem z której pójdzie rura w grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 16.10.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 a nie masz owej rurki wypuszczonej z instalacji wewnętrznej w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Mam przygotowane przyłącze wody do nawadniania ogrodu na zewnątrz na ścianie domu (rura z tworzywa, chyba calowa). Ocieplenia jeszcze nie mam. Jak prawidłowo przygotować to przyłącze, które na dzień dzisiejszy jest 0,5m nad poziomem terenu. Myślałem o jakiejś skrzynce z zaworem z której pójdzie rura w grunt. Wypuść jeszcze przewód elektryczny do zasilania sterownika tego nawadniania, całość opuść w dół pod ziemią oddal od domu ok 1m i zainstaluj w skrzynce(są dedykowane ładne i estetyczne oraz trwałe), od strony zasilania - zapewne w domu przy rozdzielaczu wody zamontuj zawór+trójnik + przyłącze do kompresora (w celu usunięcia wody na odcinku od rozdzielacza do skrzynki poza domem i całej instalacji nawadniania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 16.10.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Owa rurka jest z instalacji wewnętrznej domu.Kabel wypuszczony. Mam tak:kotłownia- przyłącze wody- zawór- licznik- zawór- trójnik (na instalację domową i garaż z ogrodem, nawadnianiem) Instalacja domowa (tego opisywać nie będę) Garaż z ogrodem, nawadnianiem- zawór- licznik- kranik (pewnie można podłączyć kompresor)Garaż- kranikPoza domem- wyprowadzona rura długości ok. 1,5m do nawadniania, ok. 0,5m nad gruntem Zastanawiam się jak to opuścić w dół pod ziemie?Tnie sie rurkę, zakłada kolanko i w ziemię? ma to być w jakiejś skrzynce? Może jakieś zdjęcie w necie poglądowe? Sam tego robić nie będę i zawołam hydraulika, ale muszę wiedzieć jak to ma wyglądać. Chcę żeby zrobił to raz a porządnie, tym bardziej, że zaraz będzie robione ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.10.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Przyłącze zrób po ścianie - kolankiem np http://www.ustm.pl/pl/produkty-ustm/instalacje-sanitarne/instalacje-pe , ocieplenie przykryje łączenie i rurę- jeśli chcesz aby była głębiej można oczywiście podkuć, całość i najlepiej całe podkucie wraz z rurą "uszczelnić" w ścianie pianką rozprężną i przygotować do ocieplenia.Według mnie nie potrzeba rewizji do miejsca łączenia, jednak jeśli się obawiasz to zrób.W zależności od zastosowanej rury można oczywiście zgrzać połączenia - będą trwałe, trwalsze niż niejedna złączka, jednak uważam, że te połączenia skręcane są bardzo trwałe. Dla pewności zamknij koniec rury korkiem i sprawdź szczelność.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 17.10.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Faktycznie, można dać kolanko i po ścianie do ziemi. Muszę to omówić z dociepleniowcami i hydraulikiem. Łącznie jeśli będzie zgrzewane lub zaciskane to pewnie rewizja niepotrzebna. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts