Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody na ścianie domu do nawadniania ogrodu - i co teraz?

Crisiano

Recommended Posts

Mam przygotowane przyłącze wody do nawadniania ogrodu na zewnątrz na ścianie domu (rura z tworzywa, chyba calowa).

Ocieplenia jeszcze nie mam. Jak prawidłowo przygotować to przyłącze, które na dzień dzisiejszy jest 0,5m nad poziomem terenu. Myślałem o jakiejś skrzynce z zaworem z której pójdzie rura w grunt.

Mam przygotowane przyłącze wody do nawadniania ogrodu na zewnątrz na ścianie domu (rura z tworzywa, chyba calowa).

Ocieplenia jeszcze nie mam. Jak prawidłowo przygotować to przyłącze, które na dzień dzisiejszy jest 0,5m nad poziomem terenu. Myślałem o jakiejś skrzynce z zaworem z której pójdzie rura w grunt.

Wypuść jeszcze przewód elektryczny do zasilania sterownika tego nawadniania, całość opuść w dół pod ziemią oddal od domu ok 1m i zainstaluj w skrzynce(są dedykowane ładne i estetyczne oraz trwałe), od strony zasilania - zapewne w domu przy rozdzielaczu wody zamontuj zawór+trójnik + przyłącze do kompresora (w celu usunięcia wody na odcinku od rozdzielacza do skrzynki poza domem i całej instalacji nawadniania)

Owa rurka jest z instalacji wewnętrznej domu.

Kabel wypuszczony.

Mam tak:

kotłownia

- przyłącze wody

- zawór

- licznik

- zawór

- trójnik (na instalację domową i garaż z ogrodem, nawadnianiem)

Instalacja domowa (tego opisywać nie będę)

Garaż z ogrodem, nawadnianiem

- zawór

- licznik

- kranik (pewnie można podłączyć kompresor)

Garaż

- kranik

Poza domem

- wyprowadzona rura długości ok. 1,5m do nawadniania, ok. 0,5m nad gruntem

Zastanawiam się jak to opuścić w dół pod ziemie?

Tnie sie rurkę, zakłada kolanko i w ziemię? ma to być w jakiejś skrzynce? Może jakieś zdjęcie w necie poglądowe?

Sam tego robić nie będę i zawołam hydraulika, ale muszę wiedzieć jak to ma wyglądać. Chcę żeby zrobił to raz a porządnie, tym bardziej, że zaraz będzie robione ocieplenie.

Przyłącze zrób po ścianie - kolankiem np http://www.ustm.pl/pl/produkty-ustm/instalacje-sanitarne/instalacje-pe , ocieplenie przykryje łączenie i rurę- jeśli chcesz aby była głębiej można oczywiście podkuć, całość i najlepiej całe podkucie wraz z rurą "uszczelnić" w ścianie pianką rozprężną i przygotować do ocieplenia.

Według mnie nie potrzeba rewizji do miejsca łączenia, jednak jeśli się obawiasz to zrób.

W zależności od zastosowanej rury można oczywiście zgrzać połączenia - będą trwałe, trwalsze niż niejedna złączka, jednak uważam, że te połączenia skręcane są bardzo trwałe. Dla pewności zamknij koniec rury korkiem i sprawdź szczelność.

Pozdrawiam