mwmw 16.10.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Proszę o poradęMam komin o wysokości 13 m (w tym 4 m ponad płaski dach) o wymiarach w gornej części 200 * 110 [cm] i grubości ścian okolo 40 [cm] , trzy ściany są w substancji domu a czwarta jest zewnętrzna . Posiada dwa kanały dymne o wymiarach wewnętrznych 50 * 40 [cm]. Komin kiedyś miał inne przeznaczenie, jeden kanał pracuje z piecem domowym miałowym [25 KW] z nadmuchem , drugi chwilowo nie jest wykorzystywany . Pali się bardzo dobrze, wyczystki komina w piwnicy są cały rok otwarte ( 50*50). Część powyżej dachu jest zniszczona, w zlym stanie budowlanym. Zamierzam ją rozebrać i nadbudować nowym kominem też z dwoma kanałami dymnymi.Taki zmodernizowany komin ma być przystosowany do obecnych potrzeb i tu prośba pomoc praktyczno-teoretyczną:1. Jaka byłaby wystarczająca i optymalna wysokość (zakładam do 180 [cm] )2. Jaka powinna być grubość ścian komina.3. W jakim zakresie mogę zmniejszyć wymiary wewnętrzne kanału.4. Na budowę komina zamierzam użyć cegły zwykłej dobrze wypalonej a na zew. obudowę komina z cegły klinkierowej dziurawki (czy inaczej).5. Czy zastosować daszek przeciw deszczowy - jaki.6. Jak uszczelnić wokół nowego komina dach (papa) zostawiając stare pokrycie .Proszę szanownych użytkowników o opinie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.10.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Komin to kominiarz z nim związany. Raz w roku minimum. Najlepiej ten sam, który opiekuje się Twoim rejonem, a nie co roku inny (rozmywająca się odpowiedzialność). To on Ci powie co trzeba i jak, przy okazji orientując się do czego ma ten komin służyć. Czasy uniwersalnych kominów do wszystkiego raczej juz były. Poproś kominiarza, a jego sugestie możesz ewentualnie tu skonsultować. Niezobowiązująco:1.To zależy od warunków otoczenia i przeznaczenia2.patrz 13.jak wyżej4.Tak, ale też 15.patrz 46. Tak jak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwmw 17.10.2014 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Kominiarza nie widziałem 30 lat i nie ma żadnego kontaktu, chyba że sprzedają kalendarze. Proszę drążyć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.10.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Wrzuciłeś poważny problem na forum. Myślałem, ze chcesz podejść do tego podobnie. ..http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0CEIQFjAG&url=http%3A%2F%2Fkominiarze.info%2F%3Fstr%3D5&ei=hWNBVLqcNYfqaNi_gfAI&usg=AFQjCNHhr8nf4bb7v-0YMVrtxc6pBgnRDw&bvm=bv.77648437,d.d2s To namiary gdyby jednak. Łódź tam też figuruje. Jak chcesz uprawiać partyzantkę (zaufać forumowiczom;)), i nie interesują Cię argumenty w rozmowie z urzednikami czy ubezpieczalnią, odnieś się do punktu nr 1. Z fusów nikt Ci nie powróży...Wtedy "podrążymy":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwmw 20.10.2014 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) Wrzuciłeś poważny problem na forum. Myślałem, ze chcesz podejść do tego podobnie. ..http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0CEIQFjAG&url=http%3A%2F%2Fkominiarze.info%2F%3Fstr%3D5&ei=hWNBVLqcNYfqaNi_gfAI&usg=AFQjCNHhr8nf4bb7v-0YMVrtxc6pBgnRDw&bvm=bv.77648437,d.d2s To namiary gdyby jednak. Łódź tam też figuruje. Jak chcesz uprawiać partyzantkę (zaufać forumowiczom;)), i nie interesują Cię argumenty w rozmowie z urzednikami czy ubezpieczalnią, odnieś się do punktu nr 1. Z fusów nikt Ci nie powróży...Wtedy "podrążymy":) Na forum chciałbym podyskutować, może wysłuchać, formułuje swój problem, zbieram informacje, opinie (mam jakieś doświadczenie z fizyki i techniki, próbuję się przygotować do działania na miarę możliwości i bezpiecznie) - jeżeli nie będzie konfrontacji z braku laku to dopiero może stać się zadaniem komercyjnym (komercję zostawiam na murowanie). Wierzę w zasady życzliwej pomocy niekomercyjnych porad formuowiczów w wielu przypadkach to tak działa i naprowadza na znakomite rozwiązania. Na świecie wybudowano miliardy kominów, niekoniecznie przez profesjonalistów, niektórzy na pewno uzyskali znakomite rezultaty nie zawsze znane profesjonalistom – stąd temat na forum dla tego przypadku jest zasadny. Więc czekam na miłośników tego tematu...........chciałbym znać odpowiedzi na zadane pytania ,dzięki temu o kierunku moich działań zdecyduję jako bardziej doświadczony. Posesja znajduje się w terenie mało zabudowanym, w przyszłości na pewno wyrośnie osiedle domków jednorodzinnych, mój dom jest najwyższy (z piwnicą trzy kondygnacje) . Edytowane 5 Listopada 2014 przez mwmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwmw 05.11.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Jeżeli możliwe proszę wypowiedzieć się fragmentarycznie pomijając pozostałą część tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.11.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Które fragmenty masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwmw 06.11.2014 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Które fragmenty masz na myśli? przykładowo -Jak ma się nadmierna powierzchnia poprzeczna kanału komina do wysokości przy wykorzystaniu go do pieca 25 kw (jaki musi być minimalna wysokość do zapewnienia ciągu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.11.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Trudno to do końca przewidzieć.Jeden problem, to nagłe rozprężenie gazów, drugi - okresowe wyziębianie komina . Łatwiej nagrzać mniejszy gabaryt. W przeszłości ludzie radzili sobie z takimi sytuacjami. Komin to była zbudowana od stropu kanciapa o wymiarach czasem 1,5m x 1,5m, zwężająca się ku górze. Do nie prowadziły rurki z pieców w każdym pokoju. Często była to również wędzarnia...Ale tamtejsi ludzie generalnie lepiej sobie radzili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 06.11.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 i jeszcze zawsze nalezy sie liczyc z tym, ze moze cieknac komin, przy dachu ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwmw 08.11.2014 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 1. Czy zwężenie od dachu otworu wylotowego ( jak dobrać rozmiar końcowy ?) spowoduje większy ciąg komina kompensujący zmniejszenie jego wysokości. 2. W celu zabezpieczenia przed przeciekaniem komina (deszcz pionowy, boczny) planuję daszek p/deszczowy, ponieważ komin ma duży przekrój mam kłopot w ustaleniu jego wymiarów i kształtu (np. wysokość od czapy komina do jego dolnej krawędzi daszku ) Przynajmniej te niewiadome chciałbym sobie rozjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.11.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 1. Czy zwężenie od dachu otworu wylotowego ( jak dobrać rozmiar końcowy ?) spowoduje większy ciąg komina kompensujący zmniejszenie jego wysokości. 2. W celu zabezpieczenia przed przeciekaniem komina (deszcz pionowy, boczny) planuję daszek p/deszczowy, ponieważ komin ma duży przekrój mam kłopot w ustaleniu jego wymiarów i kształtu (np. wysokość od czapy komina do jego dolnej krawędzi daszku ) Przynajmniej te niewiadome chciałbym sobie rozjaśnić. Ja bym włożył na całej długości wkład kominowy z kwasówki. Średnicę dobrać do planowanego urządzenia grzewczego, lekko ją przewymiarować. Np przy zakładanej fi 180, dać fi 200. Światło takiego komina zamknąć szczelnie kryzą kominową, która zabezpieczy szacht przed opadami i spowoduje szybkie nagrzewanie się komina w środku. Powietrze ma małą pojemność cieplną. Daszek opcjonalnie nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwmw 09.11.2014 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Dziękuję, rozwiązanie przekonywujące, może najlepsze - myślałem o tym, ale byłaby trudność w w trafienie w pewną średnicę. Korzystam z nowego dobowego pieca miałowego z nadmuchem (to już kolejnyi), w przypadku długich przerw pracy wentylatora (w zależności od temp. zew.) u znajomych a u mnie sporadycznie nagromadzone gazy wybuchają. Wyczystka komina 60*60 [cm] jest zabezpieczeniem na takie przypadki - słyszę ją w mieszkaniu.. Z tych względów i ekonomicznych założyłem przebudowę z cegły pełnej. Jeżeli to możliwe proszę Pana do ustosunkowania się do cytowanych dwóch punktów w kierunku mych założeń.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.11.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 1. Nie 2. Daszek powinien być tak skonstruowany, by deszcz zacinający pod kątem 45 stopni nie miał możliwości dostać się do wnetrza. Wysokość podpór daszku zwykle robię na wymiar połowy otworu wylotowego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwmw 12.11.2014 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 1. Nie Dziękuję za wyjaśnienie dot.punktu nr 2 - wystarczająco mnie ukierunkowało. Natomiast chciałbym dowiedzieć się więcej w sprawie dot. punktu 1 - wysokość komina, jakie wady lub zalety miałaby zwężka (dysza) na końcu komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.11.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Kurcze ..Piotrek jaki ty masz ładny komin !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.11.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Kurcze ..Piotrek jaki ty masz ładny komin !! Ba! I to nie jeden... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.11.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Dziękuję za wyjaśnienie dot.punktu nr 2 - wystarczająco mnie ukierunkowało. Natomiast chciałbym dowiedzieć się więcej w sprawie dot. punktu 1 - wysokość komina, jakie wady lub zalety miałaby zwężka (dysza) na końcu komina. Zwężenia (dysze) robi się w paleniskach. Komin musi mieć jednorodną pojemność na całej swojej długości. Łagodne zwężenia starych kominów wynikają z faktu zmniejszającej się objetości gazów przemieszczających się w górę wskutek ich stygnięcia. Skrócenie komina zmniejszy ciąg, a jego przewężenie dodatkowo utrudni ewakuację gazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.11.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 A może by tak zdjęcia .. przy tak grubaśnym kominie może warto wykonać to przez wzmocnienie naprawę powierzchni ?Na razie to pracuje nasza wyobraźnia, a nie oczy które by dostrzegły co z tym zrobić.Na ten czas wydaje mi się że komin idzie uratować taki jaki jest, to było by też najekonomiczniejsze rozwiązanie.Pytanie tylko jaka jest cegła w tym kominie .. czy czasem już palcem jej wygrzebać nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts