powell 03.12.2014 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 U mnie sterownik chyba również zaniża trochę temperaturę na czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 U mnie sterownik chyba również zaniża trochę temperaturę na czerpni. Tam dmucha, jest wilgoć. Nie ma mowy o dokładnych pomiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyrdax 05.12.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 U mnie sterownik chyba również zaniża trochę temperaturę na czerpni. Dodatkowo, będą zyski na długości kanału od czerpni do czujnika który jest umieszczony pewnie w centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 05.12.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Kanał od czerpni do centrali leci na nieogrzewanym poddaszu, więc zysk jest minimalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyrdax 05.12.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Zakładam że zyski na kanale mogą się wachać od 1-2 stopni. Sam czujnik pewnie też jest obarczony zakresem pomiaru. Jeśli by doliczyć zakres błędu czujnika do którego się odnosimy to by można było to uznać za poprawne wskazania. A najłatwiej to zbadać temp przy pracującym urządzeniu na wejściu z czerpni do urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 05.12.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 centrala stoi na strychu ocieplonym 20 cm wełny, kanały elastyczne ocieplone 5 cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 05.12.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 ale u mnie nie zaniża tylko ZAWYŻA na zewnątrz jest - 3 stopnie a on pokazuje 2 stopinie na plusie na czerpni - pomimo że kanał jest ocieplony 5 cm wełny i do tego obwinięty folią EcoRIT niby ekwiwalent 15 cm wełny i jest dobrze zaizolowany bo jak na strychu mam 10 stopni na plusie to przy różnicy 10 stopni i wilgotności 70% wykraplała by się woda na nim jakby nie był zaizolowany dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 05.12.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Zakładam że zyski na kanale mogą się wachać od 1-2 stopni. Sam czujnik pewnie też jest obarczony zakresem pomiaru. Jeśli by doliczyć zakres błędu czujnika do którego się odnosimy to by można było to uznać za poprawne wskazania. A najłatwiej to zbadać temp przy pracującym urządzeniu na wejściu z czerpni do urządzenia. jaki zysk mam kanał ocieplony na całej długości wełną 5 cm do tego obwinięty folią EcoRIT ( taka folia wielowarstwowa z pianką - niby ekwiwalent 15 cm wełny ) sam kanał od czerpni ma długość max 7 m - powtarzam na zewnątrz miałem -4 stopnie a na steroniku pokazywało mi że temperatura z czerpni jest 2-3 stopnie na plusie nie ma możliwości żeby zysk temp. był 6-7 stopni na takim kanale może 1 stopień to MAX ( szczególnie że na strychu mam 10 stopni na plusie a przy takiej różnicy jakby kanał był źle ociplony to by się na nim wykraplała parawodna ). Albo steronik pokazuje głupoty albo co bardziej prawdopodobne gdzieś reku bierze lewe powietrze ciepłe do komory ( jakaś nieszczelność ) Edytowane 5 Grudnia 2014 przez leniwybudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.12.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Kadzidelko w dłoń i sprawdzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 05.12.2014 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 gdzieś reku bierze lewe powietrze ciepłe do komory ( jakaś nieszczelność ) O, faktycznie, przypomniałeś mi. Mam trochę nieszczelną centralę, podczas montażu "omsknęła" się wiertarka i w dwóch miejscach na spodzie mam dziurki Trochę mi przez nie cieknie kondensat, muszę to dzisiaj naprawić. Dam znać, czy pomiary stały się bliższe rzeczywistości. Osobiście wątpię, czy coś się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 05.12.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Kadzidelko w dłoń i sprawdzasz jak sobie taką procedurę wyobrażasz ? gdzie niby mam to kadzidło zapuścić ? do kanału usuwającego powietrze z domu ? i co przy otwartym reku patrzyć gdzie się pojawi dym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 05.12.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 O, faktycznie, przypomniałeś mi. Mam trochę nieszczelną centralę, podczas montażu "omsknęła" się wiertarka i w dwóch miejscach na spodzie mam dziurki Trochę mi przez nie cieknie kondensat, muszę to dzisiaj naprawić. Dam znać, czy pomiary stały się bliższe rzeczywistości. Osobiście wątpię, czy coś się zmieni. a ty jaki masz reku ? też Onyxa 400 ? jakie ci pomiary teraz pokazuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 06.12.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Tak, mam Onyxa 400.Obecnie chodzi na 2 biegu, parametry: Nawiew 18 oCWywiew 19 oCCzerpnia 6 oC Czyli sprawność wychodzi 92%Czujnik temperatury kotła gazowego pokazuje temp. zewn. 4.7oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 08.12.2014 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Temperatura zewnętrzna spadła u nas do ok. 0 stopni, wskazanie na czerpni nadal o ok. 1,5 stopnia większe, niż w czujniku zewn. kotła. Różnica między nawiewem a wywiewem 1-2 stopnie (centrala wentylacyjna na 2 biegu) . Czyli chyba wszystko działa jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 08.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Temperatura zewnętrzna spadła u nas do ok. 0 stopni, wskazanie na czerpni nadal o ok. 1,5 stopnia większe, niż w czujniku zewn. kotła. Różnica między nawiewem a wywiewem 1-2 stopnie (centrala wentylacyjna na 2 biegu) . Czyli chyba wszystko działa jak trzeba. A ty gdzie go trzymasz ? na poddaszu ocieplonym ? w piwnicy ? w domu ? masz GWC ? - mój siedzi na poddaszu ocieplonym ale nie ogrzewanym ale żeby mieć takie wyniki to nie ma szans - zawsze mam sprawność nie większą jak 60% zwykle wyciąg około 12-14 stopni ( przy 18 stopniach w domu ) nawiew około 9-11 - czerpnia przy 0 - -1 pokazuje 3-4 stopnie a wyrzutnia 6 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 08.12.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Reku mam w kotłowni, wszystkie kanały położone na nieocieplonym poddaszu, owinięte są wełną (15cm). GWC nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 08.12.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Reku mam w kotłowni, wszystkie kanały położone na nieocieplonym poddaszu, owinięte są wełną (15cm). GWC nie mam. no to jesli ja mam kanały wszystkie na ocieplonym poddaszu ( międzykrokwiowo 20 cm wełny - część jest puszczona w stropie lekkim też ocieplonym 20 cm wełny ) same kanały mają 5 cm wełny ) o ja już nie wiem skąd się biorą te spadki temperatur u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 09.12.2014 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Faktycznie dziwne, z pomieszczeń wychodzi Ci 18 stopni (temperatura w domu) , a do reku dociera 12? 6 stopni różnicy to bardzo dużo. Obstawiałbym, że masz jakąś nieszczelność w kanałach i zaciąga Ci zimne powietrze. Sam rekuperator działa sprawnie, z czerpni dostaje temperaturę 0, z pomieszczeń dostaje 12, odzyskuje z tego 11 i tyle nawiewa. Tak, zgaduję, że masz nieszczelne kanały wywiewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 10.12.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 No ale skąd temperatura 4 stopnie na czerpni przy zewnętrznej realnie -3 ? Na czerpni na 100% nie ma nieszczelności a jest zaizolowana super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 10.12.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 W wątku pt. "Jaki wybrać rekuperator Onyx Dream 400, AERIS 350 standard czy Renowent EXCELENT 400"jeden z userów napisał, że zwrócił się do Frapola z prośbą o zajęcia stanowiska w temacie swoich central i zgłaszanych tutaj ostatnio problemów z nimi.Mam nadzieję, że się odezwą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts