Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Winnicy - projekt indywidualny (śląska stodoła NF40)

nk

Recommended Posts

Dzień dobry nk,

Przeglądam Twój dziennik, ponieważ jestem na mniej więcej tym samym etapie budowy w Tychach i staram się wynajdywać wartościowe namiary na określonych fachowców, bardzo ważnych w rozwiązaniach energooszczędnych. Szczególnie przydałby mi się w okolicy Śląska sprawdzony wykonawca zabudowy poddasza, który wie co to szczelna paroizolacja (powietrznie i dyfuzyjnie). Jak wiadomo, każdy fachowiec w Polsce powie że jest ekspertem od karton-gipsów, ale zapewne niewielu ma pojęcie o właściwej staranności uszczelnień, taśmach butylowych, itp.. Jestem pewny, że też dołożysz starań aby nie wyszło Ci sito pod dachem, więc może masz już kogoś z polecenia lub może inni Forumowicze.

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeglądam Twój dziennik, ponieważ jestem na mniej więcej tym samym etapie budowy w Tychach i staram się wynajdywać wartościowe namiary na określonych fachowców, bardzo ważnych w rozwiązaniach energooszczędnych. Szczególnie przydałby mi się w okolicy Śląska sprawdzony wykonawca zabudowy poddasza, który wie co to szczelna paroizolacja (powietrznie i dyfuzyjnie). Jak wiadomo, każdy fachowiec w Polsce powie że jest ekspertem od karton-gipsów, ale zapewne niewielu ma pojęcie o właściwej staranności uszczelnień, taśmach butylowych, itp.. Jestem pewny, że też dołożysz starań aby nie wyszło Ci sito pod dachem, więc może masz już kogoś z polecenia lub może inni Forumowicze.

Witam Sąsiada!

Będzie test szczelności - sito z folii paroizilacyjnej nie przejdzie.

Ustaliliśmy, które oświetlenie na poddaszu ma być wpuszczane, a które tylko zwykłe lampy. Pod te wpuszczane będą robione izolowane puszki, aby nie było przedmuchów. Po obwodzie folia ma być wypuszczona, aby ją przykryć tynkiem dla szczelności. W rozmowie i na razie w wykonaniu sa to ludzie, którzy mają świadomość problemu szczelności. Ale jeśli macie jakieś uwagi i sugestie jak jeszcze dodatkowo zabezpieczyć poddasze dla lepszej szczelności, to jestem otwarty.

Jak nie patrzą na Ciebie jak na wariata, to już dobrze rokuje. Jeżeli można na priv namiary, to będę wdzięczny.

Nie, nie patrzą jak na wariata, wręcz czasami zaskakują pomysłami. Np. dyskutowaliśmy o mocowaniu komina zewnętrznego lub zadaszenia nad wejściem do elewacji. Ja proponowałem kawałek deski na murze pod izolacją i do tego wkręty. A oni zaproponowali plastikowe łączniki, które praktycznie eliminują wędrówkę ciepła. Jeszcze ich nie mam zamontowanych, ale jak będą, to pokażę.

Wykonawca, to nie tajemnica: WodmetalDom z Rybnika (znajdziesz w sieci). Z resztą budują też aktualnie jeden domek pasywny w Tychach - możesz podjechać zobaczyć i porozmawiać. Ja szczerze polecam.

A jak będzie ten test szczelności robiony?

Test szczelności, to blower door - kilka osób na Forum już taki test przechodziło i wyniki pokazywało. Zamiast drzwi wejściowych wstawiają taki wielki wentylator, zaślepiają wszystkie zamierzone otwory (czyli wentylację) i dmuchają - tworzą pod- a potem nadciśnienie ok. 50 Pa. Widać wtedy ile powietrza ucieka poza budynek (i wpada do budynku). Dla naszego domku, to powinno być nie więcej niż 1 objętość w ciągu godziny (n < 1), dla pasywnych - odpowiednio 0,6.

Jeśli wyjdzie więcej, to największe przedmuchy są łatane. Takie sito na suficie poddasza powinno od razu wyjść. Inne przedmuchy o których już wiem, że moga się pojawiać, to miejsce osadzenie pierwszego bloczku na fundamencie, przewierty "geberitów" do ścian zewn., przyjścia mediów przez ściany, uszczelnienie okien, itp. Na pewno zdam relację. :-)

• 3 weeks później...
Witam,

czy zastanawiałeś się już nad tarasem i elewacją drewnianą? Czy będzie z tego samego drewna? Już wybrałeś jakie? Mam podobny taras na całej długości domu.

Będzie miał żaluzje fasadowe?

Taras i w ogóle obejście domu będzie wyłożone brukiem.

Elewacja nie będzie wykończona drewnem z różnych względów, ale najważniejszy to taki - konieczność regularnej konserwacji. Mamy wokół sporo elementów drewnianych, o które musimy dbać, więc szukam trwalszego wykonania. Na obecną chwilę najbardziej prawdopodobne jest wykończenie masą o fakturze drewna + malowanie. Rezygnuję z paneli Rodeo, które mi się podobają i początkowo bardzo byłem za nimi. Ale jest to drogie i kłopotliwe w solidnym montażu (jest osobny temat na FM).

Zastanawiamy się cały czas nad zadaszeniem tarasu. Na wizualizacjach belki drewniane fajnie wyglądają, ale to zacienienia wielkiego nie daje. Myślę, że prowizorycznie będziemy rozciągać jakiś materiał, a w przyszłości zainstalujemy jakąś markizę. Profilaktycznie wypuścimy tam kabel do silnika markizy.

Żaluzje fasadowe i rolety to nasz aktualny temat. Planujemy żaluzje od strony południowej - to nasza połowa okien, i 3/4 przeszkleń pod wzgledem powierzchni. A z pozostałych stron - rolety. Może mało spotykana kombinacja, ale na podstawie różnych informacji zdecydowaliśmy, że chcemy mieć wszystkie zalety rolet oraz północy, wschodu i zachodu i tam ich wady nie będą uciążliwe. Natomiast w części dziennej i pokojach dzieci chcemy mieć cały czas możliwość kontaktu z otoczeniem, stąd pomysł żaluzji.

Załóż dziennik, chętnie będziemy podglądać Twoje koncepcje i postępy, może też podyskutujemy :-)

No właśnie, zadaszenie tarasu. W pierwszym moim projekcie (totalna klapa) wogóle o tym nie pomyślałem. Teraz już wkomponowałem taras w projekt i super mi się podoba, połowa jest trwale zadaszona a na drugiej połowie są belki. Chyba najlepiej wkomponować taras w bryłę domu. Taras od wschodu (nie ma problemów ze słońcem, od frontu tj. zachodu mam drugi). Ja narazie obstawiam modrzew syberysjki albo drewno modyfikowane termicznie. Na drugim zdjęciu, które załączyłem są na elewacji deski Greinplast, (czy coś w tym stylu) które ma u Siebie forumowicz i Sobie chwali. Taras drewniany super mi się podoba. O deskach Rodeo czytałem.

My planujemy od zachodu żaluzje fasadowe, od wschodu nic nie daję (taras)

W-8A.jpg

WP_20140622_004.jpg

Żaluzje fasadowe i rolety to nasz aktualny temat. Planujemy żaluzje od strony południowej - to nasza połowa okien, i 3/4 przeszkleń pod wzgledem powierzchni. A z pozostałych stron - rolety. Może mało spotykana kombinacja, ale na podstawie różnych informacji zdecydowaliśmy, że chcemy mieć wszystkie zalety rolet oraz północy, wschodu i zachodu i tam ich wady nie będą uciążliwe. Natomiast w części dziennej i pokojach dzieci chcemy mieć cały czas możliwość kontaktu z otoczeniem, stąd pomysł żaluzji.

Dawno tu nie zaglądałem, a tu proszę - rolety i żaluzje.

Mimo że mam chwilę do tego, to już tez temat trochę zgłębiłem i mamy podobne zdanie - od południa (ale tylko na górze) i u mnie dodatkowo od zachodu (jedno duże okno tarasowe) będą chyba rolety fasadowe (raptem 4 sztuki) a reszta jakieś sprawdzone rolety wewnętrzne.

Jako opcję/alternatywę rozważam okiennice suwane ze stali nierdzewnej dla wszystkich okien parteru (rama ze stali - wypełnienie "blaszki/deseczki" drewniane - lub przynajmniej okien nasłonecznionych, ale to kwestia kosztów i stylizacji zewnętrznej.

Rozważałeś już jakiej firmy żaluzje fasadowe? Sterowane elektrycznie?

Pozdrawiam

Edytowane przez Mysław
poprawka

No właśnie, zadaszenie tarasu.

Rany Julek - aleś mi teraz przypomniał - miałem rozważyć jak wykonać (i czy wykonywać) zadaszenie wejścia do domu - a konkretniej daszka wzdłuż domu od garażu za wnękę drzwi wejściowych. Czyli jak, z czego, jak zamocować ... jak to zabezpieczyć aby komuś na głowę nie opadło...

Jak to czasami warto się oderwać od pracy ;)

Pozdrawiam

Rozważałeś już jakiej firmy żaluzje fasadowe? Sterowane elektrycznie?

A propo żaluzji, temat ostatnio bardzo modny. Ja będę miał również, ale biorę na wszystkie okna. Po wielu rozmowach i analizach wybrałem firmę sun-żał z Katowic, (rzetelna firma i świetny kontakt). Żaluzje marki anwis - Z90 z siłownikami.

W przyszłym tygodniu mają zamontować wieszaki, wtedy obłoże je płytami PIR 3 cm, a potem zamontują resztę, a na to elewacja :)

Tak z ciekawości są jeszcze żaluzje SELT (ale dystrybutor to porażka....) oraz Hella - ale cena to kosmos... :)

Przy okazji, jak bywasz u siebie na budowie sąsiad nk? Mam kilka tematów a widzę że u Ciebie podobny etap, może podjade :) albo zapraszam też do mnie :)

Dzięki dropsec za cierpliwość do mnie.

Tak, żyję, budowa się toczy, ale niestety jestem tak zawalony różnymi sprawami, że mój dziennik leży. :-( Może pod koniec kwietnia będzie trochę luźniej i zdołam nadrobić choć trochę zaległości.

Na budowie jestem codziennie, więc oczywiście, jeśli tylko mogę w czymś pomóc, to daj znać. Chętnie się spotkam.

A propo żaluzji, temat ostatnio bardzo modny. Ja będę miał również, ale biorę na wszystkie okna. Po wielu rozmowach i analizach wybrałem firmę sun-żał z Katowic, (rzetelna firma i świetny kontakt). Żaluzje marki anwis - Z90 z siłownikami.

W przyszłym tygodniu mają zamontować wieszaki, wtedy obłoże je płytami PIR 3 cm, a potem zamontują resztę, a na to elewacja :)

Tak z ciekawości są jeszcze żaluzje SELT (ale dystrybutor to porażka....) oraz Hella - ale cena to kosmos... :)

:) Dziękuję za odp - przyjrzę się zaproponowanym rozwiązaniom, tymczasem biegnę na budowę. Może wieczorem uzupełnię swój dziennik.

Pozdrawiam