pestka56 28.01.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Nk, super te wątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 28.01.2016 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 O, jak miło, że tyle sympatycznych Forumowiczek odwiedziło mój dziennik! Ale nie zgadłbym, że to nieodkryte dotąd czeluścia domowej "produkcji żywności" są takie atrakcyjne Na dokładkę powiem, że od paru lat, w każde wakacje tłoczymy własny olej. Początkowo chcieliśmy wydobyć olej z pozostałych pestek winogron, ale nie jest to łatwa sprawa i jak dotąd nam się to nie udało. Tym nie mniej tłoczenie oleju jest super sposobem wykorzystania orzechów włoskich, których też mamy sporo każdego roku. Naprawdę sam dotąd nie doceniałem jakie są one bogate w bardzo wartościowy olej. Z kilograma łuskanych, suchych orzechów otrzymujemy ok. 0,6-0,7 l oleju! Jest niesamowicie aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkiego, choć tylko "na zimno" jest taki zdrowy. Przy okazji czasami też tłoczymy olej lniany (ziarna już nie są nasze), ale to już nie idzie tak łatwo i oleju jest mniej niż z orzechów. Zachęcam, naprawdę to nie są trudne rzeczy, a efekt jest niesamowity, cała rodzina się angażuje (łupanie orzechów - szczególne ukłony dla Teściowej!) i mamy potem dużo radości z biesiady. Kolejny temat, to wędzenie, ale to już bardziej popularna technika. Swoją drogą, muszę trochę uaktualnić dziennik i proszę o wsparcie radą i komentarzami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.01.2016 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Na dokładkę powiem, że od paru lat, w każde wakacje tłoczymy własny olej. Początkowo chcieliśmy wydobyć olej z pozostałych pestek winogron, ale nie jest to łatwa sprawa i jak dotąd nam się to nie udało. I nie uzyskasz oleju z pestek winogron, bo nie jest to roślina oleista, ani same pestki nie zawierają zbyt dużo olei. No chyba, że zmontujesz małe laboratorium chemiczne Olej z pestek winogron nie jest ani tak naturalny, ani tak zdrowy jak nam się wmawia. Ma po prostu bardzo dobry marketing. Poniżej fragment artykułu Poczty Zdrowia o produkcji olejów z roślin nieoleistych: Wyprodukowanie oleju kukurydzianego wymaga najpierw zmiażdżenia ziaren pod wysokim ciśnieniem. W wyniku tego powstaje płyn zawierający tłuszcz. Do jego ekstrakcji stosuje się rozpuszczalnik, heksan lub 2-metylopentan. Następnie rozpuszczalnik jest odparowywany, odzyskiwany i ponownie wykorzystywany. Po ekstrakcji olej kukurydziany poddawaje się rafinacji w celu usunięcia śluzów roślinnych (stąd termin odśluzowywanie), a następnie alkalizacji, by pozbyć się fosfolipidów. Alkalizacja neutralizuje wolne kwasy tłuszczowe i umożliwia odbarwienie oleju (wybielanie). Następnie rozpoczyna się proces zimowania, polegający na usuwaniu wosków i trójglicerydów, aby uzyskać przezroczysty olej. Na koniec następuje dezodoryzacja oleju poprzez destylację parową w temperaturze 232–260°C w warunkach bardzo niskiego ciśnienia. Tak powstaje olej, który możesz kupić w butelkach w lokalnym supermarkecie. Taki sam proces przetwarzania dotyczy innych niż kukurydziany olejów roślinnych (olej z kiełków pszenicy, z pestek winogron, z soi, z nasion krokosza…). W każdym przypadku należy pamiętać, że produkty te nie istniałyby bez przemysłu i chemii. Cały artykuł: 6-klamstw-na-temat-cholesterolu Edytowane 29 Stycznia 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.01.2016 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Orzech wloski mam niestety tyko jeden i to młody posadzony 5 lat temu. Od 3 lat dopiero owocuje. Dopiero ostatniej jesieni pokazał co potrafi Niestety przegraliśmy w wyścigu po orzechy z wiewiórkami. Dosłownie jednego dnia orzechy były, a następnego już nie było po co sięgać. Rude się uwinęły. Niech im na zdrówko pójdzie A my zdolaliśmy tylko zrobić słuszna ilość naleweczki na zielonych orzechach wg przepisu mojej babuni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 29.01.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Nowy wpisy Gości w dzienniku zawstydziły mnie, że mam zaległości w relacjonowaniu postępów. Pozytywne jest to, że od ostatnich wpisów cały czas coś dzieje się na budowie. Udało się pokyć domek dachem. Jest to dużo zmiana. Sam dach nie jest specjalnie ciekawy, bo wysoka ściana kolankowa (ok. 180 cm wewnątrz po wykończeniu) oraz stosunkowo mały spad dachu 30 st, a do tego perspektywa - teren jest nieco wyżej, sprawiają, że szczegóły są mało widoczne. Może i dobrze, bo ta dachówka jest daleka od doskonałości.Najpierw membrany i łaty tradycyjnej więźbyhttp://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160129-dach0.jpghttp://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160129-dach1.jpgJak widać ścianę szczytową zakończyliśmy na wysokości przyszłęj, ogrzewanej kubatury. Strych opiszę oddzielnie, jak pojawi się więcej szczegółów.Potem było układanie dachówek:http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160129-dach2.jpgAż w końcu cały dach został nimi pokryty. Przypomnę, to kontrowersyjna Bergamo Robena. Szczegóły później.http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160129-dach3.jpgOstatecznie zdecydowaliśmy się na 4 okna dachowe. Daliśmy też płotek śniegowy od południa. Trochę psuje obraz dachu, ale jest to konieczne, gdyż od tej strony będzie taras z jakimś zadaszeniem (o sposobie zadaszenia też cały czas myślimy).http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160129-dach4.jpgI tak ostatecznie wygląda pokrycie dachu. Jak dla nas satysfakcjonujące, gdyż widać zarys płaskiej dachówki, a nierówności nie są bardzo widoczne. Za namową innych użytkowników dachówki Bergamo ostatecznie zdecydowaliśmy się na układ szeregowy (bez przesunięcia) dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 29.01.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Jak dla mnie dach wygląda w porządku Ale czy on nie wchodzi w światło okien? Może to przekłamanie zdjęciowe, ale krawędź dachu wydaje się niżej niż górna krawędź okna. Jaką planujecie podbitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.01.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Dach bardzo ładny. Płotek śniegowy daj tez z drugiej strony. U nas snieg zsuwajacy sie z dachu polamal drzewka wiśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 30.01.2016 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Drogie Panie, dziękuję za pozytywny odbiór dachu Tomkowa tak, z pesteczką już o tych oknach i okapie dyskutowaliśmy. Kompromis jest taki, że okap kończy się mniej więcej na wysokości otworu okiennego, a ramy niestety dodatkowo go zmnieszją (i obniżą). Wtedy też okap będzie wyżej od krawędzi samej szyby. Jak widać mamy ostatecznie 4 okna dachowe i to nam daje zdecydowanie więcej światła i widok nieba (jeśli tylko śnieg nas nie przysypie). Eh, tak to jest, staramy się wybrać rozwiązania najlepsze z możliwych. Dzięki Wam są one lepsze niż gorsze. Edytowane 30 Stycznia 2016 przez nk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 30.01.2016 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Płotek śniegowy daj tez z drugiej strony. U nas snieg zsuwajacy sie z dachu polamal drzewka wiśni. Z drugiej strony płotka nie będzie, gdyż wzdłuż większości długości dachu jest przewidziany teras nad garażem. Teraz ten chcemy częściowo zadaszyć i będzie to takie przedłużenie dachu budynku. W pozostałych miejscach nie będzie przejścia (ścieżki) ani roślin, więc raczej nie ma obawy, żeby coś (i ktoś) mogło zostać uszkodzone spadającym śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 30.01.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Drogie Panie, dziękuję za pozytywny odbiór dachu Tomkowa tak, z pesteczką już o tych oknach i okapie dyskutowaliśmy. Kompromis jest taki, że okap kończy się mniej więcej na wysokości otworu okiennego, a ramy niestety dodatkowo go zmnieszją (i obniżą). Wtedy też okap będzie wyżej od krawędzi samej szyby. Jak widać mamy ostatecznie 4 okna dachowe i to nam daje zdecydowanie więcej światła i widok nieba (jeśli tylko śnieg nas nie przysypie). Eh, tak to jest, staramy się wybrać rozwiązania najlepsze z możliwych. Dzięki Wam są one lepsze niż gorsze. Tak, tak, czytałam, ale ponieważ jestem mało techniczna za wiele z tych rozważań nie rozumiałam, ale teraz widzę, o co Wam w tych dyskusjach chodziło Jakiej szerokości taras planujecie? Tak, jak w projekcie? Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.01.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 cześćładnie to już wygląda, aż mi wspomnienia przychodzą, że rok temu byłem na tym etapie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.01.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Pogoda sprzyja, więc myślę, że zaraz domku znowu przybędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 30.01.2016 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Jakiej szerokości taras planujecie? Tak, jak w projekcie? Taras - jak w projekcie. Nie jest spektakularny, ale na działce jest trochę miejsca, więc i inne kąty biesiadne są planowane. Dziękuję za wszystkie odwiedziny! Tak, pogoda sprzyja więc na budowie cały czas się coś dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 31.01.2016 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 I nie uzyskasz oleju z pestek winogron, bo nie jest to roślina oleista, ani same pestki nie zawierają zbyt dużo olei. No chyba, że zmontujesz małe laboratorium chemiczne Olej z pestek winogron nie jest ani tak naturalny, ani tak zdrowy jak nam się wmawia. Ma po prostu bardzo dobry marketing. Dziękuję moniss za tę wiedzę. Pestki winogron są u nas odpadem i wbrew pozorom łatwo je oddzielić od skórek po fermentacji, gdyż osiadają na dnie, a skórki unoszą się wyżej. Dlatego poszukiwaliśmy możliwości ich wykorzystania. Mamy taką prasę ręczną o wdzięcznej nazwie Piteba, która nie wytwarza dużego ciśnienia. Ale jest ona wystarczająca do tłoczenia orzechów włoskich. I to nas bardzo satysfakcjonuje. Smak tego oleju jest niesamowity. Przy okazji tworzy się trochę takiej orzechowej "papki". Dodajemy ją do ciasta na gofry (wychodzą orzechowe) lub innych pieczonych ciast. Jedyny problem z tymi orzechami, to ich łupanie, ale jak pisałem mamy na szczęście wsparcie rodzinne. Własny olej lniany też jest świetny, ale znacznie ostrzejszy w smaku. Próbowaliśmy też tłoczyć olej z orzechów arachidowych, takich prażonych ze sklepu (minimalnie solonych). Olej nie wyszedł, za to wyszła masa - masło orzechowe, też bardzo przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 31.01.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Dziękuję moniss za tę wiedzę. Pestki winogron są u nas odpadem i wbrew pozorom łatwo je oddzielić od skórek po fermentacji, gdyż osiadają na dnie, a skórki unoszą się wyżej. Dlatego poszukiwaliśmy możliwości ich wykorzystania. Mamy taką prasę ręczną o wdzięcznej nazwie Piteba, która nie wytwarza dużego ciśnienia. Ale jest ona wystarczająca do tłoczenia orzechów włoskich. I to nas bardzo satysfakcjonuje. Smak tego oleju jest niesamowity. Przy okazji tworzy się trochę takiej orzechowej "papki". Dodajemy ją do ciasta na gofry (wychodzą orzechowe) lub innych pieczonych ciast. Jedyny problem z tymi orzechami, to ich łupanie, ale jak pisałem mamy na szczęście wsparcie rodzinne. Własny olej lniany też jest świetny, ale znacznie ostrzejszy w smaku. Próbowaliśmy też tłoczyć olej z orzechów arachidowych, takich prażonych ze sklepu (minimalnie solonych). Olej nie wyszedł, za to wyszła masa - masło orzechowe, też bardzo przyjemne. Orzechy włoskie są "tłuste", więc spokojnie można je wyciskać ale kukurydza, pszenica czy pestki winogron, to już insza inszość. A jak tam masło orzechowe? Dobre było? Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam, ale Amerykanie się tym zajadają, więc coś w tym musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 31.01.2016 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 A jak tam masło orzechowe? Dobre było? Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam, ale Amerykanie się tym zajadają, więc coś w tym musi być Trzeba spróbować. Osobiście unikam takich przysmaków w codziennej diecie, bo akurat olej arachidowy, to głównie tłuszcze nasycone, a same orzechy dodatkowo potwornie słone, ale smakuje dobrze. Taką bombą kaloryczną o niesamowitym smaku był dla mnie zestaw dżemu winogronowego przekładanego właśnie masłem orzechowym. Można to kupić u Amerykanów i przyznam, że po otwarciu takiego słoiczna trudno się od tego oderwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.01.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Nie mam prasy, a i orzechów zamało nawet bez rudych kradziejek , ale robię konfiturę z winogron chociaż póki co nie z własnych. Polecam, bo jest świetna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 14.02.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 No proszę, widzę budowa wre!A okna już wybrane? Jaki system montażu?Jak będziesz ocieplał strych i co tam położyłeś pod tę dachówkę? membrana? papa? deski? bo nie dowidzę na tych zdjęciach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 15.02.2016 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 No proszę, widzę budowa wre! Tak, faktycznie na budowie cały czas coś się dzieje. Jestem bardzo zadowolony za swojej ekipy z WodmetalDom, choć jakieś drobne niedociągnięcia się zdarzały, to jak dotąd wszystkie udało się naprawić, a wiele rozwiązań pojawiło się w wyniku dyskusji, spotkań i omawiania różnych szczegółów. A okna już wybrane? Jaki system montażu? Tak, profile Rehau Synego, montaż w warstwie ocieplenia na kotwach. Jak będziesz ocieplał strych i co tam położyłeś pod tę dachówkę? membrana? papa? deski? bo nie dowidzę na tych zdjęciach. Pod dachówką jest membrana paroprzepuszczalna. W projekcie strych nie miał być ocieplony, tylko strop pod nim (16+16 cm wełny), ale daliśmy dodatkowo 10 cm wełny pod dach na strychu, żeby były mniejsze ekstrema temperatury i żeby tam można było składować różne b-a-r-d-z-o w-a-ż-n-e s-k-a-r-b-y Ja Twój dziennik też podglądam. Jestes niedościniony w opisach, szczegółowych przemyśleniach, a przede wszystkim, że to wszystko ogarniasz przy takiej rodzince! Pozdrawiam i też trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysław 16.02.2016 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 T (ciach) Jestes niedościniony w opisach, szczegółowych przemyśleniach, a przede wszystkim, że to wszystko ogarniasz przy takiej rodzince! Pozdrawiam i też trzymam kciuki! Dzięki za odpowiedzi i za komplementy Aż się zarumieniłem dobrze że brodę mam to nie widać No cóż, trochę ogarniam, się staram przynajmniej - niedospanie chroniczne - widzisz o której ja tu czy u siebie piszę? A u mnie wybór więźby ... mam straszny dylemat czy wybrać mokre (tarcica) czy heblowane (suszone) czy może KVH (ale cena mnie zbija z nóg 25kpln za sam materiał i dostawę...) Jakkolwiek, kilka osób na forum mnie nastraszyło, że z mokrej to się nie robi.. bo się poskręca, etc... inni znów piszą, że to suche jak złapie wilgoć da mi się we znaki... już nie wiem co mam robić. Ale wracamy do Ciebie - pracuj tam pracuj, ciekawym efektów i innych rozwiązań - np tych technicznych we wnętrzu PS - budujesz piwniczkę na zewnątrz na winko czy masz gdzieś w bryle domku jakieś pomieszczonko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.