yaro09 18.10.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Witam. Mam w domu kran z pojedynczą ścienną baterią (z zimną wodą). Chciałbym zamontować nad nią mały podgrzewacz przepływowy (230v jedna faza) Czy istnieją jakieś małe podgrzewacze do podgrzewania takiej pojedynczej baterii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 19.10.2014 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.10.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 W każdym sklepie hydraulicznym taki kupisz. http://nokautimg2.pl/p-ea-69-ea695e0fe80fe8262c9a7fae6d31b100500x500/ogrzewacz-dafi-37kw-z-batmetalowa-wylewka-18cm-13541.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 20.10.2014 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Wiem wiem, ale czy można go podłączyć tylko do jednej linii? Bo mam baterię tylko z jedną zimną wodą, którą chcę podgrzać. Chyba że to tak działa, że do podgrzewacza wchodzi tylko jedna rura z zimną wodą,a on ją rozdziela na dwa kurki, z zimną i ciepłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.10.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 No tak, dokładnie tak to działa, ponieważ dokładnie to takich zastosowań to służy. Z tyłu wchodzi jedną rurą zimna woda, z przodu masz dwa kurki i wylewkę. Istotną rzeczą jest moc tego ustrojstwa, żeby mieć jakikolwiek komfort używania, trzeba kupić jak największą, a tu z kolei bariera może być stan instalacji elektrycznej. Jeśli masz porządną instalację, a gniazdko, które chciałbyś wykorzystać ma zabezpieczenie 16A (i z tego obwodu nie korzystają żadnej inne "ciężkie" odbiorniki typu czajnik elektryczny), możesz się pokusić o ogrzewacz mocy 3-3,5kW. Przy słabej, starej instalacji i/lub obwodzie współdzielonym z innymi odbiornikami, max, co możesz podłączyć to ogrzewacz 2,2kW, przy takiej mocy silniejsze odkręcenie ciepłej wody spowoduje, że będzie leciała już tylko letnia. Do umycia rąk wystarczy, ale np. w kuchni, do pozmywania naczyń taki podgrzewacz potrafi już być bardzo upierdliwy. Ogólnie, dobrze ci radzę, zastanów się raczej nad niedużym, 10-20l boilerem, są teraz naprawdę fajne, montowane w szafce pod zlewem, czy na ścianie pod umywalką, nie szpecą w ten sposób ściany, a komfort korzystania z ciepłej wody jest nieporównywalnie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 20.10.2014 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 no to już wszystko jasne, dzięki za odpowiedzi!akurat zlew o którym mowa jest w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie mam tylko zimną wodę.rzadko jej używam, ale ciepła też by się tam przydała.instalacja jest z osobnym zabezpieczeniem 16A i przewody 3x2,5mm, na tym obwodzie nie pracują żadne urządzenia.Także chyba kupię ogrzewacz nadumywalkowy właśnie 3,5kw.Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts