etaks 18.10.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Szanowni Forumowicze, potrzebuję porady.Przeglądnąłem już wiele tematów o wentylacji ale nadal nie wiem co zrobić Postanowiłem zorganizować żonie kuchnię na piętrze (parter zajmują teściowie) i borykam się z problemem zorganizowania wentylacji. Piętro nie jest odcięte od parteru tj. nie ma zamykanych drzwi, klatka schodowa jest otwarta . Nad piętrem jest nieocieplony strych. Byłaby możliwość podpięcia się na strychu pod kanał wentylacyjny z kuchni na parterze ale to jest chyba niezgodne z przepisami. Druga opcja to pociągnięcie rury pionowo w górę (w sumie będzie ok 3m), na strychu ją ocieplić i wyprowadzić nad dach, zakańczając takim czymś kręcącym się i wspomagającym wentylację. Zakończenie będzie sporo poniżej najwyższego punktu dachu i nie wiem czy to ma sens. Trzecia opcja zaproponowana przez teścia to wycięcie otworu w ścianie budunku na piętrze i wypuszczenie rury na zewnątrz zakańczając ją klapką uchylaną pod ciśnieniem powietrza przy włączonym nawiewie. Osobiście chciałbym mieć went. grawitacyjną (na co dzień) i wspomagać ją mechanicznie np przy gotowaniu. Doradźcie mi proszę co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.10.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 A na jakiej kuchence (elektrycznej czy gazowej) żonka będzie gotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.10.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Lubisz teściów czy przeciwnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etaks 19.10.2014 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Kuchenka będzie gazowa. Nie będzie używana bardzo intensywnie, ale od czasu do czasu jakieś gotowanie na pewno się pojawi. Jeśli chodzi o lubienie teściów - myślicie, że dlaczego robimy swoją kuchnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.10.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 No to zrób tak jak radzi teść. Zyskasz jego przychylność ,bo posłuchałeś a koszty eksploatacyjne takiej wentylacji poniesie nieświadomie teść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etaks 19.10.2014 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 koszty eksploatacyjne takiej wentylacji poniesie nieświadomie teść. Możesz rozwinąć tę myśl? Generalnie przychylność teścia nie ma dla mnie większego znaczenia, zdecydowanie ważniejsza jest dobra wentylacja:) Tym bardziej, że w całym domu wentylacja nie działa raczej prawidłowo. Gdy na parterze coś się gotuje w kuchni to cały smród idzie na górę i my się w tym wszystkim kisimy a na dole nic nie czuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.10.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Skoro nie działa prawidłowo, to i tak będzie problem . Ty robiąc wg. rady teścia zyskasz jednak świeższe powietrze razem z ładunkiem ciepła,które teść dostarczył. Rozumiem ,że do domu dochodzi nieszczelnościami świeże powietrze,bo bez tego dziura w ścianie niewiele pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etaks 19.10.2014 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 O dopływ świeżego powietrza nie ma obaw, dom ma sporo nieszczelności... Przy opcji z dziurą w ścianie obawiam się tylko wdmuchiwania zimna zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.10.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Jeżeli wentylacja nie działa,dom nieszczelny ,to na piętrze dziura w ścianie zadziała bez cofek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.10.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 ...na piętrze dziura w ścianie zadziała bez cofek . Do czasu, gdy w całym domu się ochłodzi.. A zimowa "cofka" bardzo lubi niedogrzane mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etaks 19.10.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Do czasu, gdy w całym domu się ochłodzi.. Czyli jakie rozwiązanie wg Ciebie byłoby najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.10.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Do czasu, gdy w całym domu się ochłodzi.. A zimowa "cofka" bardzo lubi niedogrzane mieszkania Nikt nie namawia do ,,dziury" niekontrolowanej . To ma być ilość powietrza adekwatna do potrzeb. Alternatywą jest uszczelnienie domu i założenie instalacji z rekuperacją . Co kolega etaks wybierze,zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.10.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Czyli jakie rozwiązanie wg Ciebie byłoby najlepsze? Opisałeś swoje miejsce zamieszkania w dużym skrócie. Nie jest dla mnie do końca jasne, czy ta planowana kuchnia będzie otwarta na klatkę schodową? Jeśli tak, to współczuję, bo będą tam zapachy zarówno "własne" jak i te z dołu. Dodatkowo zadasz "klina" waszemu kominiarzowi, bo może różnie interpretować wymaganą wentylację, np. wymagać stale otwartej "kratki" również w tej planowanej kuchni na piętrze (z powodu tej drugiej kuchenki gazowej). Najlepiej by było zatem jego samego o to zapytać, aby potem coroczne przeglądy kominiarskie przez niego wykonywane odbywały się bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.10.2014 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 ...Gdy na parterze coś się gotuje w kuchni to cały smród idzie na górę i my się w tym wszystkim kisimy a na dole nic nie czuć... Ja Cię pierdziu zabroń teściom gotować i kup im karnet na jadłodajnię 9 i po co likwidowali bary mleczne ), zrobisz wentylację nowej kuchni to wzmocnisz ciąg na górę, ale też i szybciej wywietrzysz to co z dołu dojdzie. Tu nie ma dobrych rad, chyba że odcięcie klatki i drugie rozwiązanie z pierwszego twojego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.10.2014 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Tak to jest jak domy buduje się praktycznie bez wentylacji ..." Panie a kto teraz robi wentylacje we wszystkich pomieszczeniach ??Wentylacja grawitacyjna:- nie działa ..- chłodzi dom...- dużo kosztuje " + 1000 innych równie bzdurnych argumentówPotem zdziwienie że głowa boli .. a to może tylko z braku tlenu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etaks 21.10.2014 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Alternatywą jest uszczelnienie domu i założenie instalacji z rekuperacją . Niestety tego rozwiązania budżet nie wytrzyma zrobisz wentylację nowej kuchni to wzmocnisz ciąg na górę, ale też i szybciej wywietrzysz to co z dołu dojdzie. Tu nie ma dobrych rad, chyba że odcięcie klatki i drugie rozwiązanie z pierwszego twojego postu Bardzo chętnie odciąłbym klatkę ale nie ma takiej opcji, nie ma gdzie wstawić drzwi. Opisałeś swoje miejsce zamieszkania w dużym skrócie. Nie jest dla mnie do końca jasne, czy ta planowana kuchnia będzie otwarta na klatkę schodową? Kuchnia będzie otwarta. Co ciekawe, gdy coś się np piecze w tym pomieszczeniu to mniej to czuć na całej górze niż jak się gotuje na dole... Tak to jest jak domy buduje się praktycznie bez wentylacji ... " Panie a kto teraz robi wentylacje we wszystkich pomieszczeniach ?? Wentylacja grawitacyjna: - nie działa .. - chłodzi dom... - dużo kosztuje " + 1000 innych równie bzdurnych argumentów Potem zdziwienie że głowa boli .. a to może tylko z braku tlenu ?? Ok, tylko ja nie budowałem tego domu, teściowie również. To budynek z żelbetu postawiony w poprzednim ustroju. Kompletnie beznadziejny pod każdym względem, ale wolę się skupić na jak najbardziej optymalnym rozwiązaniu a nie rozwodzić nad beznadziejnością zastosowanych rozwiązań... Postaram się później nakreślić jakiś schemat budynku. Edytowane 21 Października 2014 przez etaks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.10.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Niestety tego rozwiązania budżet nie wytrzyma Łatwiej będzie Panu coś sensownego doradzić, jak poda Pan wytrzymałość budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etaks 21.10.2014 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Problem w tym, że budżet już został przekroczony i teraz mam do wydania już minimalne środki Poniżej szkic naszej "góry": Na czerwono zaznaczona kuchenka i komin wentylacyjny z kuchni "dolnej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.10.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Problem w tym, że budżet już został przekroczony i teraz mam do wydania już minimalne środki Poniżej szkic naszej "góry": [ATTACH=CONFIG]285586[/ATTACH] Na czerwono zaznaczona kuchenka i komin wentylacyjny z kuchni "dolnej" Co to są te "minimalne środki"? Szanowny Panie naprawdę ciężko zgadywać i coś pomóc. Nie zrobi Pan na poddaszu skutecznej wentylacji grawitacyjnej. Edytowane 21 Października 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etaks 21.10.2014 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Nie zrobi Pan na poddaszu skutecznej wentylacji grawitacyjnej. Od sufitu do dachu mam w linii prostej ok 1,5m - to mało dla grawitacyjnej ( od okapu 2,40m) Fundusze minimalne czyli jakieś 200-300zł na chwilę obecną. Pogodzę się z wentylacją mechaniczną o ile nie będzie to miało negatywnych skutków w postaci wdmuchiwania zimnego powietrza zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts